Mehika

Jukatan - očarljiv in skrivnosten mehiški polotok, ZAGOTOVLJENA ODHODA 27.10. IN 25.12.2024

Vrsta ponudbe: 
Izlet
Prevoz: 
Letalo
Cena od: 
2349,00 €
Na toplo iz Ljubljane
Potovanja po Svetu

1.dan: LJUBLJANA – EVROPA
Zbor potnikov na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana ali bližnjega letališča in polet z vmesnim postankom proti Mehiki. 
 

2.dan: EVROPA – CANCUN - TULUM
Po pristanku v Cancunu se bomo odpravili proti Tulumu, znanem predvsem po znamenitih obalnih ruševinah templja. Nastanitev v hotelu in prenočevanje.
 

3.dan: TULUM – BACALAR / zajtrk
Po zajtrku bo sledil ogled Tuluma. Utrjeni kompleks na obalnem klifu je nekoč predstavljal križišče pomorske in kopenske trgovine majevskega območja. Veljal je za glavno pristanišče Cobe in bil močno utrjen z več kot 900 m dolgim, 3-5 m visokim in do 8 m širokim obzidjem. Svoj vrhunec je Tulum doživljal med 13. in 15. stoletjem, ko je kljuboval celo španskim konkvistadorjem. Žal so po tem razcvetu prebivalci mesta, poznani po trgovanju z obsidianom, podlegli številnim boleznim, ki so jih prinesli priseljenci in zavojevalci. Naše pozornosti bo deležen predvsem kompleks Castilo z obdajajočima templjema. Po ogledu vožnja do Bacalarja, malega in mirnega mesteca, ki je raj za ljubitelje narave. V Bacalarju si bomo vzeli nekaj prostega časa za kosilo, nato pa bomo obiskali trdnjavo Fuerte de San Felipe Bacalar, ki dominira v središču mesta in je bila postavljena za zaščito pred pirati in roparskimi trgovci. Na obzidju bomo deležni spektakularnega razgleda na laguno Bacalar - jezero sedmerih barv, po katerem bomo nato zapluli z ladjico in zaplavali v turkizni vodi. Nastanitev v hotelu in prenočevanje.
 

4.dan: Bacalar – Uxmal – hacienda sotuta de peon – kraška jama - Merida / zajtrk
Po zajtrku se bomo odpravili proti Meridi. Na poti se bomo ustavili v Uxmalu, ki velja za eno najpomembnejših arheoloških najdišč majevske kulture v Mehiki in se nahaja tudi na seznamu svetovne dediščine Unesco. Ogledali si bomo arheološki park, za katerega so značilne dobro ohranjene in restavrirane zgradbe iz 9. in 10. stoletja ter velika dvorišča oziroma trgi, ki so obrnjeni v smeri sever – jug in s treh strani obdani s podolgovatimi palačami. Starodavno mesto je izjemno lepo obnovljeno in zato privlači množice turistov. Po ogledu bomo nadaljevali z vožnjo proti šarmantni nekdanji haciendi, kjer bomo vstopili v pravi raj, ki nas bo očaral z zgodovino, kulturo, naravo in skrivnostnostjo. Po vodenem ogledu se bomo osvežili v kristalno čisti vodi, ki polni prav za Jukatan značilne kraške jame »cenote«. Prerojeni si bomo vzeli nekaj prostega časa za kosilo v restavraciji v haciendi, nato pa se odpravili proti Meridi, glavnemu mestu zvezne države Jukatan. Merida je gospodarska in kulturna prestolnica Jukatana, ki obiskovalca navduši s kolonialnim šarmom, ozkimi ulicami in romantičnimi konjskimi vpregami. Povsod po mestu je mogoče opaziti vpliv Španije in Francije, Elizejske poljane so na primer postale model za Paseo De Montejo. Ogledali si bomo katedralo, mestno hišo in hišo Casa de Montejo, v kateri se je rodil ustanovitelj mesta. Izkusili bomo večerni utrip mesta, nato bo sledila nastanitev v hotelu in prenočevanje.
 

