Indija

Indija – Od Delhija do Katmanduja - 15 dni

Vsebinsko bogato potovanje vas popelje v doživetje dveh bogatih dežel – Indije in Nepala. Deželi kar buhtita v raznolikosti religij, običajev, tradicij, jezikov, vonjev, okusov in barv. Vsak dan vstopimo v...
Vrsta ponudbe: 
Izlet
Prevoz: 
Letalo
Cena od: 
2043,00 €

1. dan: LJUBLJANA – DELHI.
Polet iz ljubljanskega ali bližnjega letališča (v tem primeru prevoz iz Ljubljane) preko vmesnega letališča proti Delhiju. (letalo)

2. dan: DELHI.
Po pristanku se odpeljemo v hotel in kratka osvežitev. Zajtrk. Sledi ogled indijske prestolnice skozi kontrast starega in novega mesta. Novi Delhi so kot prestolnico zgradili Britanci v začetku 20. stoletja. V novem Delhiju nas bo ogled s trga Connaught vodil do parlamenta Sansad Bhavan in Vrat Indije – mogočnega spomenika, posvečenega indijskim žrtvam, padlim v 1. svetovni vojni. Vožnja v hotel, namestitev in opoldanski počitek. Popoldne obiščemo stari Delhi, ki je bil prestolnica muslimanske Indije od 12. do 19. stoletja in v nedrih skriva številne mošeje, trdnjave in palače. V starem delu mesta si ogledamo Džamo Masdžid (največja mošeja v Indiji) in tržnico Čandni Čovk (Srebrna ulica), kjer začutimo prave indijske vonjave in nas bogato okrašeni predmeti (svila, srebrnina in podobno) zavedejo v ulično pogajanje. Prihod v hotel in nočitev. (H, Z)

3. dan: DELHI – DŽAJPUR – PUŠKAR.
Zgodnji zajtrk in odhod proti Džajpurju. Na poti izlet do mogočne trdnjave Amber. Uživanje v mogočni radžputski arhitekturi. Pa tudi v veličastnem pogledu na okolico! Sledi obisk rožnatega mesta Džajpurja, kjer se sprehodimo mimo Palače vetrov (Hawa Mahal) ter obiščemo stari astronomski observatorij Džantar Mantar (UNESCO). Z malo sreče prispemo v Puškar, ki je eno najlepših mestec v Indiji – prava Evropa v Indiji, ki je ne smemo zamuditi. Nočitev. (H*, Z)

4. dan: PUŠKAR.
Zajtrk. Po želji se pridružimo hindujkam, ki romajo do Savitrijinega svetišča (1,5 ure hoje) vrh bližnjega hriba po blagoslov za svoje potomce. Ima pa tempelj tudi čudovit pogled na mesto s svetim jezerom v sredini in okoliško puščavo, v kateri se vsako leto odvije kamelji sejem. Potem se spustimo v pisani vrvež, izgubimo se v morju barv in zvokov … Obiščemo edini še dejavni tempelj Brahme – boga vsega stvarstva in postopamo po obrednih ploščadih ob jezeru, na katerih se odvijajo posebni rituali. Prosto popoldne za uživanje v hindujskem svetem mestecu, ki so ga konec 60-ih let odkrili hipiji in je vse od takrat priljubljeno popotniško zbirališče vandrovcev z vseh koncev sveta. Kaj pa sončni zahod ob zvokih bobnov na obredni ploščadi? To je najbolj poseben čas, ko Puškar oživi v vsej svoji luči … Nočitev. (H*, Z)

5. dan: PUŠKAR – FATEHPUR SIKRI (UNESCO) – AGRA.
Zajtrk. Jutranje slovo od Puškarja in vožnja v Agro. Na poti obiščemo Fatehpur Sikri, nekdaj mogočno prestolnico mogulskega vladarja Akbarja. Danes mesto duhov, a znotraj mestnega obzidja lahko med palačami, mavzoleji in vrtovi začutimo bogastvo in užitek takratnega življenja. Med mnogimi občudovanja vrednimi zgradbami je tudi Panč Mahal, petnadstropna zgradba, paviljon užitka za gospodične sultanovega harema! Večerni prihod v Agro. Nočitev. (H, Z)

