Nepal

Nepal in skrita kraljevina Butan- 26.10.2024, 13.3.2025

Nepal je bil v mnogih pogledih od nekdaj zgodovinsko, kulturno, jezikovno in trgovsko stičišče. Vedno je znal izkoristiti svoj strateški položaj med najmogočnejšima azijskima državama, Indijo in Kitajsko...
Vrsta ponudbe: 
Izlet
Prevoz: 
Letalo
Cena od: 
3699,00 €
Potovanja po Svetu

1. dan: LJUBLJANA – vmesno letališče – KATMANDU
Polet iz ljubljanskega ali bližnjega letališča (v tem primeru prevoz iz Ljubljane) preko vmesnega letališča proti Katmanduju. Nočitev in obroki na letalu. (letalo)

2. dan: KATMANDU
Predvidoma dopoldanski prihod v Katmandu. Po ureditvi obmejnih formalnosti se odpravimo na izlet po Katmandujski dolini. Baktapur je mesto, kjer domujeta srednjeveška umetnost in arhitektura. Mesto slovi po lepih trgih in templjih in mu prav zato pogosto rečejo tudi “živi muzej”. Najbolj impresivna je gotovo 5-nadstropna pagoda Njatapola, najvišja v dolini in najlepši primer nepalskega rezbarstva in arhitekture. UNESCO je v tem mestu uspel obnoviti večino zgradb, ki kažejo na nekdanje stvaritve iz lesa, kamnov in kovine newarskih umetnikov. Blizu je Pašupatinat, najsvetejši kraj nepalskih hindujcev. Kar je Varanasi za indijske hindujce, to je Pašupatinat za nepalske. Tukaj je sveta reka Bagmati in na stotine manjših templjev. Sprehodimo se med njimi in po platojih za kopanje ob reki ter pokramljamo s svetimi možmi, ki so prav tu našli svoje zatočišče. Zatem se odpeljemo še do znamenite stupe Bodnath (UNESCO). Vrnitev v Katmandu. Namestitev v hotelu in zaslužen počitek. (H)

3. dan: KATMANDU – let v PARO (2.250 m) – THIMPU (2.350 m).
Zajtrk. Vožnja na letališče in polet proti Butanu, ki je eden tistih, ki se zapiše med najlepša doživetja. Leteli bomo preko Himalaje. Po pristanku v Paru in opravljenih obmejnih obveznostih vstopimo v Butan! To je nov in popolnoma drugačen svet. Preseneti nas urejenost in prijaznost nove dežele. Zapeljemo se proti prestolnici Butana, v Thimpu. Prestolnica Butana leži v rodovitni dolini, ki jo je ustvarila reka Wang Chu in se v zadnjih desetletjih hitro širi ter zapolnjuje celotno dolino. Thimpu ima prijeten in osvežilen gorski zrak. Namestitev v hotelu. Popoldne obiščemo spominsko stupo, potem pa se podamo na mestne ulice in tržnico. Večerja in nočitev. (letalo, H, ZV)

4. dan: THIMPU (2.350 m).
Zajtrk. Sledi vožnja proti severu mesta do Bude Dordenma, ki se nahaja na vrhu hriba v naravnem parku Kuenselphodrang. Kip izpolnjuje starodavno prerokbo iz 8. stoletja našega štetja in naj bi oddajal avro miru in sreče vsemu svetu. Nato obiščemo samostanski kompleks Pangri Zampe iz zgodnjega 16. stoletja, kjer bomo z malo sreče izvedeli napoved za našo prihodnost. Na poti nazaj postanek za obisk samostana Drubthob Goema, dan pa zaključimo z ogledom Tashichho Dzong-a, verskega in političnega središča Butana. Samo ime tega velikega kompleksa pomeni “trdnjava veličastne religije”. Zvečer se po želji podamo na lokalno tržnico, kjer najdemo različne izdelke domače obrti. Večerja in nočitev. (H, ZKV)

5. dan: THIMPHU – prelaz DOCHULA (3.140 m) – GANGTEY (3000 m).
Zajtrk. Na poti v Gangtey prečkamo prelaz Dochula in ob jasnem vremenu uživamo panoramski razgled na Himalajo. Tukaj je tudi 108 čortenov – stup, ki jih je dala zgraditi kraljica, njeno veličanstvo Ashi Dorji Wangmo Wangchuck. Spustimo se v dolino Gangtey, ki je ena najlepših in neokrnjenih krajev v Butanu. Namestitev v hotelu in sprehod po idilični dolini. Popoldne obiščemo samostan Gangtey, kjer se lahko udeležimo molitvene slovesnosti. Večerja in nočitev. (H, ZKV)

