Iran

Klasični in južni Iran, 16.11., 21.12.2024, 22.2.2025

Iran - daljna in neznana dežela, eksotika in izziv, drugačnost na vsakem koraku, vrhunci arhitekture, umetnosti in zgodovine, civilizacija srednjega vzhoda, ki očara gosta v njej. Iranci – čutni, spontani in...
Vrsta ponudbe: 
Izlet
Prevoz: 
Letalo
Cena od: 
1797,00 €
Potovanja po Svetu

1. dan: LJUBLJANA – TEHERAN.
Polet iz ljubljanskega ali bližnjega letališča (v tem primeru prevoz iz Ljubljane) preko vmesnega letališča v Teheran. (letalo)

2. dan: TEHERAN – KAŠAN.
Jutranji pristanek v Teheranu. Zajtrk v mestu. Ogled iranske prestolnice, ki se z južnim delom razteza v puščavo, na severu pa že visoko v gorovje Elburz. Najprej obiščemo Arheološki muzej in skozi muzej zaživimo z Iransko zgodovino. V Muzeju islamske umetnosti spoznamo značilnosti islamskega ustvarjanja, da bomo lažje razumeli dela iranskega Genija na naši poti. Po želji (in v skladu s časom) obiščemo palačo zadnjega kralja Pahlavija, ki je razkošna, a hkrati vsled evropskega vpliva še najmanj »iranska«. Ustavimo se pri modernem spomeniku Azadi, ki je danes simbol mesta in svobode. Vožnja v Kašan je namenjena počitku in rekapitulaciji osnov za nadaljnje potovanje. Namestitev. Nočitev. (H*, Z)

3. dan: KAŠAN – ABIYANEH – ISFAHAN.
Zajtrk. Kašan je bilo priljubljeno mesto šaha Abasa. Ogledamo si tradicionalno kašansko palačo oz. hišo bogatih trgovcev. Navduši nas vrt Fin, ki predstavlja iransko vizijo raja. Vožnja do romantične rdeče vasice na koncu sveta, Abiyaneh (Unesco). Prebivalci vasice pod vznožjem gora živijo v svojem filmu. Ohranili so tradicionalen način življenja in nam s tem dajejo priložnost, da spoznamo njihov vsakdan, pokukamo v njihove domove. Sprehodimo se po vasici. Prija nam narava, tradicija, spokojnost… Vožnja v Isfahan. V skladu s časom obiščemo kakšno izmed znamenitosti naslednjega dne. Večerni sprehod ob mostovih čez reko Zajandeh. (H*, Z)

4. dan: ISFAHAN.
Zajtrk. “Isfahan je pol sveta!”, očaran nad njegovo lepoto vzklikne francoski pesnik Rainer. Vzklik nas danes spremlja v srčiki starega mesta, slasti in strasti arhitektov in umetnikov. Najprej obiščemo armensko četrt in katedralo Vank, v okviru katere se nahaja tudi muzej armenske kulturne dediščine. Sledi ogled Petkove mošeje, ki nas prevzame v čarobni seldžuški preprostosti. Skozi slovito tržnico vstopimo na veliki Šahov (zdaj Imamov) trg Naqsh-e Jahan, drugi največji trg na svetu, obkrožen z veličastnimi zgradbami preteklosti, ki si jih tudi ogledamo (Imamova in Dekliška mošeja sta vključeni, po želji pa se vzpnemo tudi na palačo Ali Qapu). Obiščemo kraljevo rezidenco Palačo 40-ih stebrov, kjer v čudovitem parku začutimo iransko vizijo rajskih vrtov. Čajček v skrivnostni čajnici, kjer se najde tudi vodna pipa. Prost čas na mestni tržnici je priložnost za nakup letečih preprog in eksotičnih spominkov. Prost večer na obrežju reke Zajandeh, morda za nas zapojejo in zaplešejo domačini? Nočitev. (H*, Z)

