Srbija

Šarganska osmica in Višegrad - 18.4., 13.6., 29.8., 10.10.2024

Šarganska osmica je del ozkotirne železnice, ki je nekoč povezovala Beograd s Sarajevom in Dubrovnikom. Na tej progi je tako imenovani “Ćira” zadnjič vozil leta 1974. Del proge v obliki osmice od Mokre Gore do...
Vrsta ponudbe: 
Izlet
Prevoz: 
Avtobus
Cena od: 
324,00 €
Avtobusna potovanja

Šarganska osmica je del ozkotirne železnice, ki je nekoč povezovala Beograd s Sarajevom in Dubrovnikom. Na tej progi je tako imenovani “Ćira” zadnjič vozil leta 1974. Del proge v obliki osmice od Mokre Gore do postaje Šargan Vitasi so ponovno oživili in muzejski vlak ponovno vozi skozi številne tunele. Res zanimivo doživetje.

1. dan: Odhod v nočnih urah.

2. dan: Vožnja preko Hrvaške in prihod v Srbijo. Dan bo namenjen ogledom lepot Narodnega parka Tara, ki se razprostira na skrajnem zahodu Srbije in pokriva večino z globokimi gozdovi porasle planine Tara. Najprej bomo obiskali srednjeveški samostan Rača. Notranjost krasijo freske in ikone ter ikonostas, ki je eden najlepših v Srbiji. Nato se bomo odpeljali do jezera Perućac, ki je nastalo z gradnjo hidroelektrarne in zajezitvijo reke Drine, danes pa je zelo priljubljeno kopališče in izletniška točka. Vkrcali se bomo na ladjo in zapluli po slikovitem kanjonu reke Drine, uživali v razgledih na strma gozdnata pobočja ter imeli pozno kosilo. Vožnja na planino do kristalno čistega jezera Zaovine, ki s svojo neokrnjeno okolico predstavlja oazo miru. Sledi odhod v hotel, namestitev, večerja in prenočitev.

3. dan: Po zajtrku se bomo odpeljali do zelo slikovite vasi Drvengrad, imenovane tudi mestece iz lesa, ki je nastalo po zamisli režiserja Emirja Kusturice, služila mu je kot kulisa filma ‘Življenje je čudež’. Nadaljevali bomo do bližnjega mesteca Mokra gora. Tu bomo vstopili na muzejski vlak ‘Šarganska osmica’ in se odpravili na slikovito vožnjo, ki nas bo vodila preko viaduktov in skozi številne tunele. Leta 1999 so jo ponovno obnovili in odprli za javnost. V nadaljevanju se bomo odpeljali v Sirogojno. Ogledali si bomo ‘Staro selo’ – muzej na prostem, ki predstavlja arhitekturno zgodovino in bivalno kulturo planote Zlatibor in dela JZ Srbije. Območje je poznano tudi po pridelavi volne in izdelavi puloverjev. Po sprehodu med obnovljenimi stavbami in postanku za samostojne oglede in nakupe, se bomo odpeljali proti planini Zlatibor. Izjemne klimatske razmere zelo ugodno vplivajo na izboljšanje krvne slike. Poleti je dobro obiskano letovišče, pozimi pa je priljubljen športni center. Sledila bo vrnitev v hotel. V nadaljevanju večera bomo imeli večerjo s folklornim programom. Prenočitev.

4. dan: Po zajtrku se bomo odpeljali v Višegrad, kjer kraljuje 500 let star kamniti most z enajstimi loki, ki ga v svojem romanu »Na Drini čuprija« opisuje Ivo Andrić. Zgodba mostu se začne pred skoraj 500-timi leti v mestecu ob reki Drini na meji med Bosno in Srbijo, ko so bili ti kraji pod turško vladavino. Turki so nasilno ugrabljali dečke in jih vodili v Turčijo, kjer so jih prevzgojili v janičarje. Med njimi je bil tudi deček iz vasi Sokolovići, ki so mu kasneje dali ime Mehmed paša Sokolović, ki se je kasneje povzpel do turškega generala in velikega vezirja turškega cesarstva. Na stara leta se je odločil in na svoje stroške zgradil velik kamnit most, ki velja za veliko kulturno znamenitost in je uvrščen v seznam UNESCO. V mestu se bomo sprehodili tudi skozi Kamengrad, ki je še ena od zamisli Emirja Kusturice, posvečen pa je Ivu Andriću.
Po ogledu se bomo odpeljali proti Sloveniji, preko Bosne in Hercegovine ter Hrvaške. Prihod je predviden v zelo poznih večernih urah.

 

Datum odhoda: 
18.4., 13.6., 29.8., 10.10.2024
Lokacija odhoda: 
Ljubljana
Cene/Termini: 

Cena po osebi od:

pri udeležbi najmanj 40 oseb: 324,00 EUR

pri udeležbi najmanj 30 oseb: 364,00 EUR

 

Število dni: 
4
Cena vključuje: 
 • prevoz s turističnim avtobusom,
 • en polpenzion in eno prenočitev z zajtrkom v hotelu turistične kategorije v dvoposteljni sobi,
 • turistično takso v hotelu,
 • večerjo s folklornim programom,
 • obvezno vstopno takso za Srbijo,
 • vožnjo z muzejskim vlakom ‘Šarganska osmica’,
 • vstopnino v muzej Sirogojno,
 • vstopnino v Drvengrad,
 • vstopnino v samostan Rača,
 • lokalno vodenje po NP Tara,
 • ladijsko vožnjo po Drini in kosilo na ladji,
 • turistično vodenje, organizacijo ter ddv.
Doplačila: 

Možna doplačila
ENOPOSTELJNA SOBA 45,00 EUR

Popusti: 

Možni popusti
OTROK DO 12 L. NA DOD. LEŽIŠČU 5.00 %

Preveri ponudbo tudi na Booking.com

PRIPOROČAMO (vprašajte za ponudbo):

ZAVAROVANJE RIZIKA ODPOVEDI:

Premija znaša 4,03% (vključno do dve osebi), 4,22% (vključno do 5 oseb) in 4,42% (več kot 5 oseb) od zneska celotnega aranžmaja in velja za nepričakovano odpoved zavarovanca pred ali na dan predvidenega odhoda v primeru nezgode, nenadnega poslabšanja zdravstvenega stanja ali smrti enega od potnikov ali ožjih družinskih članov. Več informacij v splošnih pogojih zavarovanja.

ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE TUJINA Z ASISTENCO V TUJINI
Namenjeno vsem, ki potujete v tujino. V primeru bolezni ali poškodb v času potovanja, vam zavarovalnica Vzajemna povrne celotne stroške zdravljenja do višine zavarovalne police.

Šarganska osmica in Višegrad - 18.4., 13.6., 29.8., 10.10.2024

Imam super moč, 
zato boste prvi obveščeni o
najboljših ponudbah!

Zagotovite si najboljše akcijske ponudbe s prijavo na e-novice TA Marco Polo d.o.o.!

Prijavite se zdaj!

Prijava na e-novice

Hvala prijateljem!

Podarite doživetja, razvajanja, avanture, spomine!

Darilni bon

Podarite darilni bon