OMAN

NOVO LETO V SULTANATU OMAN, 30.12.2023

ARABSKA ZGODBA TISOČ IN ENE NOČI Sultanat Oman je brez dvoma najlepša arabska dežela. Najlepša, najbolj tradicionalna in najbolj varna. Za vse to se ima skoraj pet milijonov prebivalcev sultanata zahvaliti...
Vrsta ponudbe: 
Izlet
Prevoz: 
Letalo
Cena od: 
2790,00 €
Potovanja po Svetu
Božič in Novo leto
Na toplo iz Ljubljane
1. DAN: LJUBLJANA – ISTANBUL - MUSCAT
Zbirališče potnikov na letališču JP na Brniku, od koder bomo poleteli do Istanbula in dalje proti glavnemu mestu Sultanata Oman, Muscatu, kamor bomo prispeli nekaj čez polnoč.
 
2. DAN: MUSCAT
Po prihodu na letališče v Muscatu in opravljenih formalnostih, prevoz do hotela, nastanitev in nočitev. Nekoliko kasnejši zajtrk v hotelu. Nato se bomo podali na ogled glavnega mesta, ki ga bomo pričeli z ogledom Velike mošeje, ki velja za eno največjih na svetu, saj lahko sprejme do 20.000 vernikov. Nato se bomo peljali mimo vladne četrti in opazovali prekrasne zgradbe iz belega marmorja, v katerih se nahajajo ministrstva in druge javne službe. Postanek bo v tovarnici parfumov Amouage, ki je bila postavljena pred približno četrt stoletja na željo sultana Kabusa bin Saida, da bi z njo obiskovalcem pričarali eksotične, tradicionalne in neobičajne vonjave dežele. Sledil bo ogled operne hiše, ki je odprla svoja vrata leta 2011*. Okrog poldneva se bomo vrnili v hotel in se nastanili v sobah. Čas za počitek. Popoldne si bomo ogledali izjemen muzej Bait Al Zubair, ki se nahaja v nekdanji zgradbi bogatega trgovca, ki je bila leta 1998 spremenjena v muzej. Nato se bomo odpeljali do uradne rezidence sultana Kabusa, palače Al Alam, ki jo z vrha hriba branita dve stari portugalski trdnjavi: Jalali in Mirani. Palačo in trdnjavo si bomo ogledali samo od zunaj; dostop ni dovoljen iz varnostnih razlogov. Preostanek dneva bo prosto na enim lepših arabskih, tradicionalnih tržnic-sukov, Muttrahu. Priložnost za nakup drobnih, a kvalitetnih spominkov. Vrnitev v hotel, večerja in nočitev (Z,V).
 
3. DAN: MUSCAT – WADI TIWI - SUR - WAHIBA
Zjutraj bomo pot nadaljevali proti jugu dežele. Naš prvi postanek bo v ribiški vasi Quriyat, ki se nahaja med laguno in morjem. Ribiči se vsako jutro vračajo z morja in ribe prodajajo kar na obali. Pristaniški del je bil od nekdaj varovan z bližnjega stražarskega stolpa. Po postanku v vasi bomo pot nadaljevali do kraške jame Bima, na dnu katere je kristalno čista voda modro-zelene barve. Nato bomo pot nadaljevali do vadija Tiwi, kjer se nahaja vas, v kateri se bomo ustavili. Domačini tod gojijo banane in papaje. Sprehod skozi vas v vadiju, nato pa bomo pot nadaljevali do mesta Sur, od nekdaj znanega po ladjedelnicah, v katerih še danes na stari način izdelujejo tradicionalne, arabske dhowe, njihove lesene ladje. Popoldne bomo pot nadaljevali proti puščavi imenovani Wahiba Sands. Često jo imenujejo tudi peščeno morje in nekatere peščene sipine oranžne barve, ki potekajo v smeri sever-jug so visoke tudi do 100 m. Naši izkušeni vozniki nas bodo nato popeljali na spektakularno vožnjo po peščenih sipinah. Ustavili se bomo v beduinskem šotoru, kjer nam bodo domačini postregli s pravo omansko kavo in dateljni. Izvedeli bomo več o njihovem načinu življenja in za konec izjemnega dneva uživali v vedno romantičnem sončnem zahodu v puščavi. Nastanitev v beduinskih šotorih, večerja in nočitev (Z,V).
 