5. dan: ISFAHAN – PERZEPOLIS - NAQSH–E–ROSTAM – ŠIRAZ.
Zajtrk. Zgodnji odhod in vožnja po panoramski srčiki perzijske dežele proti Širazu. Vožnja po slikoviti ravnici do največje antične perzijske znamenitosti – Perzepolisa. Prestolnica nad prestolnicami Darijevega časa izpred 2.500 let še danes na obiskovalca naredi nepozaben vtis. Če kje, tu spoznamo vso slavo, moč in bogastvo prvega perzijskega cesarstva. V bližnjem Naqsh-e-Rostamu se pri v skalo vklesanih grobnicah poklonimo perzijskim kraljem in občudujemo elamitske in sasanidske reliefe. Vožnja v središče Širaza in prosto za uživanje v prijetnem vzdušju mestne tržnice in njene okolice. Nočitev. (H*, Z)

6. dan: ŠIRAZ.
Zajtrk. Mesto pesnikov, iranski Pariz, kulturna prestolnica Irana, stara prestolnica dinastije Zand na stiku iranske plošče z visokim gorovjem Zagros; civilizacija, obdana s samobitnim svetom okoliških plemen. Pravijo mu tudi mesto vrtnic, vina in ljubezni … Poznan je po prebivalcih, ki znajo uživati v radostih življenja. Zjutraj si ogledamo Rožno mošejo, ki zasije v vsej svoji lepoti. Sledi obisk ene lepših iranskih tržnic, doživimo pa tudi pietetno vzdušje “emam-zade”, svete grobnice šiitov. Prosto za kosilo. Vrhunec dneva nas čaka v čarobnem vzdušju parka z mavzolejem velikega pesnika Hafisa. Postanemo ob grobu, prisluhnemo njegovim pesmim in doživimo čutnost domačinov. Čudovit vpogled v iransko dušo si privoščimo tudi pri mavzoleju pesnika Saadija. Nočitev. (H*, Z)

7. dan: ŠIRAZ – PASARGADE – ZARATUSTRIJANSKA VAS - JAZD.
Zajtrk. Vožnja na iransko ploščo ter obisk grobnice kralja Kira v Pasargadu. Zdi se, kot da bi Kirov duh še danes lebdel nad deželo… Sledi vožnja po stepski iranski plošči, srčiki iranske civilizacije, vse do začetka Velike puščave. Okoli nas bežijo tradicionalni prizori iranskega življenja. Pred Jazdom se sprehodimo skozi starodavno zaratustrijansko vas, v svetišču obiščemo 3.500 let staro cipreso, simbol iranske civilizacije – se upogne, a nikoli ne zlomi. Prihod v Jazd. Nočitev. (H*, Z)

8. dan: JAZD.
Zajtrk. Obiščemo hram večnega ognja, kajti luč, dragi moji, je nasprotje teme (prerok Zaratustra, v imenu velikega Ahura Mazde). Pretresljiv je vzpon do stolpov tišine – starih zoroastrianskih pokopališč, kjer se v tišini poklonimo pokojnim dušam. Zanimiv je Muzej vode, v katerem podrobno spoznamo, kako so se puščavski ljudje prilagodili življenju v puščavi. Popoldne vstopimo v pravljico starega Jazda. Tu se je ustavil čas. Zaživimo v labirintu uličic, spoznavamo blatno arhitekturo puščavskih krajev, pritegnejo nas ulični prizori, kanati (podzemni jarki za vodo) in badgirji (iranska klima naprava). Ujemite veter tudi vi! Po želji obiščemo Petkovo mošejo, ki je ena najstarejših še stoječih mošej na iranskih tleh. Prost večer. Nočitev. (H*, Z)

9. dan: JAZD – MEYMAND - KERMAN.
Zajtrk. Prezgodnji odhod in vožnja po obpuščavski avtocesti v iransko samobitnost. V odmaknjenosti obiščemo podzemno puščavsko vasico Meymand (Unesco) in se sprehodimo po okolici. Med nasadi pistacij prispemo v puščavski Kerman. Popoldanski ogled mesta, zgodovinske prestolnice vzhodnega Irana. Obiščemo etnološki muzej in hamam (danes spremenjen v čajnico!), kakšno izmed čudovitih mošej in se sprehodimo po vijugavih ulicah slikovite tržnice. Svojevrstno vzdušje vsak lahko razišče tudi po svoje. Prost večer. Nočitev. (H, Z, lokalna vozila)

