Peru

Peru, doživeta Bolivija in Čile

Peru je ena najbolj raznolikih dežel na svetu. Tu se nahajajo čudovite pokrajine – od mogočnih vrhov in sotesk sredi Andov do deževnega tropskega gozda in najbolj suhe puščave na svetu. Nikjer drugje ne...
Vrsta ponudbe: 
Izlet
Prevoz: 
Letalo
Cena od: 
3669,00 €
Potovanja po Svetu
1. dan: LJUBLJANA – EVROPA – LIMA
Zbor v Ljubljani in prevoz do okoliškega letališča, od koder preko vmesnega letališča poletimo proti Limi. Po pristanku prevoz do hotela. Namestitev in nočitev. (letalo, H)
 
2. dan: LIMA – let v CUSCO (3400 m)
Zajtrk. Jutranji let v Cusco (UNESCO). Sprehodimo se po ozkih mestnih ulicah in sledimo duhovom razvpitega konkvistadorja Francisca Pizarra in zadnjega inkovskega vladarja Atahualpe. Uživamo v znamenitostih na glavnem trgu (Plaza de Armas), ki je dragulj perujske zgodovine in eden najlepših kolonialnih trgov na svetu. Veličastna katedrala in cuscenska slikarska šola, filigranska jezuitska cerkev, kolonialne arkade. Spoznamo perujsko kulinariko, ki je kombinacija španske, inkovske in azijske kuhinje in različnih evropskih vplivov. Poskusimo ceviche? Ogledamo si najpomembnejši inkovski tempelj Qorikancha – tempelj sonca, ki je bil v notranjosti obložen z zlatimi ploščicami. Inkovske zgradbe velikih kamnitih blokov po natančnosti gradnje mejijo na popolnost. Nočitev. (letalo, H, Z)
 
3. dan: CUSCO – PISAC – OLLANTAYTAMBO – vlak v AGUAS CALIENTES
Po zajtrku se odpeljemo v Sveto dolino. Najprej nas čaka sprehod po inkovskih ruševinah, ki bdijo visoko nad Pisacom. Razgledna steza nas vodi nad globokimi pečinami skozi predor, vse do osrednjih svetišč. Po ogledu tržnice sledi prijetna vožnja po rodovitni Sveti dolini, polni staroselskih vasi. Sprehodimo se med solinami v Marasu, za piko na i pa se povzpnemo na staro inkovsko mesto Ollantaytambo strateškega pomena, kjer so se bile bitke proti španskim konkvistadorjem. Popoldne se odpravimo na železniško postajo in se vkrcamo na najbolj slaven vlak na svetu; dolina se počasi zoži in kmalu ostane prostora samo še za divjo reko Urubambo in spretno speljano železniško progo. Po uri in pol se znajdemo v ozki kotanji med navpičnimi bregovi, v mestu Aguas Calientes. Prost večer in nočitev. (vlak, H, Z)
 
4. dan: AGUAS CALIENTES – MACHU PICCHU (2450 m) – vlak v CUSCO
Zajtrk. Nastopil je čas za obisk enega izmed sedmih novih čudes sveta – Machu Picchu. Eden izmed najveličastnejših krajev Južne Amerike, izgubljeno mesto Inkov na višini 2.350 m. Ni skrivnost, kdaj in kako je mesto Machu Picchu nastalo, še vedno pa ostaja skrivnost, čemu je bilo namenjeno. So tod bivali najpomembnejši svečeniki ali morda device Sonca? Je bil to učni center? Domišljija dela na polno. Dejstvo je, da ga Španci niso odkrili in zdaj stoji pred nami v vsej svoji lepoti. Sprehodimo se med ruševinami svetišč, posedamo in uživamo v neverjetnih razgledih. Popoldne se vrnemo v Aguas Calientes in nato z vlakom proti Cuscu. Nočitev. (vlak, H, Z)
 
