V DRUŽBI MOJCE MAVEC
Skandinavija

Dežela jezer in trikotnik ob Baltskem morju v družbi Mojce Mavec

Na potovanju se nam bo pridružila tudi čudovita Mojca Mavec, novinarka in svetovna popotnica, Opazovanje zasnežene neokrnjene narave, jezer, stavbne dediščine in raznolike kulture
Vrsta ponudbe: 
Izlet
Prevoz: 
Letalo
Cena od: 
839,00 €
Potovanja po Svetu
Aktualna potovanja
Počitnice za družine

Zakaj izbrati to potovanje?

 • Direktni čarter iz Ljubljane z odličnimi časovnicami
 • Na potovanju se nam bo pridružila tudi čudovita Mojca Mavec, novinarka in svetovna popotnica
 • Bivanje v odličnih hotelih 3-4*
 • Zimska pravljica v mestnih središčih
 • Opazovanje zasnežene neokrnjene narave, jezer, stavbne dediščine in raznolike kulture
 • Zlati trikotnik Finske: Helsinki – Tempere – Turku
 • Ogled Stockholma, enega izmed najbolj kulturno raznolikih mest v Evropi,
 • Ogled zgodovinskega mesta Talin s srednjeveškimi utrdbami, modernimi nebotičniki in očarljivimi butiki
 • Obiščite tipično finsko savno s skokom v ogrevan zunanji bazen

 

Predvidene časovnice:

18.2.23: LJUBLJANA  HELSINKI  07.00  10.45,  čas letenja 2h45min
25.2.23: HELSINKI  LJUBLJANA  22.30  00.20,  čas letenja 2h50min

 

1.DAN: LJUBLJANA – HELSINKI /
Predvidoma v zgodnjih jutranjih urah se bomo zbrali na Letališču Jožeta Pučnika v Ljubljani. Sledil bo polet čarterskega letala proti »deželi tisočerih jezer«, kot romantično poimenujemo Finsko. Po pristanku v glavnem mestu Helsinki se bomo najprej odpravili do hotela. Po nastanitvi v hotelu bomo imeli prosto popoldne za raziskovanje »bele prestolnice«.. Izvor imena ni povsem jasen, saj so ga prvotno naselili švedski naseljenci, ki so ga imenovali Helsingfors. Mesto je doživelo pravi razvoj šele v 19.stoletju, tako da je večina stavb v historičnih slogih. Ko se je dežela osvobodila izpod ruske nadoblasti (v času kaosa po oktobrski revoluciji) so Helsinki postali prestolnica nove države in sledil je nov gospodarski razcvet ter razvoj modernih slogov. Finska je dala svetu tudi dva izjemna arhitekta, Alvar Aalto in Eero Saarinen, ki sta v mnogočem zaznamovala razvoj moderne arhitekture v svetu. Pot nas bo vodila po širokih avenijah in bulvarjih, mimo klasicističnih palač in cerkva, zaključimo pa jo na Manerheimovi ulici, kjer domujejo številne imenitne zgradbe, med drugim tudi Finski parlament. Zgrajen v tridesetih letih dvajsetega stoletja, poznavalci pa bodo lahko v balustradah zaznali tudi vplive našega Plečnika. Čas za večerjo (doplačil), dan pa lahko zaključite še s šilcem finske vodke, finske nacionalne pijače.  