6. dan: AGRA – Tadž Mahal (UNESCO) – spalnik v ALAHABAD.
Obiščemo Tadž Mahal, veličasten simbol najčistejše večne ljubezni velikega mogulskega vladarja Šah Džahana do soproge Mumtaz Mahal. Skozi ogromna vrata iz rdečega peščenjaka vstopimo v “raj”. Sprehodimo se po parku do bele marmorne grobnice in uživamo ob pogledu na prekrasne intarzije z lapis lazulijem in drugim poldragim kamenjem, ki jih zagledate šele, ko se čisto približate. Vrnitev v hotel in zajtrk. Nato se odpeljemo na drugi breg reke Jamune in obiščemo “mali Tadž”. Popoldne sledi ogled Rdeče trdnjave (UNESCO) – mojstrovine, ki pripoveduje zgodovino mogulskega imperija; ogromno obzidje je dal postaviti vladar Akbar, elegantne marmorne palače v notranjosti pa Šah Džahan – mogočnost in eleganca prevzameta vsakogar, upajmo da tudi nas. Zvečer ujamemo vlak spalnik v Alahabad. Nočitev na spalniku. (spalnik, PT, Z) 

 

Po želji (za doplačilo) polet Agra – Delhi – Varanasi.

7. dan: ALAHABAD – VARANASI.
Zgodnje jutranji prihod v sveti Alahabad – prizorišče Khumba Mele. Vožnja z avtobusom do Varanasija. Tradicionalen zajtrk na poti. “Večno mesto”, poimenovano tudi Kashi (mesto luči), Šivino mesto smrti, je hindujsko sveto mesto, pravijo pa tudi, da naj bi bilo eno izmed najstarejših naseljenih mest na svetu, saj njegovi začetki segajo v čas Teb in Babilona. Mesto leži na zahodnem bregu svete reke Ganges in tisoči hindujcev romajo sem, da bi se pred smrtjo očistili grehov. Namestitev v hotel in osvežitev. Popoldne z rikšami raziščemo ozke varanaške ulice in si ogledamo t. i. “goreče” gate, kjer na očeh javnosti kremirajo prednike. Ob sončnem zahodu zamaknjeno prepevamo s hindujci v večerni molitvi aarti na obrežnih kopalnih ploščadih svete reke. Povratek v hotel. Nočitev. (H, Z)

8. dan: VARANASI – LUMBINI.
Jutranji izlet s čolnom po Gangesu je za mnoge eden vrhuncev potovanja. V rdeče oranžni svetlobi prebujajočega se dneva na številnih kopalnih ploščadih verniki spirajo s sebe človeške zmote. Ganges je reka odrešitve, večni simbol upanja za preteklost, sedanjost in prihodnost in pravo središče vsega dogajanja, utripajoče srce hindujskega univerzuma … Vrnitev v hotel in zajtrk. Potem pa se preko gangeških ravnic odpeljemo do meje z Nepalom. In že smo v Lumbiniju, rojstnem kraju Bude. Namestitev v hotelu in nočitev. (H, Z)

9. dan: LUMBINI – NP CHITWAN. 
Zajtrk. Lumbini, del štirikotnika svetih budističnih krajev, je tudi eden najsvetejših mest na svetu. Tukaj se je namreč v maju 563 pnš. rodil princ Sidharta Gautama, ki je kasneje doživel razsvetljenje pod svetim drevesom Bodhi in navdahnil svet s svojo filozofijo miru in nenasilja ter postal Buda. Jutranji sprehod po tem prijetnem kraju nam odkrije velik kompleks templjev in nas vpelje v svet budizma in Budino zgodbo. Začara nas drugačnost tega mirnega kraja in prepustimo se lepemu vzdušju kraja v zavetju narave … Popoldne se odpeljemo proti narodnemu parku Chitwan. Pred nami se menjajo raznolike slike pokrajine in tista pri narodnem parku je nekaj posebnega, kajti tam preko reke nas čaka pravi divji svet! Namestitev v hotelu, večerja in nočitev. (H, ZV)