5.dan: Merida – SOTUTA DE PEON – IZAMAL - VALLADOLID / zajtrk
Po zajtrku bomo naše popotovanje nadaljevali proti Izamalu. Prvi postanek dneva bo na haciendi Sotuta de Peon, kjer bomo imeli vodeni ogled haciende, na katerem bo zagotovo največja atrakcija predstavitev postopka pridobivanja vrvi iz sisal vlaken avtohtonih agav. Po ogledu vožnja do Izamala, nekoliko manj odkritega bisera Jukatana. Nekdaj pomembno središče Jukatana se ponaša z barvito kolonialno arhitekturo in že na prvi pogled nam bo postalo jasno, zakaj je dobil vzdevek »rumeno mesto«. Sprehodili se bomo po živahnih ulicah, »obsijanimi« z rumenimi pročelji, vse do samostana San Antonia de Padua, pomembnega katoliškega središča, ki še danes privlači številne romarje. Sprehodili se bomo po atriju, ki za Vatikanskimi vrtovi velja za drugi največji atrij na svetu, ter si v neposredni bližini ogledali tudi tempelj Kinich Kak Moo, najvišjo majevsko piramido v Izamalu. Nadaljevanje poti do Valladolida, enega izmed najbolj pristnih mest na Jukatanu. Sprehodili se bomo po eni najlepših ulic v mestu, Calle de los Frailes, vse do parka Parqu Principal, kjer bomo naleteli na ikonično cerkev Iglesia de San Servacio. Uživali bomo v kolonialnem vzdušju, obiskali tržnico in odkrivali večerni utrip mesta. Nastanitev v hotelu in prenočevanje.
 

6.dan: VALLADOLLID – CHICHEN ITZA – kraške jame “cenote” - VALLADOLID / zajtrk
Po zajtrku se bomo odpeljali proti Chichen Itzi, slavni majevski piramidi, ki predstavlja majevski koledar in je eno od novih sedmih čudes sveta. Piramida El Castillo nas zagotovo ne bo pustila ravnodušnih. Briljantne ruševine pričajo o osupljivem starodavnem mestu, ki je bilo nekoč osrednje mesto majevskega imperija v Srednji Ameriki. Starodavno najdišče Chichen Itza, ki v prevodu pomeni »pri ustju vodnjaka rodu Itzá«, leži na vzhodnem delu polotoka Jukatan. Maji so ga okoli leta 400 zgradili ob naravnem vodnjaku. Po spopadih s Tolteki je bilo do leta 987 večkrat zapuščeno ter ponovno naseljeno. Stopničaste piramide, templji, stolpne arkade in druge kamnite strukture so bile za imperij svete. Od 13. stoletja dalje je mesto povsem zapuščeno, celoten kompleks pa še danes razkriva veliko o majevskem in toltekovem videnju vesolja. Polni vtisov bomo pot nadaljevali do kompleksa kraških jam. Odpravili se bomo na ogled jame po približno 200 m dolgi poti in se spustili približno 20 m v globino, kjer se nahaja »cenote«. Po ogledu magičnega podzemlja bomo imeli nekaj prostega časa za sprostitev duha ob prav posebnih mističnih energijah, ki prevevajo to majevsko področje, ali za čisto »zemeljsko« kosilo, nato bo sledil povratek v Valladolid. Prenočevanje.
 

7.dan: VALLADOLID – COBA – RIVIERA MAYA / zajtrk
Po zajtrku bomo na poti proti vzhodni obali Jukatana obiskali Cobo, starodavno majevsko mestece v osrčju džungle, kjer si bomo ogledali eno najpomembnejših mehiških arheoloških najdišč, med drugim tudi drugo najvišjo majevsko piramido na Jukatanu. Nadaljevanje vožnje do Tuluma, kjer se bomo udeležili avtentičnega kulinaričnega doživetja. Obiskali bomo »tipično majevsko kuhinjo«, kjer nam bodo predstavili njene značilnosti in nas tudi naučili priprave mehiških jedi, kot so: tortilje na različne načine, posebne marinade, takosi in ostala »ulična hrana«. Zadovoljni in siti ter polni novega kulinaričnega znanja se bomo odpravili proti turističnemu področju Riviera Maya. Nastanitev v hotelu in prenočevanje.
 