2. DAN: HELSINKI – HÄMEENLINNA -TAMPERE – TURKU / zajtrk
Finska je pogosto romantično imenovana »dežela tisočerih jezer« (v resnici jih ima več kot 180.000), katerih je večina v osrednjem delu, znanem kot jezerska pokrajina oziroma Lakeland. Po zajtrku se bomo podali na pot po prostranih ravninah dežele tisočerih jezer proti regiji Pirkanmaa. Čaka nas pot proti mestu Tampere s kratkim postankom ob dolgem ozkem jezeru Vanajavesi v mestu Hämeenlinna, ki slovi po trdnjavi iz rdeče opeke, v kateri je danes muzej.  Od tu nadaljujemo s panoramsko vožnjo mimo številnih jezer proti drugemu največjemu mestu Tampere, ki je popolnoma obdan z jezeri. Mesto je bilo nekoč zelo industrijsko, danes pa je veliko starih tovarn iz opeke, bombažnih mlinov in skladišč preoblikovanih v umetnostne prostore, restavracije in bare. Sledi sprehod po mestu in čas za kosilo. Nato pa se podamo proti zahodni Finski obali, v mesto Turku, nekdanjo prestolnico, ki je primat izgubila v 20. stoletju v boju s Helsinki. Med sprehodom skozi mesto bomo občutili prisotnost švedske kulture, saj so dogajanja v času pod švedsko in rusko vlado izoblikovala edinstven način življenja in svojevrsten odnos do preostalih delo države. V kolikor bo dopuščal čas si ogledamo katedralo. Pozno popoldan se bomo vkrcali na ladjo in odpluli proti Stockholmu. Nočna plovba.

3. DAN: STOCKHOLM – SIGTUNA -UPPSALA – STOCKHOLM / zajtrk
V jutranjih urah bomo pluli skozi čudovit arhipelag švedskih otokov do švedske prestolnice Stockholm.  Stockholm velja za enega najlepših svetovnih mest, ki se je razvilo na stičišču jezera Mälaren in Baltika ter se do danes razraslo na številne otoke v arhipelagu. Zajtrk na ladji. Po izkrcanju sledi izlet v starodavno vikinško prestolnico Sigtuna, kjer si ob jezeru Mälaren privoščimo krajši počitek. Nadaljujemo v mirno univerzitetno mestece Uppsala, kjer domuje najstarejša skandinavska univerze, ki je od obstoja gostila veliko slavnih znanstvenikov. Najbolj znan je gotovo Carl Linnaeus, ki ga poznamo kot pionirja proučevanj rastlinskih vrst. Njegov vrt, ki ga je urejal sam, še vedno »živi« in je na voljo za ogled.  Poleg Linneausovega vrta  se nad mestom dvigata dve mogočni stavbi – katedrala in grad. Sledi sprehod skozi mesto, kjer nas bodo očarale lesene hišice, posejane na hrbu, do gradu se bomo sprehodili skozi čudovit mestni park. Po ogledu sledi vožnja do hotela v Stockholmu. Sled ogled najstarejšega otoka - Gamla Stan srce mesta, kjer med tlakovanimi srednjeveškimi ulicami stoji kraljeva palača, uradna rezidenca kraljeve družine francoskih korenin. Gamla stan očara s svojo specifično atmosfero ozkih tlakovanih ulic, polnih trgovinic  s spominki, prijetnih srednjeveško opremljenih kavarn in izjemno ohranjenih slikovitih srednjeveških hiš.. Sprehodili se bomo skozi staro mestno jedro Gamla Stan in si ogledali kraljevo palačo, parlament Riksdag, trg Riddarhustorget, otok vitezov Riddarholmen s stolnico (zunanji ogledi).

4. DAN: STOCKHOLM / zajtrk
Po zajtrku bomo dan namenili prestolnici. Na raziskovanje se bomo odpravili z javnim mestnim prevozom. Dopoldne bomo nadaljevali z ogledi po Gamla stanu, se odpravili na živilsko tržnico Saluhall in nadaljevalii do polotoka Djurgarden, kjer se nahaja eden najbolj zanimivih muzejev na svetu - Vasa muzej. Vasa je edina ohranjena švedska vojna ladja iz 17. stoletja., ki se je polno opremljena in natovorjena potopila na svoji prvi plovbi leta 1628. Ladjo so pred dobrimi petdesetimi leti dvignili iz morskih globin in je danes ena glavnih atrakcij v Skandinaviji. Čas za kosilo. Nadaljujemo do najstarejšega muzeja na prostem Skansen, kjer si lahko ogledamo preko 150 modelov hiš in drugih zgradb v naravnih velikostih iz vseh predelov Švedke, zato muzej večkrat poimenujejo »Švedska v malem«. Za ljubitelje umestnosti in glasbe se bomo nato odpravili do muzeja pop skupine ABBA, kjer si bomo v interaktivnem muzeju z neprekinjeno glasbeno spremljavo ogledovali oblačila, besedila, muzikale in filme glasbene skupine ABBA. . Čaka nas še ogled mestne hiše, s tremi kronami na vrhu, kamor se lahko tudi povzpnemo in uživamo v odličnem razgledu. Vrnitev v hotel in nočitev.