5. dan: CUSCO - Mavrična Gora
Zelo zgodaj zjutraj se odpravimo na celodnevni izlet na slavno Mavrično goro ali Goro sedmih barv, ki je eden izmed vizualnih vrhuncev Peruja. Gora se imenuje Vinicunca, sedem barvnih odtenkov pa je posledica erozije sedimentnih mineralnih plasti, ki so posledica tisočletij tektonskih premikov in vulkanske aktivnosti. Izgleda naslikano, a resnično obstaja. Na poti si privoščimo zajtrk, nato pa se odpeljemo do izhodiščne točke. Na zadnji del urejene poti (dobre 4 km tja in nazaj) se odpravimo peš in počasi, saj smo na več kot 5000 m nadmorske višine. Vsak v svojem ritmu, družbo pa nam delajo kuštrave alpake in lame. Odpre se nam magični pogled in uživamo v razgledih in barvah. Kakšni kontrasti, čudovito! Tisti, ki jim je ostalo dovolj energije, lahko na poti nazaj odvijejo še malo s poti, proti Valle Roja (Rdeči dolini), ki nam bo vzela dih s svojo nezemeljsko fotogeničnostjo. Pripravite fotoaparate! Prijetno utrujeni se vrnemo v Cusco in prespimo v hotelu. (H, Z)
 
6. dan: CUSCO – PUNO (3860 m)
Zajtrk. Zgodaj zapustimo Cusco in se po dolini zgornjega toka reke Urubamba počasi dvigamo proti 4400 metrov visokemu prelazu, od koder se spustimo na Altiplano, visoko andsko planoto. Pot nas vodi med živopisnimi indijanskimi vasmi, prostranimi pašniki in mogočnimi šesttisočaki. Bolj se bližamo jezeru Titicaca, širši so razgledi. Altiplano je bil davno nazaj morje, od katerega sta ostala le jezero Titicaca in neskončna planota, polna sonca in visokogorske svetlobe. Prav nič čudnega ni, da so ravno tod Inki pričeli častiti Intija, boga sonca. Med potjo si bomo ogledali še andsko Sikstinsko kapelo v Andahualillasu, Virakočino svetišče v Raqchiju in predinkovski Sillustani, ki leži na planoti nad tihim jezerom Umayo in nas napolni s posebno energijo. Večerni sprehod po živahni osrednji ulici v Punu. Nočitev. (H, Z)
 
7. dan: PUNO – TITICACA (3860 m) – čoln do otoka UROS in TAQUILE
Zajtrk. Titicaca velja s svojimi 3800 metri nadmorske višine za najvišje plovno jezero na svetu. S čolnom se zapeljemo do plavajočih otokov Uros. Domačini jih že tisočletja gradijo iz trsja, ki raste v plitvinah tega jezera. Pokazali nam bodo, kako se to počne, lahko pa se spotoma priučimo še, kako se postavljajo ribiške mreže v jezeru. Nekoč so otoki zanje predstavljali varnost pred plemeni s celine, zdaj pa jim vse bolj predstavljajo ekonomsko varnost, nam pa enega najbolj neverjetnih bivalnih okolij. Nadaljujemo do »zaresnega« otoka Taquile, kjer vaščani nadzirajo obisk turistov in s tem ohranjajo pristnost vaškega življenja. Spoznamo njihov umetniški tekstil in tradicijo. Na otoku ni hotelov, zato prespimo pri gostoljubnih domačinih. Čaka nas prijeten večer z domačini. A tu kopalnice ne pričakujte. Večerja in nočitev. (P, ZKV)
 
8. dan: TAQUILE – PUNO – TIWANAKU – LA PAZ (3900 m)
Po zajtrku se vkrcamo najprej na čoln do Puna, nato pa z avtobusom nadaljujemo pot v sosednjo Bolivijo. Na poti v bolivijsko prestolnico se pomudimo v Tiwanakuju (UNESCO), ki je bilo duhovno in politično središče predinkovske kulture. Spoznamo se z bogatim arheološkim najdiščem izredne energije in obiščemo impozantna Sončna vrata. Pot nadaljujemo proti bolivijski prestolnici La Paz, ki je vse prej kot mesto miru. Prepustimo se vrvežu na ulicah in oči pomudimo v barvitih prodajalnicah na bolivijskem Pradu. La Paz začnemo odkrivati na Plaza Murillo in sprehodimo se do tržnice čarovnic, kjer lahko kupimo vse od spominkov, šamanskih pripomočkov pa do ljubezenskega napoja. Obiščemo muzej zlata in muzej še ene bolivijske dragocenosti – koke, kjer izvemo, zakaj ima ta rastlina v bolivijski kulturi že od nekdaj poseben pomen. Poskusimo znamenite salteñas? Če bomo imeli čas, se s kabinsko žičnico odpeljemo še v El Alto, od koder imamo prekrasen razgled na La Paz. Če bo priložnost, lahko zvečer (za doplačilo) obiščemo dvoboj slavnih in priljubljenih cholit, ki svoje rokoborske prijeme spretno prepletajo z igralskimi vložki. Nočitev. (H, Z)
 
