Panama

PANAMA – več kot zgolj prekop, 24.10.2024, 28.2., 26.4.2025

Še nikoli država ni bila tako opredeljena s svojo lokacijo. Z vrha Volcán Barúja – najvišjega vrha Paname – je mogoče opazovati sonce, ki vzhaja nad Atlantskim in zahaja nad Tihim oceanom, svetloba se počasi...
Vrsta ponudbe: 
Izlet
Prevoz: 
Letalo
Cena od: 
2340,00 €
Aktivne počitnice
Potovanja po Svetu

1. dan: LJUBLJANA – PANAMA CITY (Panama)
Polet iz ljubljanskega ali bližnjega letališča (v tem primeru prevoz iz Ljubljane) preko vmesnega letališča proti Panama City. Prevoz do hotela. Namestitev in nočitev. Prost večer. (letalo, H)

2. dan: PANAMA CITY – nasad tropskih sadežev - CHITRE
Zajtrk. Odhod proti provinci Panama West. Ni prav veliko popotnikov, ki bi se lahko pohvalili, da so prepotovali vseh 25.750 km dolge panameriške avtoceste. V bistvu je Panamericana sestavljena iz niza hitrih cest in avtocest katerih posamezni odseki poti imajo svoja imena. Odsek od Panama Cityja do Lareda v Teksasu se imenuje Inter American Highway. Naslednja dva dni bomo na tej sloviti avtocesti in ob njej.

Najprej obiščemo velikanski nasad ananasa in drugega tropskega sadja, kjer boste izvedeli vse o pridelavi enega najbolj zaužitega sadja na svetu – ananasa. H ogledu sodi okusno domače kosilo z naravnim sokom. Nadaljujemo do Chitre. Ogled znane delavnice, kjer izdelujejo srhljive hudičeve maske, ki so osrednji lik pri praznovanju krščanskega praznika Sveto rešnje telo in kri. Sicer so maske predstavljene tudi na drugih festivalih, predvsem pa so odlični spominki. Izdelane so pretežno iz papirmašeja, zato ne bodo predstavljale večje teže v vaši prtljagi. Prihod v hotel. Nočitev. (H, ZK)

3. dan: CHITRE - MORSKI NACIONALNI PARK ZALIV CHIRIQUI, BOCA CHICA - DAVID
Zajtrk za na pot. Zgodnji odhod v Boca Chico. Potapljanje v Tihem oceanu je lahko resnično spektakularno, zlasti v Golfo de Chiriquí in Archipiélago de las Perlas. Panama dvakrat letno privabi na tisoče kitov grbavcev, zaradi česar je glavna destinacija za opazovanje teh največjih živali na planetu. Tople vode in prvovrstna skrb prostoživečih živali v času razmnoževanja in parjenja so pravi dom tem orjakom. Od konca junija do konca oktobra več kot tisoč kitov grbavcev izbere tople vode Tihega oceana izbere za gnezditev.

Z malo sreče je mogoče opaziti tudi mante, murine, morske pse, jate delfinov ter selitvene kite grbavce in glavače. Veliko je tudi velikih pelagičnih rib, kot so marlin, jantar, dorado in tuna, ki navdušujejo tudi ljubitelje športnega ribolova. Opazovanje čudovite flore in favne tega območja bo edina naša naloga tega dne. Na skoraj celodnevnem izletu z ladjo je vključeno tudi tradicionalno kosilo. Prenočevanje v mestecu David. (H, ZK)

4. dan: DAVID - OBISK STAROSELSKE SKUPNOSTI NGABE BUGLE - BOQUETE
Zajtrk. Današnja pot nas vodi do najnovejše panamske province – skupnosti Ngabe-Bugle – ogled vasice Soloy in njene okolice. Edinstvena kulturna tura. Spoznali bomo njihovo kulturo, navade in hrano. Ogled vasi se zaključi s tradicionalnim kosilom.