5. DAN: STOCKHOLM – nočna plovba v TALLIN / zajtrk
Po zajtrku prosto za individualno raziskovanje Stockholma, lahko pa se odpravite na poldnevni izlet do  otoka Lovon, kjer domuje kraljeva palača Drottningholm (izlet bo izveden v kolikor bo omogočen dostop do palače). Drottningholm je zasebna rezidenca švedske kraljeve družine, ki je bila zgrajena v poznem 16. stoletju v francoskem slogu s čudovitim parkom, edinstvenim gledališčem, baročnim vrtom in kitajskim pavilijonom. Vrnitev v hotel. Sledi odhod proti pristanišču od koder bomo odpluli proti Tallinu. Nočna plovba.

6. DAN: TALLIN / zajtrk
Zajtrk na ladji. Po pristanku začnemo z ogledi tega čudovitega mesta. Talin je dobil ime v 13.stoletju, ko so ga zasedli Danci, saj Taani Linus po estonsko pomeni Danska utrdba. Danci so mesto prodali nemškim trgovcem, ki so ga postavili za eno izmed osrednjih točk trgovske združbe imenovane Hanzeatska liga (Hanza). Zlati časi mesta so bili torej 14.in 15 stoletje, renesanso pa je mesto doživelo, ko so ga konec 19.stoletja povezali z železnico z Sankt Peterburgom, prestolnico cesarske Rusije (katerega del je Estonija bila). Oglede začnemo v starem mestu, kar na mestnem trgu. Mestna hiša je lep primerek baltske gotike, enako tudi čudovite Niguliste kirik (cerkev sv. Nikolaja) . Ta velja za pravo zakladnico srednjeveške in renesančne umetnosti. Oltarni ciklus z motivi svetega Nikolaja, triptih Marije (z sveto Gertrudo in Sv.Frančiškom na stranskih krilih), čudovite kamnite skulpture, relijefi in štukature, krona vsega pa je gotovo Danse Macabre, 30 metrov dolg friz, ki upodablja mrtvaški ples, pogost motiv po epidemiji kuge, ki so bile v srednjeveških mestih kar pogoste. Cerkev svetega duha je v svoji zasnovi sicer gotska (13.stol.), zvonik pa baročen. Velika dvorana trgovskega ceha je bila ekonomsko središče srednjeveškega mesta, zdaj pa je v njej muzej. Nedaleč stran so »tri sestre« (tri trgovske palače, povezane v luksuzen hotel) ter cerkev Sv. Olafa, katere 159m visoki zvonik je bil nekdaj najvišja zgradba na Baltiku. Čas za večerjo (doplačilo) in nočitev v Talinu.

7. DAN: TALLIN - HELSINKI / zajtrk
Po zajtrk se odpravimo proti trajektu, s katerim bomo odpluli proti Helsinkom. Po pristanku sledi panoramski ogled znamenitosti male, a slikovite finske prestolnice: Senatni trg s stolnico, senatom in staro univerzo, živilski in ribji trg, v skalo vklesana cerkev Temppeliaukio, Sibeliusov spomenik, olimpijski stadion, koncertna in kongresna dvorana Finlandia. Sledi prevoz do hotela, nato pa se po želji odpravimo še na pozno popoldanski sprehod, kjer lahko dan končamo v eni izmed mestnih pivnic in preizkusimo odlično lokalno pivo.  Vrnitev v hotel, večerja (doplačilo) in  nočitev.