10. dan: KERMAN – izlet v SHAHDAD - PUŠČAVA LUT.
Zajtrk. Zgodnji odhod in celodnevni izlet v puščavo Lut, ki je eden najbolj suhih krajev na našem planetu. Obiščemo slavne kalute, puščavsko vas in se sprehodimo po puščavskem veličastju. V puščavi si privoščimo piknik kosilo, puščavsko razvajanje, večerjo in nočitev v puščavskem taboru, v objemu zvezdnega neba! Čudovito puščavsko doživetje! (ZKV, O)

11. dan: PUŠČAVA LUT – MAHAN – BAM.
Po puščavskem sončnem vzhodu in jutranjih vragolijah si privoščimo zajtrk. Potem nas pot vodi dalje; najprej obiščemo čarobni Mahan in si ogledamo svetišče šejka Nemetollah Valija in vrtove Shahzadeh. Vožnja v Bam, ki je najlepše puščavsko mesto, ki ga temeljito raziščemo. Namestitev in nočitev. (H, Z)

12. dan: BAM – ZIGURAT - BANDAR ABBAS – OTOK QESHM.
Zajtrk. Ogled arheološkega nahajališča, kjer so odkrili zigurat in izgubljeno civilizacijo izpred 7.000 let. Le ta je bila vzporedna najzgodnejšim mezopotamskim civilizacijam in to obdobje postavlja v novo luč. Vožnja na obalo Perzijskega zaliva v Bandar Abbas in krajši ogled mesta. Vkrcamo se na trajekt in se odpeljemo na otok Qeshm, ki je še vedno tradicionalen in neverjeten geografski in etnografski muzej na prostem. Namestitev in prost večer v otoškem vzdušju. Nočitev. (H, Z, trajekt)

13. dan: OTOK QESHM.
Zajtrk. Dvodnevno raziskovanje svojevrstnega in samobitnega otoka. Naseljuje ga ljudstvo Bandari, ki ima svojo kulturo in tradicijo, svoja oblačila in prehrano in tudi lastni jezik Bandari. Obiščemo Zvezdno dolino in kanjon Chahkook, ribiško vasico Laft z ostanki portugalskega gradu in mangrovinem gozdu Hara. Po želji pa se odpeljemo tudi na izlet z ladjico na otok Hengam, na poti morda uzremo delfine s stekleničastimi nosovi, tam pa raziščemo otok in obiščemo vas Shib Deraz. V prostem času pa lahko raziskujemo otok in tradicionalno kulturo, si privoščimo kopanje v toplem morju po iransko. Nočitev. (H, Z, ladjica)

14. dan: OTOK QESHM.
Zajtrk. Dvodnevno raziskovanje svojevrstnega in samobitnega otoka. Naseljuje ga ljudstvo Bandari, ki ima svojo kulturo in tradicijo, svoja oblačila in prehrano in tudi lastni jezik Bandari. Obiščemo Zvezdno dolino in kanjon Chahkook, ribiško vasico Laft z ostanki portugalskega gradu in mangrovinem gozdu Hara. Po želji pa se odpeljemo tudi na izlet z ladjico na otok Hengam, na poti morda uzremo delfine s stekleničastimi nosovi, tam pa raziščemo otok in obiščemo vas Shib Deraz. V prostem času pa lahko raziskujemo otok in tradicionalno kulturo, si privoščimo kopanje v toplem morju po iransko. Nočitev. (H, Z, ladjica)

15. dan: OTOK QESHM – OTOK HORMUZ – let v TEHERAN.
Zajtrk. Vožnja na sosednji otok Hormuz (po katerem se imenuje Hormuška ožina) in raziskovanje otoka, ki ga odlikuje naravna lepota najlepših rdečih iranskih plaž. Povratek na Qeshm, vožnja na letališče in večerni polet v Teheran. V skladu s časom se odpeljemo v severni Teheran, kjer si v prijetni restavraciji lahko privoščimo zadnjo večerjo. Vožnja na letališče. (Z, trajekt, ni nočitve)

16. dan: TEHERAN – LJUBLJANA.
Polet preko vmesnega letališča proti Ljubljani ali bližnjemu letališču (v tem primeru še vožnja do Ljubljane). (letalo)
Glede na optimalne letalske povezave se lahko spremeni razpored ogledov.