6. dan: GANGTEY (3000 m) - PUNAKHA (1.300 m).
Zajtrk. Po zajtrku se podamo na 2 urni sprehod, kjer opazujemo slikovito naravo. Sledi vožnja do Punakhe. Na poti obiščemo trdnjavo Wangduephodrang Dzong. Spustimo se v dolino, kjer je naša postojanka Punakha. Preseneti nas pogled na nasade pomaranč in banan s sneženimi vrhovi v ozadju. V skladu s časom si nekje vmes privoščimo kosilo. Kasneje obiščemo še trdnjavo Punakha Dzong. Nas navduši njena lokacija med rekama Mo Chu (ženska reka) in Pho Chu (moška reka) ali pa dejstvo, da je imel tukaj nekoč kralj svoj sedež? Namestitev v hotelu. Večerja in nočitev. (H, ZKV)

7. dan: PUNAKHA (1.200 m)
Zajtrk. Sledi čudovit pohod (cca 2 uri) do kraljevskega Khamsum Yuelley Namgel Chorten, ki je bil zgrajen za odstranjevanje negativnih sil in spodbujanje miru, stabilnosti in harmonije v spreminjajočem se svetu. Chorten prevladuje nad zgornjo dolino Punakha in ponuja spektakularne poglede. Po kosilu se podamo na izlet v vas Talo, ki je raztresena po pobočjih hriba in je znana po svoji čistoči in higieni. Lepe kmečke hiše v vasi imajo lastne cvetlične vrtove, na pobočju hriba pa v izobilju rasteta koruza in sladki grah. Tu začutimo resnično butansko podeželsko življenje. Vožnja do hotela, večerja in nočitev. (H, ZKV)

8. dan: PUNAKHA – PARO (2.250 m)
Po zajtrku se odpravimo v Paro. Cesta se strmo vzpenja skozi gozd bora in cedre. Postanek na poti za obisk Simotokha Dzonga, za katero pogosto pravijo, da je bila prva utrdba (dzong) zgrajena v Buthanu. V mestu Chuzom si lahko ogledamo tri bližnja svetišča, ki so bila zgrajena za odganjanje zlih duhov, vsaka z drugačnim slogom arhitekture – nepalskim, tibetanskim in butanskim. Ob prihodu namestitev v hotel. Popoldan se lahko podamo na izlet v okolico doline Paro. Dolina Paro v sebi združuje bogato kulturo, slikovito lepoto in na stotine mitov in legend. Tu se nahajajo številni najstarejši butanski templji in samostani, Narodni muzej in edino letališče v državi. Postanemo pri opazovalnem stolpu Ta Dzong, s katerega so nekoč opazovali okolico v strahu pred morebitno tibetansko invazijo, danes pa se v njem nahaja Narodni muzej. Tukaj je tudi Rimpung Dzong-a, katerega ime pomeni “trdnjava kopice draguljev” in ga je dal zgraditi verski in politični vodja Butana, sloviti Zhabdrung v letu 1644. Večerja in nočitev. (H, ZKV)

9. dan: PARO – samostan Tigrovo gnezdo (3.120 m)
Zajtrk. Danes nas čaka nekaj najlepšega na naši poti, pravi dragulj v kroni celotnega potovanja, jutranji vzpon do samostana Taksang, Tigrovega gnezda! Ta samostan je najbolj prepoznavni kulturni simbol Butana v svetu in prvi na lestvici krajev, ki jih je v Butanu najlepše obiskati. Spektakularni samostan se drži 914-metrskega gladkega klifa in množica legend govori o njegovem nastanku. Že sam vzpon do samostana je doživetje, polno čudovitih razgledov. Izvemo še kakšno in že se vrnemo nazaj v dolino. V skladu s časom si nekje vmes privoščimo kosilo. Vrnitev v Paro in zadnji večer v Butanu. Večerja in nočitev. (H, ZKV)