9. dan: LA PAZ – VALLE DE LA LUNA – VALLE DE LAS ANIMAS – LA PAZ
Zajtrk. Čaka nas odkrivanje Mesečeve doline, ki je dobila ime po nenavadnih geoloških konturah. Nato se odpeljemo do majhne lagune Uni, kjer se sprehodimo skozi slikoviti kanjon, kjer ugotovimo, zakaj se dolina imenuje Dolina duše. Z nekaj sreče uzremo kondorje. Piknik kosilo. Proti koncu dneva se odpeljemo nazaj v La Paz. Nočitev. (H, ZK)
 
Po želji CESTA SMRTI (za doplačilo). Namesto programa se lahko ta dan udeležite celodnevnega izleta za avanturiste: spektakularni spust z gorskim kolesom po znameniti panoramski »Cesti smrti«. Začetek na 4.700 metrih nadmorske višine s prekrasnim pogledom na zasnežene vrhove in nato 64 km dolg spust po dih jemajoči in adrenalina polni cesti.
 
10. dan: LA PAZ – let v SUCRE – JURSKI PARK
Po zajtrku poletimo proti prvi bolivijski prestolnici – mestu Sucre. Sprehodimo se skozi prisrčno staro mestno jedro »Belega mesta« (UNESCO) na 2.790 metrih nad morjem. Ogledamo si arhitekturne bisere kolonialne arhitekture – glavni trg Plaza de Armas, park Bolivar, »Hišo svobode« (Casa de la Libertad), baziliko sv. Frančiška, samostan Recoleta. V skladu s časom gremo na nedeljski sejem Tarabuco, kjer občudujemo rokodelske spretnosti domačinov iz okoliških vasi. Popoldne obiščemo bolivijski Jurski park, kjer si ogledamo odtise dinozavrov, med njimi tudi Baby T-Rexa. Izgleda, da so tukaj dinozavri hodili navpično po steni. Ne verjamete? Nočitev. (letalo, H, Z)
 
11. dan: SUCRE – POTOSI – RUDNIK SREBRNE GORE – OJO DEL INCA – TUPIZA
Zgodaj zjutraj po zajtrku nadaljujemo v eno najvišje ležečih mest na svetu – Potosi (UNESCO). Mesto je zraslo ob Srebrni gori, ki je bila v časih španskega osvajanja Novega Sveta glavni vir srebra za špansko kraljestvo, Potosi pa eno največjih in najbogatejših mest na svetu. Danes je ta njegov sloves zgolj bežen spomin. Za osvežitev se odpeljemo proti vznožju gora do skrivnostnega Inkovega očesa (Ojo de Inca) – neodkritega bisera brez masovnega turizma, kjer je glavni protagonist krater neaktivnega vulkana. Po krajšem sprehodu se okopamo v naravni termalni vodi. Sledi ogled še delujočega rudnika srebrove rude, kjer se v rudarski opravi in soju svetilk podamo globoko v rov in se na lastne oči prepričamo o težkih razmerah v rudniku. Posebno doživetje. Pozno popoldan nadaljujemo pot proti Tupizi, kjer sta se v časih Divjega zahoda skrivala zloglasna roparja Butch Cassidy in Sundance Kid in v teh krajih tudi dočakala svoj bridki konec. Večerne priprave na 4-dnevno avanturo v slani puščavi Salar de Uyuni. Nočitev. (H, Z)
 
12. dan: TUPIZA – SALAR DE UYUNI (džipi 1. dan).
Po zajtrku najprej uvodni sprehod po okolici Tupize v duhu Divjega zahoda. Vkrcamo se v džipe 4×4 in začnemo 4 dnevno avanturo – najprej se ustavimo pri impresivnih kamnitih formacijah Quebrada de Palala (4200 m nad morjem), ki izgledajo kot velikanske igle. Nadaljujemo v El Sillar, kjer so osupljive naravne formacije idealna kulisa, da se skrijemo med strme stožce in prežimo na poštno karavano. Po kosilu se prepustimo uživanju v pokrajini. V Awanapampi obiščemo lame, po poti morda ugledamo činčile, male lisice in z nekaj sreče celo kondorja. Nadaljujemo v Ciudad del Encanto z lavinimi formacijami domišljijskih oblik in imen kot so katedrala, zemljevid Južne Amerike, hudičeva taca, srečanje redovnic … Prispemo v Uyuni, kjer prespimo. Nočitev. (džipi, P, ZKV)
 
