Saudska Arabija

SAUDSKA ARABIJA - 13-DNEVNO POTOVANJE, 27. oktober 2023

Edinstveno potovanje v izjemno zanimivo deželo, ki je bila do nedavnega zaprta za tuje obiskovalce in je še precejšnja turistična neznanka. Bodite med prvimi, ki boste odpotovali v Saudsko Arabijo.
Vrsta ponudbe: 
Izlet
Prevoz: 
Letalo
Cena od: 
4590,00 €
Potovanja po Svetu
Avtobusna potovanja
Počitnice za družine
Na toplo iz Ljubljane
Jesenske počitnice

Kraljevina Savdska Arabija je bila še do nedavnega skoraj nedostopna za nemuslimane in obiskovalce z »zahoda«. Dežela, ki jo lahko nedvomno štejemo za zibelko islamske vere in kulture, se počasi odpira turistom. Obiskovalcem kaže izjemen kontrast: od ene največjih puščav na svetu z beduinskimi vasmi, do velemest s futuristično arhitekturo; od gorske pokrajine do puščavskih ravnic; od največje oaze na svetu do lepih plaž in najboljših možnosti za potapljanje. Med najpomembnejše kulturne zaklade pa vsekakor sodi nabatejsko mesto Madain Saleh.

1. dan: Zbor potnikov na letališču Brnik ob 18.00. Ob 20.20 polet s Turkish Airlines v Istanbul za prestop.

2. dan: Nadaljevalni polet proti Savdski Arabiji in pristanek v Dammamu ob 5.20 po lokalnem času. Vožnja v DAMMAM ob Perzijskem zalivu, pomembno središče naftne industrije. Postanek ob obalni promenadi (Dammam Corniche) s pogledom na otoček Murjan, vožnja skozi park kralja Fahada in postanek pri sodobnem Centru za svetovno kulturo (Ihtra). Vožnja proti jugu in opoldanski prihod v največjo savdsko oazo AL AHSA, na območju katere leži tudi mesto AL HOFUF. Oaza je ena največjih proizvajalk datljev, del mesta je pod zaščito Unesca. Panoramska vožnja skozi oazo, postanek pri Ibrahimovi palači iz 16. stoletja in obisk Knežje šole. Nastanitev v hotelu in krajši počitek. Popoldanski vzpon na goro Qarah za razgled na mesto in oazo ter zanimivo naravno oblikovanost površja. Vrnitev v hotel, večerja in nočitev.

3. dan: Po zajtrku nadaljevanje ogledov v mestu: bazar Alqaisaria,in mošeja Jawatha iz 7. stoletja. Prosto v mestnem jedru v času kosila. Sledi popoldanski odhod proti prestolnici in večerni prihod v RIAD. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

4. dan: Po zajtrku celodnevni ogled večmilijonske prestolnice, kjer se tradicionalna arhitektura meša z modernimi zgradbami 21. stoletja. Krajša panoramska vožnja, nato obisk starega jedra za ogled trdnjave Masmak. Postanek na bazarju Al Zal in možnost ugodnih nakupov. Čas za kosilo. Popoldne zunanji ogled palače Murabba, ki jo je dal zgraditi ustanovitelj sodobne Savdske Arabije, nato spoznavanje zgodovine dežele v Narodnem muzeju. Za konec še pogled na mesto z najvišje zgradbe v Riadu – s Kraljevskega stolpa. Vrnitev v hotel, večerja in nočitev.

5. dan: Po zajtrku vožnja v zgodovinski kraj USHAIQER. V tej oazi, ki je že stoletja postojanka romarjev na poti v Meko, še vedno bivajo beduini. V labirintu uličic izstopajo hiše, grajene iz na soncu sušenega blata, in bivališča z značilnimi trikotnimi okni in bogato izrezljanimi lesenimi vrati. Ogled in čas za kosilo. Popoldne nadaljevanje v provinco Qassim proti mestu BURAYDAH, ki je znano kot center pridelave žit in sadja. V kraju UNYZAH postanek na tržnici datljev in obisk tržnice Al Musawkaf, ki jo odlikuje tradicionalna arhitektura. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

6. dan: Zajtrk. Najprej obisk kamelje tržnice v Buraydahu, ki velja za največjo na svetu, sledi vožnja v FAYD, za ogled arheološkega najdišča starodavnega mesta. Sledi ogled vulkanskega kraterja v TABAHU in popoldanski prihod v mesto HAIL, ki mu pravijo tudi “prestolnica puščave” in kjer je nekoč živel arabski pesnik Hatim Al Tai, ki se pojavi v zgodbah “Tisoč in ene noči”. Ogled trdnjave A’arif ter razgled na mesto in trdnjavo Quishlah. Še obisk lokalne tržnice, nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

7. dan: Po zajtrku vožnja v JUBBAH in ogled znamenitih rezbarij (Unesco). Nekateri v kamen vklesani motivi so verjetno stari že 10.000 let. Nadaljevanje poti proti zahodu v mesto AL ULA v rodovitni dolini Wadi Al Qura, ki je zaradi izjemnih naravnih lepot in bogate zgodovine gotovo eden izmed vrhuncev potovanja. Nastanitev v resortu, večerja in nočitev.