10. dan: PARO – let v KATMANDU - vmesno letališče
Zajtrk. Slovo od Butana. Zjutraj poletimo v Katmandu. V skladu s časom še zadnji obisk Katmanduja. Mesto nas pozdravi s prijaznim kaosom in živahnimi ulicami. Tukaj je moč najti čisto vse, kar nam poželi srce; od odlične sveže pripravljene kave in pravkar spečenih piškotov do skrivnostnih nizkih vrat hiš v labirintu uličic starega mesta, kjer kar na cesti pripravljajo odlične prigrizke po domačem okusu. Prost popoldan preživimo na ulicah katmandujske prestolnice. Vožnja do letališča in polet preko vmesnega letališča proti Ljubljani ali bližnjemu letališču (v tem primeru še vožnja do Ljubljane). (letalo, Z)

11. dan: vmesno letališče - LJUBLJANA
Nadaljevanje poleta proti Ljubljani ali bližnjemu letališču (v tem primeru še vožnja do Ljubljane). (letalo)

Datum odhoda: 
26.10.2024, 13.3.2025-Ljubljana
Lokacija odhoda: 
Ljubljana ali bližnje letališče
Cene/Termini: 

Cena je dnamična in se stalno spreminja.

Za izračun cene nas prosimo kontaktirajte na info@marcopolo.si

Obvezna doplačila

Nepalski vizum (na kraju samem) 30 €

Doplačilo za skupino v velikosti 15 - 19 oseb 90 €

Doplačilo za skupino v velikosti 10 - 14 oseb 120 €

Doplačila po želji

Doplačilo za enoposteljno sobo 390 €

Cena (najmanj 20 udeležencev) vključuje: letalski prevoz po programu, letališke in varnostne pristojbine, prevoz do odhodnega/iz prihodnega letališča do Ljubljane, če to ni letališče Ljubljana, notranja leta Katmandu – Paro – Katmandu, 8 nočitev v hotelih z zajtrkom 3* (lokalna kategorizacija), prehrano glede na oznake pri vsakem dnevu potovanja, prevoze in oglede z avtobusom ali kombiji, slovensko vodenje in lokalne vodnike, vstopnine po programu, stroški Butanskega vizuma, stroške priprave in organizacije potovanja.

NEPALSKI VIZUM: Za nepalski vizum potrebujete 6 mesecev veljaven potni list in dve fotografiji za dokumente z belim ozadjem. Pridobimo ga ob vstopu v državo. 

BUTANSKI VIZUM: Vizum pridobimo ob vstopu v državo po predhodni najavi, katero uredimo mi. Potrebujete potni list, ki je veljaven še najmanj 6 mesecev po zaključku potovanja, 1 barvno fotografijo (v digitalni obliki) ter urejeno zdravstveno zavarovanje v tujini za čas potovanja.

VIŠINA IN VIŠINSKA BOLEZEN: Potovanje se odvija na višini od 1.400 – 3.140 m. Obstaja možnost višinske bolezni, pred samim potovanjem se morda posvetujte z zdravnikom. TA ni odgovorna za stroške, ki nastanejo zaradi višinske bolezni.

Število dni: 
11

Preveri ponudbo tudi na Booking.com

PRIPOROČAMO (vprašajte za ponudbo):

ZAVAROVANJE RIZIKA ODPOVEDI:

Premija znaša 4,03% (vključno do dve osebi), 4,22% (vključno do 5 oseb) in 4,42% (več kot 5 oseb) od zneska celotnega aranžmaja in velja za nepričakovano odpoved zavarovanca pred ali na dan predvidenega odhoda v primeru nezgode, nenadnega poslabšanja zdravstvenega stanja ali smrti enega od potnikov ali ožjih družinskih članov. Več informacij v splošnih pogojih zavarovanja.

ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE TUJINA Z ASISTENCO V TUJINI
Namenjeno vsem, ki potujete v tujino. V primeru bolezni ali poškodb v času potovanja, vam zavarovalnica Vzajemna povrne celotne stroške zdravljenja do višine zavarovalne police.

Nepal in skrita kraljevina Butan- 26.10.2024, 13.3.2025

Imam super moč, 
zato boste prvi obveščeni o
najboljših ponudbah!

Zagotovite si najboljše akcijske ponudbe s prijavo na e-novice TA Marco Polo d.o.o.!

Prijavite se zdaj!

Prijava na e-novice

Hvala prijateljem!

Podarite doživetja, razvajanja, avanture, spomine!

Darilni bon

Podarite darilni bon