4. DAN: WAHIBA – VADI BANI KHALID – JABEL AKDHER
Po zajtrku bomo s terenskimi vozili zapustili puščavo Wahiba Sands in se ustavili v znanem vadiju Bani Khalid, ki predstavlja pravo zeleno oazo sredi puste puščavske pokrajine. Sprehodili se bomo po vadiju in najbolj željni se bodo lahko okopali v vodah lagun sredi vadija. Sledil bo ogled kraja Birkat al Mauz, kjer domačini gojijo datljeve palme. Lokalni vodnik nam bo razložil vse v zvezi z vzgojo tega eksotičnega in slastnega sadeža. Poleg tega bomo izvedeli kako so domačini od nekdaj namakali svoja polja po sistemu imenovanem falaj. Nato se bomo s terenskimi vozili podali v izjemno lep gorski svet omanske notranjosti do izjemnega hotela s 5*****, do katerega bomo prispeli po 36 km vijugaste gorske poti. A zato bo pogled s hotelske terase spektakularen. Preostanek dneva bo prosto za užitke, ki jih nudi ta tradicionalno moderen arabski hotel s šarmom. Večerja in nočitev v hotelu (Z,V).
 
5. DAN: JABEL AKDHER – NIZWA
Po zajtrku bomo obiskali goro Jabel Akdher, Zeleno goro v pogorju zahodnega Hajarja, katere vršaci dosegajo in presegajo 2000 m. Tod domačini gojijo sadje in zelenjavo na posebnih terasastih vrtovih, ki si jih bomo dopoldne ogledali. Podali se bomo na krajši sprehod do zapuščene gorske vasi, nato pa se s terenskimi vozili spustili v dolino. Sledil bo ogled ene od najbolj znanih omanskih srednjeveških trdnjav, Jabrin, ki je bilo lepo obnovljena in predstavlja vrhunec omanske tradicionalne arhitekture, ki se odraža v stropnih štukaturah in izjemno lepo izrezljanih lesenih stropih in pohištvu. Po ogledu se bomo odpeljali do mistične vasi Bahla, znane po arabskih lončarskih izdelkih in trdnjavi narejene iz na soncu sušene gline in to v 12. stoletju. Trdnjava v Bahli velja za eno najstarejših in najlepših v deželi in je pod zaščito UNESCA kot del svetovne kulturne dediščine. Tukaj se bomo ustavili in naredili kak zanimiv posnetek, nato pa pot nadaljevali do stare vasi Al Mahara, kjer si bomo ogledali manjši muzej v tradicionalni omanski hiši. Za dobrodošlico nam bodo postregli še z omansko kavo in dateljni. Nato bomo pot nadaljevali do mesta Nizwa. Nastanitev, večerja in nočitev (Z,V).
 
6. DAN: NIZWA - MUSCAT
Danes se bomo sprehodili po eni najlepših tržnic v deželi. Tod boste lahko opazovali kaj vse prodajajo domačini: od lepo in okusno predstavljenega sadja in zelenjave do ročnodelskih predmetov in srebrnih beduinskih okraskov. Izjemna priložnost za nakup tradicionalnega omanskega ukrivljenega noža imenovanega handžar. Nato se bomo sprehodili do trdnjave, nad katero dominira okrogel stolp iz 17. stoletja, do katerega se da povzpeti po okroglih in ozkih stopnicah. Trdnjavo je dal zgraditi Imam sultan Bin Saif Al Ya'aruba zato, da bi zavaroval trgovsko pot, ki je obalne kraje povezovala z mesti v notranjosti. Pogled z vrha je izjemen: mesto spodaj kot na dlani, lepo, s tradicionalnimi zgradbami, ne da bi jih pokvarila kakšna moderna arhitektura. Nekaj časa bo prostega v središču mesta, nakar bomo pot nadaljevali proti glavnemu mestu in se popoldne nastanili v hotelu na peščeni obali omanskega morja. Večerja in nočitev v hotelu (Z,V).
 
