Kamerun

Kamerun - 12 dni, ODHOD 21.10.2024

Redke države v Afriki znotraj svojih meja premorejo vse, kar kontinent ponuja – od vulkanskih pobočij, do tropskih deževnih gozdov, prostranih savan in peščenih obal – to je Kamerun. Gostoljubje domačinov in...
Vrsta ponudbe: 
Izlet
Prevoz: 
Letalo
Cena od: 
2549,00 €
Na toplo iz Ljubljane
Potovanja po Svetu

1. dan: LJUBLJANA/BLIŽNJE LETALIŠČE – EVROPA – DOUALA | obroki na letalu
Zbrali se bomo na ljubljanskem ali katerem od bližnjih letališč (v primeru odhoda iz Benetk prevoz iz Ljubljane za doplačilo). Let proti Douali s prestopanjem.

 

2. dan: DOUALA / zajtrk, večerja
Pristanek v Douali v zgodnjih jutranjih urah. Po opravljenih carinskih postopkih in potrditvi vizumov se bomo zapeljali do hotela, kjer si bomo lahko odpočili od poti in se zjutraj okrepčali z zajtrkom. Sledi ogled ekonomske prestolnice Kameruna, ki s 3 milijoni prebivalcev velja za največje mesto v centralni Afriki. Obiskali bomo reko Wouri in si ogledali tradicionalni način pridobivanja peska, po katerem slovi. Tega še vedno pridobivajo na tradicionalen način – s potapljanjem na dah mladi domačini pesek ročno zajemajo z dna struge s pletenimi košarami in ga odlagajo na lesenih čolnih. Obmorsko mesto Douala slovi tudi po odlični morski hrani, ki si jo bomo v lokalni restavraciji privoščili za večerjo. Nočitev v hotelu v Douali.

 

3. dan: DOUALA – EKOM NKAM - MELONG | zajtrk, večerja
Po zajtrku bomo zapustili prestolnico in začeli vožnjo proti severu države, skozi plantaže palm in popra. Pri eni od slednjih se bomo tudi ustavili in si ogledali, kako pridobivajo to nepogrešljivo začimbo. Pot bomo nadaljevali proti neverjetnim slapovom Ekom Nkam, ki preko skalnega previsa sredi džungle padajo kar 80m globoko. Na tej divji lokaciji sredi afriške džungle so med drugim snemali tudi film o Tarzanu. Po ogledu slapov nas čaka nadaljevanje vožnje v bližino Melonga, kjer se bomo namestili v tradicionalnem podeželskem hotelu. Večerja in nočitev.

 

4. dan: MELONG - DSCHANG | zajtrk, večerja
Po zajtrku bomo zapustili prijetno zavetje podeželja pod ugaslim ognjenikom Manengouba in pot nadaljevali proti mestu Dschang. Dan bo pisan na kožo ljubiteljem toplih napitkov – kave in čaja. Na poti se bomo ustavili v gozdnem rezervatu Santchou, kjer se lokalne oblasti trudijo ohranjati zdravo razmerje med trajnostnim ohranjanjem gozdov in plantažnim gospodarstvom. Obiskali bomo plantaže kave, ki je bila v kolonialnih časih ena izmed največjih izvoznih dobrin. Nadaljevali bomo v višavja Kameruna, kjer bomo obiskali plantaže čaja – najboljši čaj raste ravno na višinah okoli 2000 m nadmorske višine. Po ogledu plantaže in pokušini čaja se bomo zapeljali do namestitve v tradicionalnih podeželskih bungalovih, kjer se bomo okrepčali z večerjo. Nočitev.


5. dan: DSCHANG – BANDJOUN – BAHAM - BAFOUSSAM | zajtrk, večerja
Po zajtrku bomo zapustili idilično okolico Dschanga in se zapeljali naprej proti severu v osrčje dežele ljudstva Bamileke, največje etnične skupine v Kamerunu. Ljudstvo Bamileke je razdeljeno v številne plemenske kraljevine, ki jim poveljujejo foni - poglavarji. Obiskali bomo veličastno hišo lokalnega fona in spoznali njihove običaje – od rokodelskih veščin do glasbe, plesa in celo čaščenja mrtvih. V Bahamu si bomo ogledali tudi kraj s številnimi vulkanskimi monoliti, ki je namenjen čaščenju prednikov in darovanju žrtev, saj lokalni prebivalci verjamejo v mistične moči teh velikih kamnitih blokov. Obiskali bomo tudi slapove Metche in jezero Baleng, ki imajo pomembno vlogo v lokalni folklori. Prevoz do hotela, večerja in nočitev v Bafoussamu.

