Gruzija

Armenija in Gruzija - 13 dni, 29.5.2024 - skoraj zagotovljeno

Pod mogočnim Kavkazom ležita dve manjši državici Gruzija in Armenija. Armenija je dežela širokih prostranstev, okusne hrane in vina. Znameniti konjak, ki ga izdelujejo v tej deželi, je cenil tudi Winston...
Vrsta ponudbe: 
Izlet
Prevoz: 
Letalo
Cena od: 
2499,00 €
Potovanja po Svetu
1.-2. dan : Tbilisi
(L in Z-V) | 40 km

Polet do TBILISIJA. Namestitev v hotelu. Prenočitev. Po zajtrku ogled gruzijske prestolnice. Sprehodili se bomo po aveniji Rustaveli z vladnimi, gospodarskimi in kulturnimi ustanovami. Ogled narodnega muzeja Janašia z bogato zgodovinsko, arheološko in etnološko zbirko. Obiskali bomo tudi bolšji trg ob reki Mtkvari, kjer se da videti ali kupiti marsikaj zanimivega. Pot nas bo vodila v staro mestno jedro, kjer se v labirintu ulic prepletajo starodavne cerkve in meščanske hiše z očarljivimi balkoni, trgovinicami, galerijami in kavarnami. Z gondolsko žičnico se bomo povzpeli na hrib Sololaki, razgledno točko nad Tbilisijem, kjer ob trdnjavi Natrikala dominira mogočen kip Matere Gruzije, postavljen ob 1500-letnici mesta. Po večerji prosto za spoznavanje živahnega mestnega utripa. Vrnitev v hotel. Prenočitev.

3. dan : Mcheta - Ananuri - Stepancminda
(Z-V) | 160 km

Jutranji obisk MCHETE, prve prestolnice Gruzije, nekdanjega političnega in verskega središča države, bomo začeli pri samostanu Džvari (Jvari) z izjemnim razgledom na sotočje rek Kura (Mtkvari) in Aragvi, nadaljevali pa z ogledom katedrale sv. Čavelija, ki je ena najpomembnejših in največjih cerkva v državi. Pot bomo nadaljevali proti severu vzdolž nekdanje gruzijske vojaške ceste, ki je povezovala Tbilisi in Vladikavkaz in velja za eno najlepših gorskih cest na svetu. Postanek pri trdnjavskem kompleksu ANANURI in nato naprej do mesta STEPANTSMINDA, ki leži sredi Kavkaza. če bo lepo vreme bomo videli tudi enega najvišjih vrhov v Kavkazu, 5.054 m visoki Kazbek. Še lepši pa bo razgled s panoramo cerkve sv. Trojice v Gergetiju, kamor se bomo odpeljali s terenskimi vozili. Namestitev v hotelu. Večerja in prenočitev.

4. dan : Uplistsihe - Gori
(Z-V) | 360 km

Po zajtrku se bomo poslavili od gora in se vnovič spustili proti osrednjemu delu Gruzije, nato pa proti zahodu. Obiskali bomo starodavno jamsko mesto UPLISTSIHE, ki je nastalo že v bronasti dobi in je bilo neprekinjeno poseljeno vse do srednjega veka. Sestavlja ga več kot 700 jam, ki jih arheologi razlagajo kot bivališča ali pa predkrščanske templje oz. cerkve po prihodu krščanstva. Bližnje mesto GORI je slavno kot rojstni kraj ene najpomembnejših, četudi večidel izrazito negativne osebnosti 20. stoletja, sovjetskega voditelja Josipa Visarijonoviča Stalina. Čeprav je bil z Gorijem povezan le v svoji mladosti, so tu navkljub množični represiji, pomanjkanju in delovnim taboriščem stalinističnega obdobja ohranili njegovo rojstno hišo in muzej. Vožnja do Kutaisija. Namestitev v hotelu. Večerja in prenočitev.

5. dan : Svaneti - Mestia
(Z-V) | 240 km

Naslednje jutro se bomo podali daleč na sever v Svaneti, težko dostopno območje v osrčju Kavkaza, obdano z visokimi gorami do 5.000 metrov višine, ki je vsled svoje odmaknjenosti ohranilo vso prvobitnost. Regija je po zaslugi svoje odrezanosti, odmaknjenosti tako zgodovinsko kot etnično in kulturno, precej drugačna od preostale Gruzije. Dolgo vožnjo do osrednjega kraja v Svanetiju MESTIA, ki bo ta dan naš cilj, bomo popestrili s panoramskimi postanki. Na poti se bomu ustavili pri orjaškem jezu na reki Enguri, ki naj bi bil drugi najvišji betonski ločni jez na svetu. Po prihodu v Mestio bomo obiskali etnografski muzej z ikonami, orožjem, tekstilom in drugimi predmeti, ki nam bodo približali nekdanje življenje v teh odmaknjenih krajih. Namestitev v hotelu. Večerja in prenočitev.

