Iran

Klasični Iran

Iran - daljna in neznana dežela, eksotika in izziv, drugačnost na vsakem koraku, vrhunci arhitekture, umetnosti in zgodovine, civilizacija srednjega vzhoda, ki očara gosta v njej. Iranci – čutni, spontani in...
Vrsta ponudbe: 
Izlet
Prevoz: 
Letalo
Cena od: 
1470,00 €
Potovanja po Svetu
Aktualna potovanja

1. dan: LJUBLJANA – TEHERAN.

Polet iz ljubljanskega ali bližnjega letališča (v tem primeru prevoz iz Ljubljane) preko vmesnega letališča v Teheran.  (letalo)

2. dan: TEHERAN – let v ŠIRAZ.

Zajtrk. Ogled iranske prestolnice, ki se z južnim delom razteza v puščavo, na severu pa že visoko v gorovje Elburz. Mesto doživlja silovit razcvet in neustavljivo rast. Pravi Iran v malem … Najprej obiščemo palačo Golestan in začutimo iransko bit. Potem obiščemo Arheološki muzej in se soočimo z zgodovino Irana. Tu je še Muzej draguljev z zakladnico zadnjih kraljev. Ustavimo se pri modernem spomeniku Azadi, ki je danes simbol mesta in svobode. Odhod na letališče in polet v Širaz. Vožnja do hotela. Namestitev, večerja in nočitev. (H*, ZV)

3. dan: ŠIRAZ.

Zajtrk. Mesto pesnikov, iranski Pariz, kulturna prestolnica Irana, stara prestolnica dinastije Zand na stiku iranske plošče z visokim gorovjem Zagros; civilizacija, obdana s samobitnim svetom okoliških plemen. Pravijo mu tudi mesto vrtnic, vina in ljubezni … Poznan je po prebivalcih, ki znajo uživati v radostih življenja. Obiščemo citadelo iz 18. stoletja ter si ogledamo Rožno mošejo. Obiščemo eno lepših iranskih tržnic, doživimo pa tudi pietetno vzdušje  “emam-zade”, svete grobnice šiitov. Prosto za kosilo. Vrhunec dneva nas čaka v čarobnem vzdušju parka z mavzolejem velikega pesnika Hafisa. Postanemo ob grobu, prisluhnemo njegovim pesmim in doživimo čutnost domačinov. Čudovit vpogled v iransko dušo si privoščimo tudi pri mavzoleju pesnika Saadija. Večerja v tradicionalni restavraciji. Nočitev. (H*, ZV)

4. dan: ŠIRAZ – PERZEPOLIS – PASARGADE - YAZD.

Zajtrk. Vožnja po slikoviti ravnici do največje antične perzijske znamenitosti – Perzepolisa. Prestolnica nad prestolnicami Darijevega časa izpred 2.500 let še danes na obiskovalca naredi nepozaben vtis. Če kje, tu spoznamo vso slavo, moč in bogastvo prvega perzijskega cesarstva. V sosednjem Naqsh-e-Rostamu se pri v skalo vklesanih grobnicah poklonimo perzijskim kraljem. Vožnja na iransko ploščo ter obisk grobnice kralja Kira v Pasargadu. Zdi se kot bi Kirov duh še danes lebdel nad deželo … Sledi vožnja po stepski iranski plošči, srčiki iranske civilizacije, vse do začetka Velike puščave. Okoli nas bežijo tradicionalni prizori iranskega življenja. Prihod v Jazd. Večerja in nočitev. (H*, ZV)

5. dan: YAZD.