Gorovje, ki deli obe panamski obali, se močno dviga od pacifiških obalnih nižin, ki sestavljajo kmetijsko središče države z najbolj impresivnimi vrhovi v spektakularnih nacionalnih parkih Zahodnega višavja Chiriquíja, ki obkrožajo alpski mesti Boquete in manj turistično Cerro Punta, ki ležita na obeh straneh Volcán Barúja. Tukaj se je težko upreti privlačnosti zelenih oblačnih gozdov, polnih orhidej, kecalov in kolibrijev, natančnih vrst v senci gojenih nasadov kave in hitro tekočih rek, kot nalašč za rafting po divjih vodah, in vrsto pustolovskih dejavnosti. Vzhodneje Cordillera Central gosti več parkov in vrhov z deževnim gozdom, prepletenih s slapovi nad majhnimi skupnostmi El Copé, Santa Fé in El Valle, ki vse ponujajo nagrajujoče pohodništvo, opazovanje ptic in jahanje. Prihod v Boquete. Namestitev in prosto za sprehod po čudovitem mestecu. (H, ZK)

5. dan: BOQUETE
Zajtrk. Današnji dan začnemo z ogledom visečih mostov z lokalnim vodnikom. Sprehodili se bomo v krošnjah prvotnega in sekundarnega gozda. Nepozabno doživetje.

To je pustolovščina, kjer boste uživali v dih jemajočih pogledih na reke, slapove in mogočni vulkan Barú. Edinstvena izkušnja, ki vam bo pustila nepozabne spomine. To je vaša edinstvena priložnost, da uživate v visoki perspektivi biotske raznovrstnosti tropskega oblačnega gozda Paname.

Sklenjena krožna pot je sestavljena iz šestih brvi v skupni dolžini 4,5 km, ki se pnejo skozi krošnje dreves. Tura poteka znotraj zasebnega gozdnega rezervata, ki se nahaja v gorovju Talamanca, ki meji na mednarodni park La Amistad. Spremljal vas bo lokalni vodnik, ki vam bo pomagal spoznati bujno floro in favno gozdov v njihovem naravnem okolju.

Viseči mostovi v Boquete Tree Trek so dolgi od 70 do 135 metrov in se nahajajo na višini od 10 in vse do 75m nad tlemi. Celotno okolje se nahaja na nadmorski višini med 1.660m in 1.827m.

Ogledi kavnih plantaž trajajo od ene ure do več kot nekajurnih interaktivnih maratonov, ki vključujejo sprehod po posestvu, z obiskom pražarnice in obveznim podukom o tem, kako izpopolniti svoje sposobnosti kuhanja in okušanja kave. Ne pozabite, da ne ogled ne nosimo dišav, repelentov ali kakršnih koli losjonov z močnim vonjem. Ogled se seveda obvezno zaključi s pokušino kave Arabica, po mnenju ene najboljših kav na svetu. Medtem ko obstaja veliko sort z oznako gesha (ali gejša), ima panamska gejša razločen in preverljiv genetski prstni odtis. Morebiti se odločite tudi za skodelico kave te najdražje kave – doplačilo. Vrnitev v hotel. Nočitev (H, ZK)

6. dan: BOQUETE - BOCAS DEL TORO
Zajtrk. Nadaljevanje poti proti karibski strani. Pot proti vzhodu vodi čez planotaste gore z višinami okoli 1.300m. Prihod v Almirante, domovino banan Chiquita, kjer se z ladjo odpeljemo do glavnega otoka. V zadnjih dveh stoletjih je provinco najbolj jasno definirala trgovina z bananami. Do leta 1895 so banane iz Bocasa predstavljale več kot polovico izvoznih prihodkov Paname, mesto Bocas pa se je ponašalo s petimi tujimi konzulati in tremi časopisi v angleškem jeziku. Po prihodu v hotel in namestitvi se bomo z ladjico do ene od plaž. Preživite nekaj prostega časa na plaži in uživajte v naravi. Vrnitev v hotel. (H, Z)