 

6. dan: BAFOUSSAM – FOUMBAN - BAFOUSSAM | zajtrk, večerja
Čaka nas dnevni izlet v Foumban, kamor se bomo odpravili takoj po zajtrku. Zapeljali se bomo proti severu v deželo ljudstva Bamoun, ki imajo enake korenine kot ljudstvo Bamileke, s to razliko, da so kot religijo sprejeli Islam. Namesto plemenske kraljevine bomo tukaj obiskali lokalni sultanat, katerega korenine segajo že v 15. stoletje. Verjetno ena najedinstvenejših stavb v Kamerunu vas zagotovo ne bo pustila ravnodušnih. Mesto slovi tudi po svojih rokodelcih, ki so eni najboljših v državi na področju rezbarstva in torevtike – sprehodili se bomo med njihovimi stojnicami, dovolj časa pa bo tudi za nakupe teh tradicionalnih izdelkov. Sledi povratek v Bafoussam, večerja in nočitev.

 

7. dan: BAFOUSSAM – BATOUFAM - YAOUNDE | zajtrk, večerja
Zjutraj po zajtrku se bomo odpravili na jug proti prestolnici Kameruna – mestu Yaounde. Na poti bomo obiskali še hišo lokalnega fona v Batoufamu, ki velja za eno najlepših v Kamerunu. V popoldanskem času si bomo ogledali znamenitosti Yaoundeja, začenši s spomenikom reunifikacije, nadlajevali pa bomo na goro Febe, kjer na mestu nekdanjega Benediktinskega samostana danes urejen muzej, posvečen različnim etničnim skupinam Kameruna. Z vrha gore se nam bo odprl prečudovit razgled na zeleno prestolnico. Sledi prevoz do hotela, večerja in nočitev.

 

8. dan: YAOUNDE – MEFOU - EDEA | zajtrk, večerja
Po zajtrku nas čaka obisk zavetišča za ogrožene gorile, šimpanze in opice. Na vodenem ogledu nam bodo pokazali, kako skrbijo za osirotele živali in jih v varnem zavetju gozda, daleč stran od krivolovcev, pripravljajo na ponovno vračanje v divjino. Šimpanzi in gorile so namreč zaradi ilegalne trgovine z mesom divjih živali in preprodaje mladičev skoraj na robu izumrtja – s svojim obiskom bomo prispevali k ohranjanju teh čudovitih prebivalcev afriških gozdov. S krajšimi postanki na poti se bomo odpravili proti Edei, ki je središče jeklarske industrije in nahajališč boksita, prav tako pa je pomembno prometno središče na tem delu države. Tu se stikajo tako železniške, cestne kot tudi rečne povezave po reki Sanaga. Znamenitost mesta je most Japoma, ki so ga postavili nemški inženirji in je imel pomembno vlogo med 1. svetovno vojno. Namestitev v hotelu, večerja in nočitev.

 

9. dan: EDEA – PONGO SONGO – LODJI - KRIBI | zajtrk, večerja
Zjutraj po zajtrku se bomo podali na lokalno tržnico, kjer bomo nakupili nekaj sadja – čaka nas namreč eden izmed vrhuncev potovanja – obisk zavetišča za šimpanze Pongo Songo. Podali se bomo v središče naravnega rezervata Douala-Edea, kjer poskušajo z ohranjanjem ekosistema ohraniti ogrožene živalske vrste kot sta naprimer gozdni slon in šimpanz. Slednji so zavetje našli na enem izmed otokov na reki Sanaga, kamor se bomo podali s čolnom, kot prvi raziskovalci Afrike. Naše najbližje sorodnike bomo od blizu spoznali na rečnih bregovih, jih nahranili in pobliže spoznali njihove medsebojne odnose. Po obisku bomo pot nadaljevali proti obali Atlantika. Če bo čas dovoljeval, se bomo ustavili v ribiški vasici Lodji. Sledi prevoz do hotela na obali v Kribiju, večerja in nočitev.

 

10. dan: KRIBI – LOBE – KRIBI | zajtrk, večerja
Zbudili se bomo v ležerno jutro na Kamerunski obali. Po zajtrku se bomo s čolni zapeljali pod bližnje slapove Lobe, ki padajo neposredno v Atlantski ocean. Popoldne čas za počitek na plaži ali ob hotelskem bazenu. Večerja in nočitev.

 

11. dan: KRIBI – WARKA VILLAGE – DOUALA | zajtrk, večerja
Po zajtrku bomo zapustili Kribi in se odpravili na obisk pigmejske vasi. Pigmejcem iz plemena Badgeli je vas zasnoval priznani italijanski arhitekt Arturo Vittori – poudarek je bil predvsem na pridobivanju čiste pitne vode in uspešnem odvajanju odpadnih voda. Poleg velikih zbiralnikov deževnice in naravnih filtracijskih sistemov je arhitekt načrtoval tudi bivališča.  Celotna vas je zgrajena v tradicionalnih tehnikah in z uporabo naravnih materialov. V čudovitem okolju v osrčju gozda se bomo spoznali s pigmejci - edinstvenimi prebivalci afriških tropskih gozdov. Po obisku se bomo zapeljali proti Douali, kjer nas čaka večerja in krajši počitek pred odhodom na letališče za nočni let proti Evropi.