Zajtrk. Yazd (Unesco) je eno najlepših mest puščavske arhitekture in svetovno središče sledilcev Zaratustre, ki je začetnik prve monoteistične vere v tem delu sveta. Obiščemo hram večnega ognja, kajti luč, dragi moji, je nasprotje teme (prerok Zaratustra, v imenu velikega Ahure Mazde). Pretresljiv je vzpon do stolpov tišine – starih zaratustrijanskih pokopališč, kjer se v tišini poklonimo pokojnim dušam. Zanimiv je Muzej vode, v katerem podrobno spoznamo, kako so se puščavski ljudje prilagodili življenju v puščavi. Popoldne vstopimo v pravljico starega Yazda. Tu se je ustavil čas. Zaživimo v labirintu uličic, spoznavamo blatno arhitekturo puščavskih krajev, pritegnejo nas ulični prizori, kanati (podzemni jarki za vodo) in badgirji (iranske klima naprave). Ujemite veter tudi vi! Obiščemo Petkovo mošejo, ki je ena najstarejših še stoječih mošej na iranskih tleh. Vrnitev v hotel. Prost večer. Skupno okušanje puščavskih specialitet Yazda v tradicionalni restavraciji. Nočitev. (H*, ZV)

6. dan: YAZD – MEYBOD – NAIN – ISFAHAN.

Zajtrk. Po obrobju velike puščave drvimo proti Isfahanu. Na poti  v zanimivem Meybodu obiščemo ledeno hišo, golobnjak ter karavanski dvorec. V Nainu postanemo za kosilo. V središču tekstilnih izdelkov obiščemo domačine, ki izdelujejo posebne izdelke na statvah. Prihod v Isfahan, ki sodi med največje spomenike svetovne kulturne dediščine. Konec 16. stoletja je mesto zgradil safavidski šah Abas in ga razglasil za prestolnico cesarstva. Mesto je okrasil z najlepšimi primerki islamske arhitekture, pri tem so mu pomagali najboljši armenski obrtniki. Najprej obiščemo armensko četrt ter armensko katedralo Vank, v okviru katere se nahaja tudi muzej armenske kulturne dediščine. Vožnja do hotela in namestitev. A nas najlepše šele čaka. Večer preživimo v enkratnem vzdušju na sprehajališču ob reki Zajandeh, kjer nas poleg vzdušja čakajo osvetljeni mostovi – užitek in arhitekturni višek hkrati. Obilo je možnosti za večerjo, potem pa čajček pod enim izmed mostov. Morda z vodno pipo, kot to počno domačini. Nočitev. (H*, ZV)

7. dan: ISFAHAN.

Zajtrk. “Isfahan je pol sveta!”, očaran nad njegovo lepoto vzklikne francoski pesnik Rainer. Vzklik nas spremlja tudi danes, ko vstopimo v srčiko starega mesta, slast arhitektov in umetnikov z vsega sveta. Ogledamo si glavne znamenitosti; v seldžuški preprostosti čarobno Petkovo mošejo, mestno tržnico in Naqsh-e Jahan – drugi največji trg na svetu, obkrožen z veličastnimi zgradbami preteklosti (Imamova mošeja, palača, dekliška mošeja). Čajček v skrivnostni čajnici, kjer se najde tudi vodna pipa. Prosto popoldne na mestni tržnici je priložnost za nakup eksotičnih spominkov, letečih preprog in preizkus pogajalskih sposobnosti s prekaljenimi poliglotskimi trgovci. Ogledamo si palačo 40-ih stebrov, še eno izmed mojstrovin šaha Abasa. Prost večer lahko preživimo na obrežju reke Zajandeh, ki je pravi kraj za druženje z domačini, ki nas, radovedni, z veseljem povabijo v pogovor. Spoznajte neskončno prijaznost iranske duše. Večerja in nočitev.  (H*, ZV)

8. dan: ISFAHAN – ABIYANEH – KAŠAN – TEHERAN.

Zajtrk. Dan začnemo zgodaj. Odpeljemo se do romantične rdeče vasice na koncu sveta, Abiyaneh (Unesco). Prebivalci vasice pod vznožjem gora živijo v svojem filmu. Ohranili so tradicionalen način življenja in nam s tem dajejo priložnost, da spoznamo njihov vsakdan, pokukamo v njihove domove. Sprehodimo se po vasici. Prija nam narava, tradicija, spokojnost, … Napolnjeni z doživetji se odpeljemo do bližnjega Kašana, ki je bilo priljubljeno mesto šaha Abasa. Ogledamo si tradicionalno kašansko palačo oz. hišo bogatih trgovcev. Navduši nas vrt Fin, ki predstavlja iransko vizijo raja! Vožnja na letališče v Teheran. (Z, ni nočitve)