6.-7. dan : Ušguli
(Z-V) | 100 in 460 km

Sedmi dan potovanja bo zagotovo eden od vrhuncev našega raziskovanja Gruzije. Po zajtrku nas čaka vožnja s terenskimi vozili še višje med kavkaške gore, do vasi UŠGULI, ene od najvišje ležečih vasi v Evropi, ki je zaradi snega tudi po pol leta odrezana od ostalega sveta. Idilična gorska pokrajina s Šharo, najvišjo goro v Gruziji, v daljavi, nenavadna stolpasta arhitektura bivališč v vasi skupaj s srednjeveškimi cerkvami soustvarjajo izjemno veduto, ki jo bomo skušali kar najbolje ujeti v nepozabne fotografije. Po raziskovanju vasi in slikovite gorske okolice povratek v Mestio. Večerja in prenočitev. Naslednje jutro se začnemo vračati proti Tbilisiju. Precej dolgo pot bomo popestirili s krajšim obiskom mesta Zugdidi. Vožnja mimo Kutaisija in Gorija do Tbilisija. Nastanitev v hotelu. Večerja in prenočitev.

8. dan : Haghpat - Sevanavank - Sevan
(Z-V) | 250 km

Ta dan se poslavljamo od Gruzije. Po nekoliko zgodnejšem zajtrku se bomo podali na jug proti sosednji Armeniji. Po prehodu meje nadaljevanje poti skozi sotesko reke Debed. Visoko nad dolino se dviga samostanski kompleks HAGPAT, ustanovljen že konec 10. stoletja, kjer se bo začelo naše raziskovanje izjemno bogate armenske sakralne arhitekture. Skupaj s sosednjim samostanom Sanahin je bil Hagpat uvrščen na Unescov seznam kot izjemen primer srednjeveške arhitekture. Tu se prvič srečamo s posebnimi armenskimi križi. Nadaljevanje poti do Sevanskega jezera, ki je največje v državi in leži kar 1.900 m visoko. Na polotoku, ki se zajeda v jezero, stoji vsled svoje lege eden najslikovitejših samostanov SEVANAVANK z dvema ohranjenima cerkvama. Vožnja do bližnjega mesta Sevan. Namestitev v hotelu. Večerja in prenočitev.

9. dan : Noratus - Tatev
(Z-V) | 280 km

Zajtrk in vožnja vzdolž jezera Sevan do vasi NORATUS, kjer bomo obiskali pokopališče s hačkarji, iz kamna izklesanimi pomniki iz različnih obdobij, ki so značilen izdelek srednjeveške armenske umetnosti. Nadaljevanje poti čez prelaz Selim (2.410 m), na vrhu katerega stoji najbolje ohranjeni karavanseraj v državi z zanimivim kamnoseškim okrasom. Na drugi strani pogorja Vardenis se bomo spustili v jugovzhodni del države, kjer bomo obiskali samostan TATEV. V 14. in 15. stoletju je bila v samostanu univerza, ki je veliko prispevala k napredku v državi. Do samostana se bomo popeljali z gondolsko žičnico, ki se z razponom 5,7 km med dvema nosilnima stolpoma uvršča v Guinnessovo knjigo rekordov. Namestitev v hotelu v kraju Goris. Večerja in prenočitev.

10. dan : Noravank - Areni - Hor Virap
(Z-V) | 260 km

Zjutraj se bomo najprej ustavili pri nenavadnih kamnitih nagrobnikih Zorac Karer. Po nekaterih teorijah naj bi v krogu zloženi monoliti predstavljali tudi star antični observatorij. Sledila bo vožnja po slikoviti armenski pokrajini do samostana NORAVANK iz 13. stoletja, nekoč pomembnega verskega in kulturnega središča Armencev. Do samostana bomo prišli skozi skalnato sotesko reke Daričaj. Nadaljevanje poti čez vinorodna območja do vasi ARENI, blizu katere so odkrili ene najstarejših dokazov o pridelavi vina že iz 4. tisočletja pr. n. š.! Ogled manjše vinske kleti in pokušina armenskih vin. Vožnja ob turški meji do samostana HOR VIRAP, od koder bomo lahko občudovali veličastno goro Ararat. Vožnja do Erevana. Namestitev v hotelu. Večerja in prenočitev.