10. dan: NP CHITWAN.
Zajtrk. Narodni park Chitwan je najstarejši in tudi najbolj znan v Nepalu. Je dom številnim rastlinskim in živalskim vrstam, med katerimi so tudi slavni ogroženi enorogi indijski nosorogi! Ta velikanski park zajema kar 932 km2 površine in ponuja mnogo aktivnosti. Tukaj so nam na voljo vožnja z drevaki in še in še. Doživetij ne bo primanjkovalo in dan v neokrnjeni naravi se prileže! Proti večeru se sprehodimo tudi do slonjega zavetišča in opazujemo črede bivolov, ki pred nočjo prečkajo reko. Večer v “safari” vzdušju naše vasice. Nočitev in večerja v hotelu. (H, ZKV)

11. dan: NP CHITWAN – KATHMANDU
Zgodnji zajtrk in vožnja proti Kathmanduju. Mesto nas pozdravi s prijaznim kaosom in živahnimi ulicami. Tukaj je moč najti čisto vse, kar nam poželi srce, od odlične sveže pripravljene kave in pravkar spečenih piškotov do skrivnostnih nizkih vrat hiš v labirintu uličic starega mesta, kjer kar na cesti pripravljajo odlične prigrizke po domačem okusu. Tukaj je večerno vzdušje najlepše in se hitro zavleče v noč raziskovanja te prijazne prestolnice gorske države. Ogledamo si Pašupatinat, najsvetejši kraj nepalskih hindujcev. Kar je Varanasi za indijske hindujce, to je Pašupatinat za nepalske. Nočitev v hotelu. (H, Z)

12. dan: KATMANDU
Zajtrk. Odpravimo se na izlet v sosednja mesta doline Katmanduja. V Patanu se sprehodimo čez trg Durbar in raziščemo njegove mnoge skrivnosti, starodavne palače in tudi tibetanski center. Nadaljujemo pot v Baktapur, kjer domujeta srednjeveška umetnost in arhitektura. Mesto slovi po lepih trgih in templjih in mu prav zato pogosto rečejo tudi “živi muzej”. Najbolj impresivna je 5-nadstropna pagoda Njatapola, najvišja v dolini in najlepši primer nepalskega rezbarstva in arhitekture. UNESCO je v tem mestu uspel obnoviti večino zgradb, ki pokažejo, kaj so bili nekoč sposobni ustvariti nevarski umetniki v lesu, kamnu in kovini. Ob sončnem zahodu se sprehodimo še do Svajambunata, znamenitega budističnega templja in čudovite razgledne točke na celotno mesto. Najlepša slika se nam odkrije prav v teh zgodnje večernih urah, ko dolino pod nami oblijejo barve sončnega zahoda. Zvečer se sprehodimo po razsvetljenem središču Katmanduja, trgu Durbar in obiščemo tempelj žive boginje – Devi Kumari. Nočitev v hotelu. (H, Z)

13. dan: KATMANDU
Zajtrk. Zjutraj se odpravimo v Nagarkot ali Dulikhel, kjer občudujemo pogled na visoke gore. Ob povratku v Kathmandu naredimo postanek v Panautiju in se sprehodimo do ene od bližnjih vasi. Vrnitev v Katmandu in nočitev. (H, Z)

14. dan: KATMANDU – let v DELHI
Zajtrk. Odpeljemo se proti Bodnatu, ogromni stupi in središču tibetanskega budizma v Nepalu. Tukaj živi Čini Lama in tukaj so tiste slavne oči, zaščitni znak Nepala. Zlijemo se z vzdušjem v okolici pagode in si privoščimo čaj s pogledom od zgoraj navzdol. Tukaj je sveta reka Bagmati in na stotine manjših templjev. Sprehodimo se med njimi in po platojih za kopanje ob reki ter pokramljamo s svetimi možmi, ki so prav tu našli svoje zatočišče. Odhod na letališče in polet proti prestolnici Indije. Nočitev v hotelu. (H, Z)

15. dan: DELHI – LJUBLJANA.
Zgodnji odhod na letališče. Polet preko vmesnega letališča proti Ljubljani ali bližnjemu letališču (v tem primeru še vožnja do Ljubljane). (letalo)

Ure letov ter razpored ogledov se lahko naknadno spremenijo, vsebinsko pa program ostaja nespremenjen.