7. dan: NACIONALNI PARK BASTIMENTOS + CAYO ZAPATILLA
Zajtrk. Z bližnjega pomola, nedaleč od hotela, se podamo na našo avanturo. Turo začnemo v predelu Bahía Honda, kjer je mogoče v mirnem okolju opazovati delfine, ne da bi jih motili; obiskali bomo Cayo Coral za aktivnost potapljanja v koralnih vrtovih. Coral Cay, imenovan tudi Green ali Emerald Cay, zaradi očarljive barve svojih voda, še en skriti zaklad v Bocas del Toro. To je majhna skupina otokov, ki se nahajajo vzhodno od Isla Colón, natančno v kanalu med Isla Bastimento in Isla Popa. Zelo priljubljeno zaradi kristalno čistih voda, kjer lahko opazujete veliko število morskega življenja, zlasti bujne koralne vrtove. Obiskali bomo tudi Cayo Zapatilla, kjer je bel pesek, eksotične plaže, vegetacija in tropske vode. Med ogledom se ustavimo za kosilo v restavraciji na morju (ni vključeno v ceno). Hrano lahko prinesete tudi s seboj. Ni posebnega vrstnega reda, katera točka se najprej obišče. To je odvisno od vremenskih razmer, sezone in povpraševanja. Nazaj v hotel. Preostanek popoldneva prosto. Nočitev v mestu Bocas. (H, Z)

8. dan: PROSTO DOPOLDAN - POLET V PANAMA CITY
Zajtrk. Prosto dopoldne. Prevoz do letališča Bocas del Toro za notranji let v Panamo City. Prihod na letališče Panama City Albrook in transfer do hotela. Prosto popoldne in večer. Nočitev. (H, Z)

9. dan: PANAMA (UNESCO) – letališče Tocumen - ODHOD V EVROPO
Zajtrku. Podobno kot Suez je tudi mesto Panama postalo svetovno znano zaradi prekopa, ki poteka med mestom Panama na tihomorski obali in Colónom na karibski ali atlantski strani. Prekop je resda najbolj prepoznavna znamenitost države, ključna za njeno gospodarstvo in neločljivo povezana z njenim zgodovinskim in kulturnim razvojem. Kot ste na naši poti že sami spoznali pa ne gre za edino posebnost Paname.

Ogromen inženirski podvig, prvotni Panamski prekop, dokončan leta 1914, je postavil standarde za inženiring dvajsetega stoletja. S 352 milijoni dolarjev je bil to najdražji projekt, ki je bil kdaj izveden, z največjim zemeljskim jezom na svetu, ki je ustvaril največje umetno jezero na svetu. Ne glede na statistiko je Kanal tako poseben zaradi kombinacije obsega in iznajdljivosti dosežka s surovo čudovitim tropskim okoljem. Še preden postaneta frenetična energija in neskončni prometni vrvež zamašenih mestnih arterij premočni, se mi z našim avtobusom odpeljemo do zapornic Miraflores, kjer se nahaja središče za obiskovalce z muzejem in razgledno ploščadjo, ki ponuja čudovit pogled na ladje, ki plujejo skozi. Toda daleč najboljši način, da se seznanimo s tehničnim sijajem, naravno lepoto in čisto veličino podviga, je potovanje z ladjo vzdolž kanala in prečkanje jezera Gatún in vijuganje med majhnimi gozdnatimi otoki.

Preostanek današnjega dne bomo namenili svetovljanskemu mestu, kjer se drzni nebotičniki »nagibajo« čez zaliv na skalnati polotok Casco Viejo. Po morebitnem kosilu iz lastnega proračuna se peš podamo do hitro spreminjajočega se kolonialnega središča mesta, katerega elegantno obnovljene graščine, cerkve in zeleni trgi zahtevajo vsaj nekaj uric ležernega raziskovanja. Vrnitev v hotel, kjer se uredimo za polet proti Evropi. (H, Z)

10. dan: EVROPA – LJUBLJANA
Pristanek na ljubljanskem ali bližnjem letališču (v tem primeru prevoz do Ljubljane). (letalo)

Datum odhoda: 
24.10.2024, 28.2., 26.4.2025
Lokacija odhoda: 
LJUBLJANA ALI BLIŽNJE LETALIŠČE
Cene/Termini: 
Cenik potovanja na osebo v dvoposteljni sobi Redna cena Aktualna cena
  2397 € 2340 €
Obvezna doplačila    
Doplačilo za skupino v velikosti 15 - 19 oseb   99 €
Doplačilo za skupino v velikosti 10 - 14 oseb   210 €
Doplačila po želji    
Napitnine   40 €
Doplačilo za enoposteljno sobo   390 €
Odstopnina (5,02%) od vrednosti aranžmaja - paket A   5.02 %
Izstopna taksa v Panami na kraju samem (okviren znesek)   40 USD
Zdr. zav. Vzajemna Tujina do 11 dni kritje S - posamično   18.36 €
Popusti    
Popust za otroke 2-12 let na dodatnem ležišču   10 %
     