8. DAN:  HELSINKI - LJUBLJANA/ zajtrk
Po zajtrku bomo nadaljevali z ogledom finske prestolnice. Na otočku Katajanokka si bomo ogledali rusko pravoslavno katedralo Uspenskij (Marijinega spanja). Sprehodili se bomo po širokih bulvarjih do parka Esplanade, nadaljevali do senatnega trga, kjer nas bo pozdravil kip ruskega cesarja Aleksandra II. ki je odpravil tlačanstvo in bil nasploh velik reformator. Med stavbami okoli trga je najbolj impozantna luteranska katedrala Sv. Nikolaja. Preden se bomo odpravili na letališče, bo še nekaj prostega časa. Tisti, ki si želimo sobotno dopoldne preživeti kot čisto pravi Finci, se bomo podali v (finsko) savno ter potem v odprti bazen nekateri pa zadnje urice izkoristili za nakupe. Prišel bo čas za odhod proti letališču ter polet proti Letališču Jožeta Pučnika, kjer je predviden pristanek v večernih urah.

Datum odhoda: 
18.2.2023
Lokacija odhoda: 
Ljubljana
Cene/Termini: 

Odhod 18.2.2023

Cena na osebo:

 • pri udeležbi najmanj 25 oseb 879 €
 • pri udeležbi najmanj 40 oseb 839 €
Število dni: 
8 dni
Cena vključuje: 
 • navedeni letalski prevozi v ekonomskem razredu
 •  avtobusni prevoz po programu
 • izlet v Sigtuno in Uppsalo
 • 5 prenočevanj z zajtrkom v dvoposteljni sobi v hotelu 3*/4*
 • 2 nočitvi na ladji v notranji štiriposteljni kabini z zajtrkom
 • trajekt Tallin – Helsinki
 • slovensko vodenje
 • DDV
 • organizacija potovanja

 

Cena ne vključuje:

 • navedenih doplačil
 • vstopnin
 • storitev po posebnih naročilih
 • napitnin za voznike in vodnike
Doplačila: 
 • enoposteljna soba 290 €
 • polpenzion 250 € (minimalno število prijav 20)
 • izlet v Drottningholm  z vstopnino v palačo 49 €, muzej Skansen 17€,  muzej Vasa  16 €*, muzej ABBA- 25€)
Popusti: 
 • 60 eur za otroka do 12. leta v sobi z 2 odraslima osebama, 50 eur z eno odraslo osebo

Opomba:

 • Strošek goriva je vključen glede na trenutne cene naftnih derivatov (November 2022).

Preveri ponudbo tudi na Booking.com

PRIPOROČAMO (vprašajte za ponudbo):

ZAVAROVANJE RIZIKA ODPOVEDI:

Premija znaša 4,03% (vključno do dve osebi), 4,22% (vključno do 5 oseb) in 4,42% (več kot 5 oseb) od zneska celotnega aranžmaja in velja za nepričakovano odpoved zavarovanca pred ali na dan predvidenega odhoda v primeru nezgode, nenadnega poslabšanja zdravstvenega stanja ali smrti enega od potnikov ali ožjih družinskih članov. Več informacij v splošnih pogojih zavarovanja.

ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE TUJINA Z ASISTENCO V TUJINI
Namenjeno vsem, ki potujete v tujino. V primeru bolezni ali poškodb v času potovanja, vam zavarovalnica Vzajemna povrne celotne stroške zdravljenja do višine zavarovalne police.

Dežela jezer in trikotnik ob Baltskem morju v družbi Mojce Mavec

Sorodne destinacije

Imam super moč, 
zato boste prvi obveščeni o
najboljših ponudbah!

Zagotovite si najboljše akcijske ponudbe s prijavo na e-novice TA Marco Polo d.o.o.!

Prijavite se zdaj!

Prijava na e-novice

Hvala prijateljem!

Podarite doživetja, razvajanja, avanture, spomine!

Darilni bon

Podarite darilni bon