 

11. dan : Ečmiadzin - Garni
(Z-V) | 110 km

Po zajtrku vožnja do bližnjega EČMIADZINA, verskega središča države. Katedrala v mestecu je skupaj s še nekaterimi cerkvami v bližini upravičeno vpisana na seznam Unescove svetovne dediščine. Prvo cerkev je na tem mestu postavil že davnega leta 301 najpomembnejši armenski svetnik Gregor Prosvetitelj, ki naj bi Armence tudi spreobrnil v krščansko vero. Po ogledu se bomo zapeljali do čudovitega antičnega templja GARNI iz 1. stoletja n. št., ki se je ohranil do danes. Nedaleč stran si bomo ogledali tudi samostan Geghard. Samostan slovi kot eden najstarejših v Armeniji, predvsem pa po navpični skalni steni, v katero so vklesali prvotno cerkev in bivališča za menihe. Tudi ta samostan je dobil svoje mesto na Unescovem seznamu. Vrnitev v hotel. Večerja in prenočitev.

 

12.-13. dan : Erevan
(Z-V, Z-L) | 10 km

 

Po zajtrku si bomo ogledali EREVAN. Zbirke zgodovinskega muzeja nas bodo seznanile z različnimi obdobji bogate armenske preteklosti. Sledi sprehod po Severni aveniji, osrednji nakupovalni ulici. Pot bomo nadaljevali do kaskad, velikanskega stopnišča, ki je hkrati tudi sodoben umetnostni center. Bližnji Matenadaran je eden najlepših muzejev Armenije. Hrani obsežno zbirko antičnih in srednjeveških rokopisov ter knjig. Popoldne ogled destilarne in pokušnja slavnega armenskega konjaka. Obiskali bomo tudi spominski park in spomenik, posvečen žrtvam genocida nad armenskim narodom. Večerja v tradicionalni restavraciji. Vrnitev v hotel. Prenočitev. Po zajtrku polet proti domu. Po pristanku na enem bližnjih letališč bo organiziran avtobusni prevoz v Slovenijo.

** Prevoza na letališče in z letališča nazaj v Ljubljano sta vključena v osnovno ceno potovanja. V primeru odhoda z letališča Jožeta Pučnika je zbirno mesto na letališču.

 

Datum odhoda: 
29.5.2024
Lokacija odhoda: 
Ljubljana ali bližnje letališče
Cene/Termini: 

Odhod: 29. 05. 2024 -SKORAJ ZAGOTOVLJENO
Cena:
2.499 € (min. 25 oseb)
2.599 € (min. 20 oseb)
2.699 € (min. 15 oseb)

Cena vključuje

letalski prevoz

letališke in varnostne takse

avtobusne prevoze po programu

namestitev v dvoposteljni sobi (prha, wc) v hotelih s 3*** in 4****

obroke po programu (Z-zajtrk, V-večerja, L-obrok na letalu)

vstopnine

organizacijo potovanja

kompetentno vodstvo slovenskega in lokalnih vodnikov

nezgodno zavarovanje in DDV

Doplačilo (na poti)

40.- € za napitnine

Doplačila po želji (ob prijavi)

zavarovanje rizika odpovedi

380.- € za enoposteljno sobo

Število dni: 
13

Preveri ponudbo tudi na Booking.com

PRIPOROČAMO (vprašajte za ponudbo):

ZAVAROVANJE RIZIKA ODPOVEDI:

Premija znaša 4,03% (vključno do dve osebi), 4,22% (vključno do 5 oseb) in 4,42% (več kot 5 oseb) od zneska celotnega aranžmaja in velja za nepričakovano odpoved zavarovanca pred ali na dan predvidenega odhoda v primeru nezgode, nenadnega poslabšanja zdravstvenega stanja ali smrti enega od potnikov ali ožjih družinskih članov. Več informacij v splošnih pogojih zavarovanja.

ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE TUJINA Z ASISTENCO V TUJINI
Namenjeno vsem, ki potujete v tujino. V primeru bolezni ali poškodb v času potovanja, vam zavarovalnica Vzajemna povrne celotne stroške zdravljenja do višine zavarovalne police.

Armenija in Gruzija - 13 dni, 29.5.2024 - skoraj zagotovljeno

Imam super moč, 
zato boste prvi obveščeni o
najboljših ponudbah!

Zagotovite si najboljše akcijske ponudbe s prijavo na e-novice TA Marco Polo d.o.o.!

Prijavite se zdaj!

Prijava na e-novice

Hvala prijateljem!

Podarite doživetja, razvajanja, avanture, spomine!

Darilni bon

Podarite darilni bon