Cena (najmanj 20 udeležencev) vključuje: letalski prevoz po programu, letališke in varnostne pristojbine (242 EUR), prevoz do bližnjega letališča in nazaj do Ljubljane, če to ni letališče Ljubljana, notranji let Bocas del Toro – Panama City, nočitve po programu, prehrano glede na oznake pri vsakem dnevu potovanja, prevoze in oglede s klimatiziranim avtobusom in drugimi vozili, slovensko vodenje in lokalne vodnike, vse vožnje s čolnom po programu, vstopnine po programu, slovensko vodenje, stroške in organizacijo potovanja.

Vključene vstopnine oz. ogledi: obisk plantaže ananasa in tropskega sadja, vstop v delavnico za maske, celodnevni izlet z ladjo po morskem narodnem parku Gulf of Chiriquí z vključenim lokalnim vodnikom-poznavalcem morske flore in faune, piknik na plaži s tradicionalnim kosilom in sadjem, brisače za plažo – maske za potapljanje, lokalni dvojezični vodnik za spremstvo med lokalno skupnostjo Ngabe-Bugle, kava s prigrizkom pri domačinih, tradicionalno kosilo s tradicionalno pijačo, voden sprehod po visečih mostovih v Oblačnem gozdu, obisk kavne plantaže z degustacijo kave, zasebni čoln Almirante – mesto Bocas, čoln za vožnja do odmaknjene plaže in nazaj do hotela, vstopnina za obisk Panamskega kanala in Miraflores Museum, zasebni ogled jezera Gatun in Panamskega prekopa z ladjo.

VIZE: Slovenski državljani za vstop v Panamo vizuma ne potrebujejo. Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest mesecev na dan izhoda iz Paname.

Kajenje na javnih mestih je prepovedano. Kazni znašajo med 25 in 100 ameriškimi dolarji, če vas ujamejo pri kajenju tam, kjer to ni dovoljeno. Za posedovanje le majhne količine mamil lahko dobite zaporno kazen. Večina Panamcev je na splošno strpna do LGBT+ potnikov. Vseeno pa panamska zakonodaja ne prepoveduje diskriminacije na podlagi spolne usmerjenosti in spolne identitete. Prišlo je že do incidentov, ko so policisti pridržali pare LGBT+ zaradi javne nespodobnosti. Izkazovanje naklonjenosti v javnosti torej lahko povzroči neželeno pozornost in morebitne zaplete.

Število dni: 
10

Preveri ponudbo tudi na Booking.com

PRIPOROČAMO (vprašajte za ponudbo):

ZAVAROVANJE RIZIKA ODPOVEDI:

Premija znaša 4,03% (vključno do dve osebi), 4,22% (vključno do 5 oseb) in 4,42% (več kot 5 oseb) od zneska celotnega aranžmaja in velja za nepričakovano odpoved zavarovanca pred ali na dan predvidenega odhoda v primeru nezgode, nenadnega poslabšanja zdravstvenega stanja ali smrti enega od potnikov ali ožjih družinskih članov. Več informacij v splošnih pogojih zavarovanja.

ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE TUJINA Z ASISTENCO V TUJINI
Namenjeno vsem, ki potujete v tujino. V primeru bolezni ali poškodb v času potovanja, vam zavarovalnica Vzajemna povrne celotne stroške zdravljenja do višine zavarovalne police.

PANAMA – več kot zgolj prekop, 24.10.2024, 28.2., 26.4.2025

Imam super moč, 
zato boste prvi obveščeni o
najboljših ponudbah!

Zagotovite si najboljše akcijske ponudbe s prijavo na e-novice TA Marco Polo d.o.o.!

Prijavite se zdaj!

Prijava na e-novice

Hvala prijateljem!

Podarite doživetja, razvajanja, avanture, spomine!

Darilni bon

Podarite darilni bon