8.-9.dan: RIVIERA MAYA / zajtrk
Prosta dneva za oddih na čudovitih mehiških plažah, uživanje v čudovitem naravnem okolju s pogledom na turkizno modro Karibsko morje.


10.dan: RIVIERA MAYA – CANCUN – EVROPA / zajtrk
Po zajtrku bomo zapustili hotel in se odpravili proti Cancunu. Prevoz do letališča in polet proti Evropi.
 

11. dan: EVROPA – LJUBLJANA /obroki na letalu
Pristanek v Evropi in nadaljevanje leta proti Ljubljani ali drugemu bližnjemu letališču. V primeru pristanka na bližnjemu pristanišču bo za doplačilo organiziran prevoz do Ljubljane.

Datum odhoda: 
ZAGOTOVLJENA ODHODA 27.10. IN 25.12.2024
Lokacija odhoda: 
Ljubljana ali bližnje letališče
Cene/Termini: 

Cena na osebo že od: 2349€

 

V ceno je vključeno

navedeni letalski prevozi v ekonomskem razredu

letališke, varnostne pristojbine in dodatek za gorivo

prevozi s klimatiziranimi avtobusi ali minibusi

nočitev z zajtrkom v preverjenih hotelih 3* in 4* v dvoposteljnih sobah

ogledi po programu z lokalnimi vodniki

izlet s čolnom po jezeru Bacalar

vstopnine v izbrane kraške jame

ogled haciende Sotuta de Peon

kuharska delavnica

ostale vstopnine za oglede, kot je navedeno v programu

slovensko vodenje

organizacija potovanja

V ceno ni vključeno: 

navedena doplačila

pijača pri obrokih

izleti in druge storitve po osebnih naročilih

Doplačila (ob prijavi): 

doplačilo pri udeležbi manj kot 20 oseb 170,00 EUR/osebo

enoposteljna soba: 310 EUR

transfer do letališča: 70 EUR

Doplačila (na poti): 

priporočljive napitnine (45eur)

Popusti: 

popust za otroka do 10. leta v sobi z dvema odraslima osebama na pomožnem ležišču: 390 EUR

popust za tretjo osebo v sobi z dvema odraslima osebama na pomožnem ležišču: 180 EUR

Opomba: 

*V oktobru je odhod/povratek iz letališča Marco Polo Benetke/ Za novoletni odhod je le povratek na Marco Polo Benetke; ostali odhodi/povratki so  predvideni na letališče Jožeta Pučnika v Ljubljani.

ob prijavi obvezna kopija potnega lista.

Odkrita beseda: 

zaradi prilagajanja letalskim prevozom in v primeru nepredvidenih okoliščin, si pridržujemo pravico do zamenjave krajev nastanitev in ogledov med samim potovanjem oz. do spremenjenega vendar vsebinsko neokrnjenega programa.

Število dni: 
11

Preveri ponudbo tudi na Booking.com

PRIPOROČAMO (vprašajte za ponudbo):

ZAVAROVANJE RIZIKA ODPOVEDI:

Premija znaša 4,03% (vključno do dve osebi), 4,22% (vključno do 5 oseb) in 4,42% (več kot 5 oseb) od zneska celotnega aranžmaja in velja za nepričakovano odpoved zavarovanca pred ali na dan predvidenega odhoda v primeru nezgode, nenadnega poslabšanja zdravstvenega stanja ali smrti enega od potnikov ali ožjih družinskih članov. Več informacij v splošnih pogojih zavarovanja.

ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE TUJINA Z ASISTENCO V TUJINI
Namenjeno vsem, ki potujete v tujino. V primeru bolezni ali poškodb v času potovanja, vam zavarovalnica Vzajemna povrne celotne stroške zdravljenja do višine zavarovalne police.

Jukatan - očarljiv in skrivnosten mehiški polotok, ZAGOTOVLJENA ODHODA 27.10. IN 25.12.2024

Imam super moč, 
zato boste prvi obveščeni o
najboljših ponudbah!

Zagotovite si najboljše akcijske ponudbe s prijavo na e-novice TA Marco Polo d.o.o.!

Prijavite se zdaj!

Prijava na e-novice

Hvala prijateljem!

Podarite doživetja, razvajanja, avanture, spomine!

Darilni bon

Podarite darilni bon