13. dan: SALAR DE UYUNI (džipi 2. dan).
Zajtrk. Pot nadaljujemo preko največje slane puščave na svetu, Salar de Uyuni. V deževni dobi se neskončna bela pokrajina spremeni v največje slano jezero. Nahaja se na 3.656 metrih nadmorske višine in meri kar 12.000 km². Pripravite se za nepozabne fotografije! V majhni vasici Colchani nam v slanem muzeju pokažejo proces pridobivanja in proizvodnje soli. Nadaljujemo do gejzirjev Ojos de Agua (Oči vode) in naprej po slani puščavi, kjer ni cest, samo mi, sol in priložnost, da se prepustimo domišljiji v iskanju ideje za najboljšo fotografijo perspektive. Po kosilu se ustavimo na otoku kaktusov Incahuasi, ki je poraščen z ogromnimi kaktusi velikani, štrlečimi visoko v zrak, med njimi je tudi najvišji na svetu. Privoščimo si sončni zahod sredi njih in uživamo v nepozabnem opazovanju nočnega neba, milijoni zvezd še nikoli niso izgledali tako lepo in veličastno. Nepozabno. Prespimo v prenočišču zgrajenem iz soli. (džipi, P, ZKV)
 
14. dan: SALAR DE UYUNI (džipi 3. dan)
Po zajtrku nadaljujemo z odkrivanjem nezemeljske pokrajine. Vožnja ob jezerih Cañapa, Hedionda, Chiarkota, Honda in Ramaditas je polna izjemnih pogledov in perspektiv. Uživamo v spektaklu flamingov, ki se s svojo rožnato barvo zlijejo z okolico ali pa ji dajo dodaten kontrast. Simfonija perspektiv in čarobnih barv. Tu so še andski galebi in divje race, ki živijo v lagunah, obkroženimi z vulkani, s svojimi večnimi snežnimi vrhovi. V Narodnem rezervatu Eduardo Avaroa se prepustimo uživanju v pokrajini, polni nenavadnih oblik, kot je na primer »kamnito drevo« (Árbol de Piedra). Neverjetne geološke kreacije so posledica dolgotrajne in močne erozije vetra. Eden izmed vrhuncev je slano jezero rdečkaste barve, Laguna Colorada. Vmes uživamo v piknik kosilu. Na najvišji točki naše avanture (5000 m) si privoščimo sprehod med gejzirji po imenu »Jutranje sonce« (Sol de Mañana). Za zaključek dneva si privoščimo še namakanje v toplih vrelcih Polques. Nočitev. (džipi, P, ZKV)
 
15. dan: SALAR DE UYUNI (džipi 4.dan) – SAN PEDRO DE ATACAMA (Čile)
Po zajtrku nadaljujemo po pokrajini, ki spominja na nadrealistične slike Salvadorja Dalíja. Sprehod po puščavi imenovane Dolina dam, nato pa še en biser puščave – Zelena laguna ob vznožju vulkana Licancabur. Po kosilu nadaljujemo proti čilski meji. Po prečkanju meje zamenjamo vozila in nadaljujemo do mesteca v oazi puščave Atacama na severu Čila – San Pedro de Atacama. Nočitev. (džipi, H, ZK)
 
16. dan: dan SAN PEDRO DE ATACAMA – let v SANTIAGO DE CHILE – let v EVROPO
Zajtrk. Polet proti Santiagu de Chile in dalje proti Evropi. (letalo, H, Z)
 
17. dan: EVROPA – LJUBLJANA
Prihod na eno izmed evropskih letališč in prevoz do Ljubljane. (letalo)
Datum odhoda: 
18.11.2023 - že zagotovljeno
Lokacija odhoda: 
Ljubljana
Cene/Termini: 

Odhod: 21.9. in 18.11.2023

Za izračun TRENUTNE cene nas prosimo kontaktirajte na info@marcopolo.si

Razpisni program 3759 € 

Obvezna doplačila

Doplačilo za skupino v velikosti 15 - 19 oseb 120 €

Doplačilo za skupino v velikosti 10 - 14 oseb 210 €

Doplačila po želji

Doplačilo za enoposteljno sobo 360 €, Napitnine,....

