Makedonsko gostoljubje in Grška obala

<
>
Kratek opis: 
Severna Makedonija in Grčija sta neločljivo povezani z zgodovino. Nekoč skupaj del antične Grčije in Aleksander Makedonski je danes makedonski in grški junak.

Vrsta ponudbe:

Prevoz:

570 €

Severna Makedonija in Grčija sta neločljivo povezani z zgodovino. Nekoč skupaj del antične Grčije in Aleksander Makedonski je danes makedonski in grški junak. Današnja Severna Makedonija ponuja doživetja tudi drugače, skozi zanimive poti, kulturne in naravne znamenitosti dežele sonca. V Grčiji se zlahka prepustite toku njihovih navad, počivate na obali pod planino Olimp in odkrivate bogastvo samostanov. In uživate v kulinaričnih dobrotah, tudi v grškem frappeju, ki se pripravi tako, da se v mešalnik zmešata 2 čajni žlički instant kave, 2 čajni žlički sladkorja in 1 čajna žlička hladne vode. Ko se med mešanjem naredi čvrsta pena, se vsebina prelije v kozarec, poln leda in hladne vode ali mleka.

Kam gremo?
1. dan: Slovenija–S. Makedonija
2. dan: Skopje–Solun
3. dan: Meteora
4. dan: počitnikovanje
5. dan: počitnikovanje
6. dan: Edessa–Bitola–Ohrid
7. dan: Sveti Naum–Ohrid
8. dan: S. Makedonija–Srbija
9. dan: po Hrvaški s postanki domov
 
1. dan: SLOVENIJA–MAKEDONIJA/SKOPJE nočitev
V zgodnjih jutranjih urah se bomo odpravili proti Hrvaški in Srbiji, vse do Makedonije. V Skopju si bomo ogledali kulturnozgodovinske spomenike, ki še vedno ohranjajo »staro dušo« tega lepega mesta: most, okrog katerega še vedno ni mogoče uskladiti vseh zgodb (kdo da je vanj vzidal prvi kamen – nekateri ga imenujejo Dušanov, pa Muratov most, drugi mu preprosto pravijo Kamniti most), trdnjavo Kale, Cerkev sv. Spasa z grobnico revolucionarja Goce Delčeva, staro turško čaršijo, ki je prepolna trgovin in lokalov, ki spominjajo na minule čase, na davno makedonsko zgodovino … Nekaj prostega časa bo tudi za samostojne oglede in nakup spominkov. Nastanitev v hotelu.

2. dan: SKOPJE–SOLUN zajtrk, večerja, nočitev
Po zajtrku bomo nadaljevali z vožnjo proti Grčiji. Solun je drugo največje grško mesto in prestolnica grške pokrajine Makedonija. Ustavili se bomo za ogled njegovih znamenitosti: Cerkev sv. Dimitrija, rimski forum, simbol Soluna Beli stolp, zanimiv trg Aristotela … Preden se bomo odpravili pod planino Olimp, bomo poskusili še grški frape. Do grške obale, kjer se bomo nastanili v hotelu (Giannoulis Paralia – Olympic Beach), ne bo več daleč.

3. dan: METEORA zajtrk, večerja, nočitev
Po zajtrku nas bo čakalo eno izmed svetovnih čudes – Meteora. Mogočni skalni sklopi nenavadnih oblik se strmo vzdigujejo tudi do 400 m visoko. Na vrhu teh skal so puščavniki gradili nedostopne samostane. Znotraj zidov so nastajale dragocene umetnine. Ustavili se bomo pri samostanu sv. Athanisiusa – Velika Meteora in si ga ogledali. V Kalamabaki, mestu pod Meteoro, si bomo ogledali zanimivo obrtno delavnico, v kateri ustvarjajo neprecenljive ikone. Tudi za trgovinico s spominki se bo našel čas. Preden se bomo vrnili v hotel, se bomo na kratko ustavili ob izviru svete vode ''Agia Paraskevi''. Ko bomo že v hotelu, morda še skok v morje.

4. in 5. dan: GRŠKA OBALA zajtrk, večerja, nočitev
Počitnice. Kopanje, raziskovanje, kavica, kulinarika, vino, frape, dremanje na plaži … popolna sprostitev. Zvečer pa bo čas za ''kefi''. Stanje duha, ko se boste maksimalno sprostili, po želji boste lahko ''kefi'' prakticirali tudi s tradicionalnim razbijanjem krožnikov.

