Šarganska Osmica In Kusturičeva Filmska Mesta

Cena od: 
399,00 €
348,00 €
Avtobusna potovanja

Razširjen, 4-dnevni program lepih pogledov in vznemirljivih doživetij

Mesto na gori soli bomo obiskali, šli do slikovite pokrajine ob Drini, ki ji je s svojimi idejami in močjo dal pomemben pečat režiser Emir Kusturica /nostalgijo bomo obujali v njegovem Kamengradu/, prestopili Bosansko-Srbsko mejo in se v narodnem parku Mokra gora popeljali po najatraktivnejši ozkotirni železnici v Evropi, si privoščili nepozaben srbski večer, obiskali planino Taro in reko Drino, se na povratku ustavili v kraljevih termah, uživali v zanimivih zgodbah, hrani, pijači, glasbi..

Zakaj  po zrno soli in lepih trenutkov?

Zato, ker nas bo prvič pot peljala po zahodni Srbiji, videli bomo, kje je »naredil« svojo hči in kje ima svoj »cimer« igralec Robert De Niro, kje so zdravili kralje in kje so imeli svoj prestol rimski cesarji.
Ker se bomo peljali po »šarganski osmici« – 14 km dolgi, ozkotirni, najatraktivnejši turistično muzejski železnici v Evropi.
Ker bomo obiskali Mokro goro, ki je bila proglašena za najlepšo malo vasico na svetu
Ker bomo obiskali filmsko mesto Drvengrad in mondeni Zlatibor ter se namestili v nostalgični Bajini Bašti.
Ker bomo pripravili enkratno križarjenje s piknikom med kanjoni Drine.
Ker bomo videli, kje je režiser Emir Kustorica »zapeljal« igralko Moniko Bellucci.
Ker vas bomo peljali k izviru Bela voda – čudežni vodi, ki ozdravi oči in duha.
Ker bomo večere popestrili s pravo srbsko kulinariko in trubači.
Ker imamo najboljše vodnike, šoferje in preizkušeno bogat program.
Ker je program tako zanimiv in raznolik, da smo ga letos prvič podaljšali za en dan.
 

1. dan: SLOVENIJA – TUZLA – VIŠEGRAD – KAMENGRAD – BAJINA BAŠTA

Odhod proti Zagrebu in naprej mimo Slavonskega Broda do Bosne in Hercegovine. Prvi postanek bo namenjen Tuzli, mestu, ki so mu dali ime Turki (tuz pomeni sol), saj leži na 350 milijonih ton soli. Prav sol je tista, ki je mestu krojila usodo skozi stoletja. Danes je slanica »kriva«, da je mesto Tuzla zadnja tri leta nagrajeno kot najboljše turistično mesto Bosne in Hercegovine. Sprehodili se bomo mimo novo grajenih Panonskih jezer, ki se nahajajo v centru mesta, obiskali največji trg v BIH, Trg Svobode, ter se sprehodili do Sonog trga, za katerega domačini pravijo da “priča priču” o gradu na zrnu soli…

Po ogledu sledi vožnja čez planoto Han Pijesak do reke Drine, kjer se nahaja Višegrad. Mesto je poznano po več kot 500 let starem kamnitem mostu – poznan kot »Na Drini ćuprija« z 11 loki širokega razpona in dolžine 250 m ter po Ivu Andriču, katerega delo Most na Drini je edino literarno delo, ki je prejelo Nobelovo nagrado v bivši Jugoslaviji. Le nekaj korakov stran, ob rokavu Drine, je nastalo novo mesto Kamengrad, ideja znanega režiserja Emirja Kusturice. Gre za nove /predvsem kamnite/ zgradbe, mešanico različnih obdobij in stilov, ki so se menjali skozi zgodovino tega področja, kjer je polno življenja, lokalov, kjer najdemo gledališče, kinodvorane, svetišče…

Po ogledu in carinskih formalnosti zapustimo Bosno in čez kako urico bomo v našem hotelu Zeppter v središču Bajine Bašte. Večerja in priložnost za večerni sprehod po mestni promenadi-korzu.

2. dan: BAJINA BAŠTA - PLANINA TARA – PERUČAC – BAJINA BAŠTA

Po zajtrku se na kratko zaustavimo na jezeru Zaovine, vidikovcu Kozja Stena, in se spustimo proti jezeru Peručac. Tu se vkrcamo na ladjo na Drini in se prepustimo lepotam, ki jo je v stoletjih izoblikovala narava. Na ladji bo tudi piknik kosilo in še kakšno (glasbeno) presenečenje. Sledi vožnja proti Bajini Bašti, foto pavza in pogled na hiško sredi Drine in obisk samostana Rača. Večerja in »kafansko veče«.