Število dni: 
17
Cena vključuje: 
Cena (najmanj 20 oseb) vključuje: prevoz Ljubljana – letališče – Ljubljana, letalski prevoz po programu, letališke in varnostne pristojbine (106 EUR), notranji leti Lima – Cusco, La Paz – Sucre in San Pedro de Atacama – Santiago de Chile, nočitve po spodnjem opisu, prehrano glede na oznake pri vsakem dnevu potovanja, prevoze in oglede s klimatiziranim avtobusom in drugimi vozili, prevoz s čolnom po jezeru Titikaka, vožnjo z vlakom Ollantaytambo – Aguas Calientes in Aguas Calientes – Cusco, 4-dnevni džip safari v slano puščavo Salar de Uyuni, slovensko vodenje in lokalne vodnike, vstopnine po programu, stroške priprave in organizacije potovanja.
 
Namestitve in prehrana: 11 nočitev v hotelih 3* z zajtrkom, 1 nočitev pri domačinih na otoku Taquile v dvoposteljnih sobah brez kopalnice z zajtrkom, kosilom in večerjo, 3 nočitve na ekspediciji v slani puščavi Salar de Uyuni z zajtrkom, kosilom in večerjo (1 x hotel 3*, 1x slani hotel (preprost, sobe s kopalnico), 1x preprost penzion s kopalnico).
 
VIZE: Vizuma za Peru in Bolivijo ne potrebujemo. Potrebujemo potni list, veljaven vsaj še 6 mesecev od konca potovanja.
 
ZDRAVJE: Obvezno je cepljenje proti rumeni mrzlici najmanj 10 dni pred odhodom. Dodatne informacije dobite na najbližjem Zavodu za zdravstveno varstvo, kjer se lahko posvetujete tudi za morebitna druga cepljenja in zdravstveno zaščito.
 
VIŠINA IN VIŠINSKA BOLEZEN: Potovanje se odvija na višini od 1.550 do 5.900 m. Obstaja možnost višinske bolezni, pred samim potovanjem vam priporočamo posvet z zdravnikom. Potovanje vključuje aklimatizacijski pristop ter gibanje in dinamiko, ki telesu pomaga premagovati višinske izzive. Z dobro telesno kondicijo se možnost višinske bolezni zmanjšuje. Za uspešno prilagoditev višini priporočamo: počasno gibanje, pitje vode (vsaj 3 l ali več na dan), pomaga tudi uživanje česna, po želji (posvetujte se z vašim zdravnikom) pa tudi kakšen aspirin zvečer (pomaga pri redčenju krvi). V primeru večjih težav zaradi višine pomaga edino spust na nižjo višino. Agencija Oskar ni odgovorna za stroške, ki nastanejo zaradi tega.

Preveri ponudbo tudi na Booking.com

PRIPOROČAMO (vprašajte za ponudbo):

ZAVAROVANJE RIZIKA ODPOVEDI:

Premija znaša 4,03% (vključno do dve osebi), 4,22% (vključno do 5 oseb) in 4,42% (več kot 5 oseb) od zneska celotnega aranžmaja in velja za nepričakovano odpoved zavarovanca pred ali na dan predvidenega odhoda v primeru nezgode, nenadnega poslabšanja zdravstvenega stanja ali smrti enega od potnikov ali ožjih družinskih članov. Več informacij v splošnih pogojih zavarovanja.

ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE TUJINA Z ASISTENCO V TUJINI
Namenjeno vsem, ki potujete v tujino. V primeru bolezni ali poškodb v času potovanja, vam zavarovalnica Vzajemna povrne celotne stroške zdravljenja do višine zavarovalne police.

Peru, doživeta Bolivija in Čile

Imam super moč, 
zato boste prvi obveščeni o
najboljših ponudbah!

Zagotovite si najboljše akcijske ponudbe s prijavo na e-novice TA Marco Polo d.o.o.!

Prijavite se zdaj!

Prijava na e-novice

Hvala prijateljem!

Podarite doživetja, razvajanja, avanture, spomine!

Darilni bon

Podarite darilni bon