7. DAN: MUSCAT – NAKHAL – RUSTAQ - MUSCAT
Dan za trdnjave ali počitek na morju, odločitev je vaša. Mi se bomo v vsakem primeru dopoldne podali na celodnevni izlet do najlepše omanske trdnjave v kraju Nakhal. Trdnjava v Nakhalu je nekoč služila imamom iz dinastij Bani Kharous in Ya'arubah. Trdnjava je bila nedavno popolnoma obnovljena in opremljena s tradicionalnih pohištvom, tako da je odraz nekdaj slavnih časov. Nato se bomo z zapeljali do vasi Nakhal in se ustavili pri termalnih izvirih Al Thowarah, v katerih so se domačini od nekdaj kopali in vodo uporabljali za namakalne sisteme falaj. Popoldne si bomo po želji (samo od zunaj) ogledali še dve lepi omanski trdnjavi: Rustaq in Al Hazam, ki sta bili zgrajeni v slavnem 17. stoletju kot del obrambnega sistema tedanjega sultanata. Popoldne se bomo vrnili v naš hotel na obali. Večerja in nočitev (Z,V).
 
8. DAN: MUSCAT
Ves dan bo prosto v hotelu za užitke na plaži in v hotelskem kompleksu. V kolikor boste želeli se boste lahko podali na enega od ponujenih fakultativnih izletov: potapljanje in opazovanje delfinov ali pa križarjenje ob sončnem zahodu. Večerja in nočitev v hotelu (Z,V).
 
9. DAN: MUSCAT – ISTANBUL – LJUBLJANA
Jutranji prevoz na letališče v Muscatu in let preko Istanbula do Ljubljane, kjer bomo pristali zvečer (Z).
Datum odhoda: 
30.12.2023
Lokacija odhoda: 
Ljubljana
Cene/Termini: 
Najmanjše št. potnikov
25
 
Cena vključuje
povratno letalsko karto v ekonomskem razredu na relaciji Ljubljana-Istanbul-Muscat in nazaj, vse letališke, varnostne in RSF takse, ki na dan 30.5.2023 znašajo 290 EUR, vse prevoze v Sultanatu Oman z avtobusi in terenskimi vozili po programu, nastanitev v hotelih s 5***** (razen v hotelu v Nizwi, ki ima 4**** in je najboljši v mestu) v dvoposteljnih sobah ter luksuznih šotorih v puščavi Wahiba Sands (doplačilo za enoposteljno sobo znaša 750 EUR) na osnovi polpenzionov, vse izlete, vse vstopnine za oglede po programu, lokalno vodenje v angleškem jeziku in slovenskega spremljevalca, nezgodno zavarovanje potnikov, organizacijo potovanja ter DDV
 
Cena ne vključuje
napitnin za lokalne vodnike in voznike, ki v arabskem svetu niso obvezne, a so pričakovane, ter stroškov pridobitve elektronske vize, ki znaša približno 20 EUR.
 
Dodatne informacije
CENA pri najmanj 20 plačanih potnikih je 2.790 EUR, pri najmanj 15 plačanih potnikih je 2.890 EUR in pri najmanj 10 plačanih potnikih je 3.090 EUR. *V primeru vaj ali obiska kake visoke delegacije je operna hiša zaprta za obiskovalce.
Število dni: 
9

Preveri ponudbo tudi na Booking.com

PRIPOROČAMO (vprašajte za ponudbo):

ZAVAROVANJE RIZIKA ODPOVEDI:

Premija znaša 4,03% (vključno do dve osebi), 4,22% (vključno do 5 oseb) in 4,42% (več kot 5 oseb) od zneska celotnega aranžmaja in velja za nepričakovano odpoved zavarovanca pred ali na dan predvidenega odhoda v primeru nezgode, nenadnega poslabšanja zdravstvenega stanja ali smrti enega od potnikov ali ožjih družinskih članov. Več informacij v splošnih pogojih zavarovanja.

ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE TUJINA Z ASISTENCO V TUJINI
Namenjeno vsem, ki potujete v tujino. V primeru bolezni ali poškodb v času potovanja, vam zavarovalnica Vzajemna povrne celotne stroške zdravljenja do višine zavarovalne police.

NOVO LETO V SULTANATU OMAN, 30.12.2023

Imam super moč, 
zato boste prvi obveščeni o
najboljših ponudbah!

Zagotovite si najboljše akcijske ponudbe s prijavo na e-novice TA Marco Polo d.o.o.!

Prijavite se zdaj!

Prijava na e-novice

Hvala prijateljem!

Podarite doživetja, razvajanja, avanture, spomine!

Darilni bon

Podarite darilni bon