3. dan: BAJINA BAŠTA - MOKRA GORA – DRVENGRAD – ZLATIBOR – UŽICE - BAJINA BAŠTA

Po zajtrku gremo v Naravni park Mokra gora, kjer nas čaka posebna vožnja po »Šarganski osmici« – 14 km dolgi, ozkotirni, najatraktivnejši turistično – muzejski železnici v Evropi. Pentlji daje poseben čar več kot 20 tunelov, mostov in viaduktov ter 300 m višinske razlike. Na poti se bomo večkrat ustavili na razglednih točkah za občudovanje pokrajine.

Pomudili se bomo še v filmskem mestecu Emijra Kusturice – Drvengradu, tematsko mestece s številnimi povsem avtohtonimi, lesenimi zgradbami (cerkev, knjižnica, restavracija, slaščičarna, lesene trgovine, …). Nato se peljemo proti Zlatiboru, kjer bomo imeli kratek ogled mesteca in prosto za obisk  slikovite zlatiborske tržnice in nakup priboljškov in daril (kajmak, »rakija«, med…). Če nam bo vreme dano, se bomo popeljali tudi z najdaljšo panoramsko gondolo na svetu (doplačilo 10 €).

In zvečer nas čaka presenečenje – ”srbsko veče”, hrana, zabava, folklora, trubači…

4. dan: BAJINA BAŠTA – BANJA KOVILJAČA - SUNČANA REKA - SLOVENIJA

Po zajtrku zapustimo hotel in se vračamo ob reki Drini in ob slikovitih krajih zahodne Srbije. Zrak bomo zajeli in naredili postanek v Banji Koviljači-Kraljevskih termah, eni izmed najlepših in najzdravilnejših termalnih oaz tega dela Balkana. Krasi ga velik naravni park, muzej narave, ki ga z izgledom in lepoto poudarja veličastna fontana z vodmetom, drevesa gabra, cedre in bukve, zdraviliški center…

Nedaleč stran bo v edinstvenem naravnem okolju turističnega in športnega etno naselja Sunčana reka, v naravno etnografskem okolju, priložnost za okrepčilo in lepe poglede. Povratek v Slovenijo v večernih urah.

 

Datum odhoda: 
28.09. - 01.10.2023
Lokacija odhoda: 
LJUBLJANA
Cene/Termini: 

CENA PO OSEBI: 399,00 €

MODRA CENA DO 31.12.2022 = 348,00 €

DATUMa: 08.06. - 11.06.2023, 28.09. - 01.10.2023

Število dni: 
4
Cena vključuje: 

PODROBNOSTI O PONUDBI
Vključeno
• Avtobusni prevoz,
• 3x nočitev z zajtrkom v hotelu 3/4* v Bajini Bašti ali Zlatiboru,
• 3x večerja,
• ”srbsko veče” s trubači in folkloro,
• izlet z “čirotom” po ozkotirni železnici,
• izlet z ladjo po Drini s piknik kosilom in zabavo,
• degustacija Klekovača,
• vsi ogledi po programu,
• vstopi v narodni park in filmsko mesto,
• vodstvo in organizacija, spremstvo našega in lokalnega vodnika,
• takse,…

Možna doplačila
Po želji: panoramska vožnja z najdaljšo gondolo na svetu v Zlatiboru (10 €)
1/1 soba- 78€,
zavarovanje rizika odpovedi po ceniku,
dodatno Coris zdravstveno zavarovanje,
rezervacija sprednjih sedežev 10€/osebo (prve 3 vrste),
dodatni sedež- ena oseba koristi dva sedeža- 90€,
morebitne napitnine.

OPOMBE

Cena preračunana za min 45 ljudi v avtobusu. V primeru manjšega št. (39-44) se le-ta poveča za 10€, (34 -38) 15 €.
Možne so spremembe programa v primeru neugodnih vremenskih razmer ali drugih nepredvidljivih situacij.

Preveri ponudbo tudi na Booking.com

PRIPOROČAMO (vprašajte za ponudbo):

ZAVAROVANJE RIZIKA ODPOVEDI:

Premija znaša 4,03% (vključno do dve osebi), 4,22% (vključno do 5 oseb) in 4,42% (več kot 5 oseb) od zneska celotnega aranžmaja in velja za nepričakovano odpoved zavarovanca pred ali na dan predvidenega odhoda v primeru nezgode, nenadnega poslabšanja zdravstvenega stanja ali smrti enega od potnikov ali ožjih družinskih članov. Več informacij v splošnih pogojih zavarovanja.

ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE TUJINA Z ASISTENCO V TUJINI
Namenjeno vsem, ki potujete v tujino. V primeru bolezni ali poškodb v času potovanja, vam zavarovalnica Vzajemna povrne celotne stroške zdravljenja do višine zavarovalne police.

Šarganska Osmica In Kusturičeva Filmska Mesta

Imam super moč, 
zato boste prvi obveščeni o
najboljših ponudbah!

Zagotovite si najboljše akcijske ponudbe s prijavo na e-novice TA Marco Polo d.o.o.!

Prijavite se zdaj!

Prijava na e-novice

Hvala prijateljem!

Podarite doživetja, razvajanja, avanture, spomine!

Darilni bon

Podarite darilni bon