Datum odhoda: 
25.2.2023, 11.3., 21.4., …
Lokacija odhoda: 
Ljubljana ali bližnja letališča
Cene/Termini: 

Odhodi: 25.2.2023, 11.3., 21.4., …

Za izračun cene nas prosimo kontaktirajte na info@marcopolo.si

Število dni: 
15
Cena vključuje: 

Cena (najmanj 20 udeležencev) vključuje: letalski prevoz po programu, letališke pristojbine in varnostne takse (320 EUR), nočitve glede na spodnji opis, vožnjo na vlaku spalniku, prevoze in oglede s klimatiziranim (v Indiji) avtobusom, slovenskim vodenjem in lokalnimi vodniki, izlet s čolni v Varanasiju, stroške priprave in organizacije potovanja.

Namestitev: 10 nočitev z zajtrkom v hotelih 3*, 1 nočitev na spalniku (razred 2A/3A), 2 nočitvi s posebnim vzdušjem v Nacionalnem parku Chitwan  (1x zajtrk, večerja, 1x zajtrk, kosilo, večerja). Doplačilo za enoposteljno sobo velja za 12 nočitev v hotelih.

Ogledi: vstopnine v ceno niso vključene in znašajo okoli 100 EUR. Potnik jih poravna na kraju samem.

VIZE: Slovenci potrebujemo indijski vizum, ki si ga lahko uredite sami preko spleta na naslovu https://indianvisaonline.gov.in/visa/tvoa.html ali vam ga za doplačilo uredimo mi. Potrebujete najmanj 6 mesecev veljaven potni list od konca potovanja, v katerem sta vsaj 2 prazni strani in eno barvno fotografijo na belem ozadju. Indijski e-vizum velja za dvakratni vstop v roku enega leta od datuma izdaje. Podrobnejše informacije in mejni prehodi, kjer je možen vstop, so dosegljivi na naslednji povezavi https://indianvisaonline.gov.in/visa/tvoa.html oz. na Veleposlaništvu Indije v Ljubljani.
Za nepalski vizum potrebujete 6 mesecev veljaven potni list in dve fotografiji za dokumente z belim ozadjem. Pridobimo ga na kraju samem.

ZDRAVJE: obveznih cepljenj za to potovanje ni.

Preveri ponudbo tudi na Booking.com

PRIPOROČAMO (vprašajte za ponudbo):

ZAVAROVANJE RIZIKA ODPOVEDI:

Premija znaša 4,03% (vključno do dve osebi), 4,22% (vključno do 5 oseb) in 4,42% (več kot 5 oseb) od zneska celotnega aranžmaja in velja za nepričakovano odpoved zavarovanca pred ali na dan predvidenega odhoda v primeru nezgode, nenadnega poslabšanja zdravstvenega stanja ali smrti enega od potnikov ali ožjih družinskih članov. Več informacij v splošnih pogojih zavarovanja.

ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE TUJINA Z ASISTENCO V TUJINI
Namenjeno vsem, ki potujete v tujino. V primeru bolezni ali poškodb v času potovanja, vam zavarovalnica Vzajemna povrne celotne stroške zdravljenja do višine zavarovalne police.

Indija – Od Delhija do Katmanduja - 15 dni

Imam super moč, 
zato boste prvi obveščeni o
najboljših ponudbah!

Zagotovite si najboljše akcijske ponudbe s prijavo na e-novice TA Marco Polo d.o.o.!

Prijavite se zdaj!

Prijava na e-novice

Hvala prijateljem!

Podarite doživetja, razvajanja, avanture, spomine!

Darilni bon

Podarite darilni bon