Datum odhoda: 
24.12.2022 - zagotovljeno
Lokacija odhoda: 
Ljubljana ali bližnja letališča
Cene/Termini: 

24.12.2022- zagotovljen odhod

Cenik potovanja na osebo v dvoposteljni sobi Redna cena Aktualna cena
  1530 € 1470 €
Obvezna doplačila    
Doplačilo za skupino v velikosti 15 - 19 oseb   90 €
Iranski vizum   65 €
Doplačila po želji    
Odstopnina (4,56 %) od vrednosti aranžmaja -TRIGLAV ** PAKET A   4.56 %
Doplačilo za enoposteljno sobo   225 €
Doplačilo na kraju samem (priporočljive napitnine)   30 €
Zdr. zav. Vzajemna Tujina do 11 dni kritje S - posamično   18.36 €
Popusti    
Popust za otroke 2-12 let na dodatnem ležišču   20 %
Članski popust od redne cene aranžmaja   3.5 %
Popust za otroke 2-12 let na osnovnem ležišču   10 %
Število dni: 
9
Cena vključuje: 

Cena (najmanj 20 udeležencev) vključuje: letalski prevoz po programu, letališke pristojbine in varnostne takse (234 EUR), prevoz do odhodnega/iz prihodnega letališča do Ljubljane, če to ni letališče Ljubljana, 6 nočitev v hotelih na nivoju 4* s polpenzionom (kosila ali večerje v hotelih ali v tradicionalnih restavracijah), prevoze in oglede s klimatiziranim avtobusom, slovensko vodenje in lokalne vodnike, vse vstopnine po programu, stroške priprave in organizacijo potovanja.

VIZE: Slovenci potrebujemo iranski vizum. Dober mesec pred odhodom vas bomo pozvali, da nam pošljete izpolnjen obrazec v excellu (pošljemo mi), kopijo 2. in 3. strani potnega lista ter barvno fotografijo. Mesec pred odhodom pa boste prejeli nov dopis s prošnjo da predložite original potni list (v njem ne sme biti izraelskega žiga), fotografijo dimenzije 3,5×4,5cm in izpolnjen obrazec iranske ambasade (pošljemo mi). Vizum bomo urejali na iranski ambasadi v Ljubljani, potne liste pa vam bomo vrnili na dan odhoda. V času urejanja vizuma ( približno tri tedne pred odhodom pa do potovanja) ne boste imeli dostopa do potnega lista.

ZDRAVJE: obveznih cepljenj za to potovanje ni.

Preveri ponudbo tudi na Booking.com

PRIPOROČAMO (vprašajte za ponudbo):

ZAVAROVANJE RIZIKA ODPOVEDI:

Premija znaša 4,03% (vključno do dve osebi), 4,22% (vključno do 5 oseb) in 4,42% (več kot 5 oseb) od zneska celotnega aranžmaja in velja za nepričakovano odpoved zavarovanca pred ali na dan predvidenega odhoda v primeru nezgode, nenadnega poslabšanja zdravstvenega stanja ali smrti enega od potnikov ali ožjih družinskih članov. Več informacij v splošnih pogojih zavarovanja.

ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE TUJINA Z ASISTENCO V TUJINI
Namenjeno vsem, ki potujete v tujino. V primeru bolezni ali poškodb v času potovanja, vam zavarovalnica Vzajemna povrne celotne stroške zdravljenja do višine zavarovalne police.

Klasični Iran

Sorodne destinacije

Imam super moč, 
zato boste prvi obveščeni o
najboljših ponudbah!

Zagotovite si najboljše akcijske ponudbe s prijavo na e-novice TA Marco Polo d.o.o.!

Prijavite se zdaj!

Prijava na e-novice

Hvala prijateljem!

Podarite doživetja, razvajanja, avanture, spomine!

Darilni bon

Podarite darilni bon