Datum odhoda: 
16.11., 21.12.2024, 22.2.2025
Lokacija odhoda: 
Ljubljana
Cene/Termini: 

Cene so dinamične- se spreminjajo, zato pišite za trenutno ponudbo na: info@marcopolo.si

Cenik potovanja na osebo v dvoposteljni sobi Redna cena Aktualna cena
  1899 € 1797 €
Obvezna doplačila    
Doplačilo za skupino v velikosti 15 - 19 oseb   180 €
Iranski vizum   65 €
Doplačila po želji    
Odstopnina (5,02%) od vrednosti aranžmaja - paket A   5.02 %
Doplačilo na kraju samem (priporočljive napitnine)   75 €
Doplačilo za enoposteljno sobo   240 €
Zdr. zav. Vzajemna Tujina do 22 dni kritje S - posamično   30.76 €
     
Popusti    
Popust za otroke 2-12 let na osnovnem ležišču   10 %
Popust za otroke 2-12 let na dodatnem ležišču   20 %

Cena (najmanj 20 udeležencev) vključuje: prevoz do odhodnega/iz prihodnega letališča do Ljubljane, če to ni letališče Ljubljana, letalski prevoz po programu, letališke pristojbine in varnostne takse (140 EUR), 12 nočitev v hotelih na nivoju 3-4* z zajtrkom, 1 nočitev v taboru v puščavi Lut s polnim penzionom, prevoze in oglede s klimatiziranim avtobusom, z lokalnimi in terenskimi vozili, stroške prevozov po morju, slovensko vodenje in lokalne vodnike, stroške priprave in organizacije potovanja. Vstopnine v ceno potovanja niso vključene, znašajo okoli 260 EUR in jih potnik poravna na kraju samem.

VIZE: Slovenci potrebujemo iranski vizum. Dober mesec pred odhodom vas bomo pozvali, da nam pošljete izpolnjen obrazec v excellu (ki vam ga pošljemo mi), kopijo 2. in 3. strani potnega lista ter barvno fotografijo. Mesec pred odhodom pa boste prejeli nov dopis s prošnjo, da predložite original potni list (v njem ne sme biti izraelskega žiga), fotografijo dimenzije 3,5×4,5cm in izpolnjen obrazec iranske ambasade (pošljemo mi). Vizum bomo urejali na iranski ambasadi v Ljubljani, potne liste pa vam bomo vrnili na dan odhoda. V času urejanja vizuma (približno tri tedne pred odhodom pa do potovanja) ne boste imeli dostopa do potnega lista!
ZDRAVJE: obveznih cepljenj za to potovanje ni.

Število dni: 
16

Preveri ponudbo tudi na Booking.com

PRIPOROČAMO (vprašajte za ponudbo):

ZAVAROVANJE RIZIKA ODPOVEDI:

Premija znaša 4,03% (vključno do dve osebi), 4,22% (vključno do 5 oseb) in 4,42% (več kot 5 oseb) od zneska celotnega aranžmaja in velja za nepričakovano odpoved zavarovanca pred ali na dan predvidenega odhoda v primeru nezgode, nenadnega poslabšanja zdravstvenega stanja ali smrti enega od potnikov ali ožjih družinskih članov. Več informacij v splošnih pogojih zavarovanja.

ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE TUJINA Z ASISTENCO V TUJINI
Namenjeno vsem, ki potujete v tujino. V primeru bolezni ali poškodb v času potovanja, vam zavarovalnica Vzajemna povrne celotne stroške zdravljenja do višine zavarovalne police.

Klasični in južni Iran, 16.11., 21.12.2024, 22.2.2025

Imam super moč, 
zato boste prvi obveščeni o
najboljših ponudbah!

Zagotovite si najboljše akcijske ponudbe s prijavo na e-novice TA Marco Polo d.o.o.!

Prijavite se zdaj!

Prijava na e-novice

Hvala prijateljem!

Podarite doživetja, razvajanja, avanture, spomine!

Darilni bon

Podarite darilni bon