6. dan: EDESSA–BITOLA–OHRID zajtrk, večerja, nočitev
Po zajtrku bomo mesto brezdelja zapustili in se odpravili proti Edessi. Kraj je spremenil svojo podobo po potresu v 14. stoletju, ko je voda iz bližnjega jezera z odtekanjem ustvarila številne slapove. Po ogledu slapov bomo nadaljevali vožnjo v smeri mesta Bitole. Sprehodili se bomo po lepo ohranjenem mestnem jedru do edinstvene in ene največjih cerkva v Makedoniji – Cerkve sv. Dimitrija. Stara ''turška čaršija'' nas bo popeljala v čas turške oblasti. Zvečer pa nas bo pričakalo Ohridsko jezero. Namestili se bomo v hotelu in uživali v prostem času do večerje.

7. dan: SV. NAUM–OHRID zajtrk, večerja, nočitev
Sv. Naum, samostan z grobnico tega pomembnega svetnika, učenca Cirila in Metoda, nas bo v duši zagotovo pomiril. Nekaj prostega časa bomo izkoristili za kopanje ali pa se bomo z ladjico zapeljali do izvirov reke Črni Drim. Skoraj na drugi strani jezera je Ohrid, mesto edinstvene duhovne in kulturne zakladnice. V srednjem veku je bil prestolnica carja Samuela, sedež arhiepiskopa in središče slovanske pismenosti, kjer je sv. Kliment, učenec Cirila in Metoda, v 9. stoletju sestavil cirilico. Ogledali si bomo najpomembnejše spomenike, kot so: trdnjava carja Samuela, sv. Pantelejmon, bazilika sv. Sofije, teater … Večer bo nekaj posebnega, saj bo slovesna večerja obogatena s tradicionalnim folklornim programom.

8. dan: MAKEDONIJA–SRBIJA zajtrk, nočitev
Po zgodnjem zajtrku se bomo odpravili proti Srbiji. Do Beograda bomo prispeli v poznejših popoldanskih urah. Nastanili se bomo v hotelu. Priložnost bo tudi za individualen potep po mestnem središču in osvežitev.

9. dan: SRBIJA–HRVAŠKA–SLOVENIJA zajtrk
Po zajtrku se bomo podali proti Hrvaški in nato Sloveniji. Doma bomo predvidoma v večernih urah.

Datum odhoda: 
2020: 30.05.2020, 20.06.2020, 18.07.2020, 05.09.2020, 12.09.2020
Lokacija odhoda: 
Maribor, Celje, Ljubljana, Novo mesto
Cene/Termini: 

Cena velja glede na število prijavljenih oseb:
pri udeležbi 40 oseb 570 €/osebo
pri udeležbi 32 oseb 610 €/osebo
pri udeležbi 24 oseb 650 €/osebo
 
Cenejša potovanja
· -100 € za dve osebi do 31.1.
· -50 € za dve osebi do 31.3.
 
Rezervacija sedežev
· v 1. oz. 2. vrsti: +10 € na osebo
· v zadnji vrsti: -10 € na osebo

Število dni: 
9 dni
Cena vključuje: 

prevoz z udobnim turističnim avtobusom, namestitev v dvoposteljnih sobah hotela ***, 2 x polpenzion, 4 x polpenzion (hotel v Grčiji Giannoulis Paralia – Olympic Beach), 2 x nočitev z zajtrkom, 1 x večerjo s folklornim programom, oglede po programu (Skopje, Solun, Meteora z vključeno vstopnino v samostan, Edessa, Bitola, Ohrid, Sv. Naum), vodenje in organizacijo potovanja.

Doplačila: 

· doplačilo za enoposteljno sobo: 180 €
· vstopnine se plačuje sproti (po želji)
· obvezno doplačilo: turistična lokalna mestna pristojbina 18 €

Popusti: 

· popust: 10 % do 12 let v sobi z dvema odraslima

PRIPOROČAMO (vprašajte za ponudbo): 

ZAVAROVANJE RIZIKA ODPOVEDI: 

Premija znaša 4,03% (vključno do dve osebi), 4,22% (vključno do 5 oseb) in 4,42% (več kot 5 oseb) od zneska celotnega aranžmaja in velja za nepričakovano odpoved zavarovanca pred ali na dan predvidenega odhoda v primeru nezgode, nenadnega poslabšanja zdravstvenega stanja ali smrti enega od potnikov ali ožjih družinskih članov. Več informacij v splošnih pogojih zavarovanja.

 

ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE TUJINA Z ASISTENCO V TUJINI
Namenjeno vsem, ki potujete v tujino. V primeru bolezni ali poškodb v času potovanja, vam zavarovalnica Vzajemna povrne celotne stroške zdravljenja do višine zavarovalne police.

 

 

 

 

 

 

Potrebujete pomoč?

+386 (0)5 368 15 00

Sorodne destinacije