 

12. dan: DOUALA – EVROPA – LJUBLJANA/BLIŽNJE LETALIŠČE | obroki na letalu
Nadaljevanje leta s prestopanjem proti Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana ali enemu izmed bližnjih evropskih letališč (v tem primeru za doplačilo organiziran prevoz do Ljubljane).

Datum odhoda: 
21.10.2024
Lokacija odhoda: 
Ljubljana ali bližnje letališče
Cene/Termini: 

Cena na osebo že od: 2549€

V ceno je vključeno

povratni mednarodni letalski prevoz v ekonomskem razredu

nastanitev v hotelih 3* in 4*, 2 nočitvi v bungalovih brez lokalne kategorizacije

prehrano po programu

prevoze s klimatiziranim vozilom po Kamerunu

slovensko in lokalno vodenje,

vstopnine, pristojbine in različne davke

organizacija potovanja

V ceno ni vključeno: 

potovalnega zavarovanja

stroškov osebne porabe

pijače pri obrokih

dodatnih storitev po osebnih naročilih

napitnin za lokalne voznike in vodnike

Možna doplačila (ob prijavi): 

enoposteljna soba 350,00 EUR na osebo

vizum in posredovanje 165,00 EUR na osebo

transfer do in od letališča 70,00 EUR na osebo

Možna doplačila (na kraju samem): 

obisk plantaže kakava, izlet s kanujem, jahanje konj od 5,00 do 20,00 EUR na osebo

Doplačila (ob prijavi): 

doplačilo pri udeležbi 10 do 14 oseb 230,00 EUR

doplačilo pri udeležbi 15 do 19 oseb 120,00 EUR

Doplačila (vodniku na poti): 

napitnine za lokalne vodnike in voznike 50,00 EUR na osebo

Cepljenje in druge z zdravjem povezane vsebine: 

priporočeno je cepljenje proti rumeni mrzlici

glede jemanja antimalarikov se posvetujte z vašim osebnim zdravnikom oz. v ambulanti za potnike (malarija je prisotna na vseh območjih Kameruna pod 2500 m nadmorske višine).

 

Vizum: 

Ob prijavi obvezno dostavite fotokopijo potnega lista; za vstop v Kamerun je potreben elektronski vizum (https://www.evisacam.cm/). To elektronsko vizo vam lahko pridobimo mi. Cena se lahko spremeni in je dokončna ob registraciji. Trenutna cena (doplačilo) je 165 EUR. To registracijo si na navedeni spletni strani lahko uredite tudi sami. V tem primeru potrebujete še kopijo letalske vozovnice in naslov v Kamerunu, kar pa dobite pri nas. 

Opomba: 

Opazovanje živali v Afriki se lahko precej razlikuje glede na številne dejavnike kot so premiki živali, vedenje živali, vremenski pogoji, poseganje človeka v naravo, raznolikost vrst, gostota živali na različnih lokacijah. Izvajalec se vsakič potrudi maksimalno, da zagotovi izjemno dogodivščino v afriški divjini, vendar pa se zaradi prej naštetih razlogov ne more zagotoviti količine, gostote in raznolikosti živalstva na kateri koli dan, na kateri koli lokaciji, ob katerem koli času.

Zaradi prilagajanja letalskim prevozom in v primeru nepredvidenih okoliščin, si pridržujemo pravico do zamenjave krajev nastanitev in ogledov med samim potovanjem oz. do spremenjenega, vendar vsebinsko neokrnjenega programa.

Število dni: 
10

Preveri ponudbo tudi na Booking.com

PRIPOROČAMO (vprašajte za ponudbo):

ZAVAROVANJE RIZIKA ODPOVEDI:

Premija znaša 4,03% (vključno do dve osebi), 4,22% (vključno do 5 oseb) in 4,42% (več kot 5 oseb) od zneska celotnega aranžmaja in velja za nepričakovano odpoved zavarovanca pred ali na dan predvidenega odhoda v primeru nezgode, nenadnega poslabšanja zdravstvenega stanja ali smrti enega od potnikov ali ožjih družinskih članov. Več informacij v splošnih pogojih zavarovanja.

ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE TUJINA Z ASISTENCO V TUJINI
Namenjeno vsem, ki potujete v tujino. V primeru bolezni ali poškodb v času potovanja, vam zavarovalnica Vzajemna povrne celotne stroške zdravljenja do višine zavarovalne police.

Kamerun - 12 dni, ODHOD 21.10.2024

Imam super moč, 
zato boste prvi obveščeni o
najboljših ponudbah!

Zagotovite si najboljše akcijske ponudbe s prijavo na e-novice TA Marco Polo d.o.o.!

Prijavite se zdaj!

Prijava na e-novice

Hvala prijateljem!

Podarite doživetja, razvajanja, avanture, spomine!

Darilni bon

Podarite darilni bon