8. dan: Zajtrk. Vožnja v MADAIN SALEH, ki ga mnogi primerjajo s svetovno znano Petro v Jordaniji, zaradi nabatejskih grobnic pa je kraj na seznamu svetovne kulturne dediščine (Unesco); ogled najlepših delov najdišča. Vključeno kosilo na poti. Nato ogled več znamenitosti: največja “knjižnica” na prostem v kanjonu Ikmah, oaza Dedan s kipi levov in grobnicami, Slonova skala ... Vrnitev v hotel. Po želji še večerno opazovanje zvezd v puščavi. Nočitev.

9. dan: Po zajtrku vožnja proti jugovzhodu. Prihod v “mesto razsvetljenja” – MEDINO. Nastanitev v hotelu in čas za kosilo, nato ogled znamenitosti drugega najbolj znanega romarskega mesta za muslimane (nemuslimanom je obisk mesta zdaj dovoljen, ne pa dostop do “prerokove” mošeje Al Masjid Al Nabawi). Obisk muzeja Dal al Medina s prikazom zgodovine mesta. Večerja in nočitev.

10. dan: Zajtrk. Transfer na železniško postajo in vožnja s hitrim vlakom v turistično DŽIDO (Jeddah), drugo največje mesto v Savdski Arabiji, ki leži ob Rdečem morju. Transfer do hotela, nastanitev in prosto popoldne. Proti večeru sprehod po obalni promenadi (Jeddah Corniche), zunanji ogled plavajoče mošeje Al Rahma. Vrnitev v hotel, večerja in nočitev.

11. dan: Po zajtrku celodnevni izlet z avtobusom v TAIF, “mesto vrtnic”, ki je zaradi ugodne klime (1.879 m. n. m.) neuradna poletna prestolnica Savdske Arabije. Ogled proizvodnje vrtnic in sprehod skozi nasad jagod. Čas za kosilo. Nato vožnja z vzpenjačo z gore Al Hada do lokalne tržnice. Ogled palače Shubra, nekdanje kraljeve poletne rezidence. Še obisk muzeja Al Shareef s prikazom tradicionalnega načina življenja v mestu. Avtobusna vrnitev v Džido, večerja in nočitev.

12. dan: Zajtrk. Sledi vožnja do zgodovinskega jedra Džide (pod zaščito Unesca). Sprehod med tradicionalnimi hišami iz koral in lesenih tramov. Obisk hiše bogate družine Nasif iz sredine 19. stoletja in postanek na tržnici Al Alawi. Prosto v mestu za kosilo in zadnje nakupe. Popoldne še obisk muzeja Tayebat, nato vožnja do fontane kralja Fahda, ki velja za najvišjo na svetu. Zaključek potovanja s pozno večerjo v restavraciji, nato pozen večerni transfer na letališče v Džidi.

13. dan: Polet s Turkish Airlines ob 2.20 proti Istanbulu, nato jutranji prestop na polet v Ljubljano s pristankom ob 8.45. Zaključek potovanja.

Datum odhoda: 
27. oktober 2023
Lokacija odhoda: 
Ljubljana
Cene/Termini: 

CENA:    4.590 EUR pri najmanj 25 potnikih 
                 4.790 EUR pri najmanj 20 potnikih
                 5.190 EUR pri najmanj 15 potnikih

CENA VKLJUČUJE: letalski prevoz na relaciji Ljubljana–Istanbul–Dammam in Džida(Jeddah)–Istanbul–Ljubljana, vse letališke takse, 10 x polpenzion v hotelih turistične kategorije v sobah 1/2 TWC (hoteli primerljivi z našimi 3*** in 4****) in ena dodatna večerja zadnji dan, vse oglede po programu, vse prevoze s turističnim avtobusom v Savdski Arabiji po programu, vožnjo z vlakom na relaciji Medina–Džida, lokalnega vodnika, slovensko vodenje in organizacijo. 

Vključene vse vstopnine po programu.

CENA NE VKLJUČUJE: stroškov pridobitve elektronske vize (cca 120 EUR) in pričakovanih napitnin na poti (cca. 80 USD),

MOŽNA DOPLAČILA: 
- za enoposteljno sobo 1/1 = 750 EUR,
- za povratni transfer iz Maribora do letališča Ljubljana = 45 EUR/osebo.

MOŽNI POPUSTI: za tretjo odraslo osebo na dod. ležišču = 5%.


OPOMBE:
- ob prijavi je treba oddati kopijo potnega lista, ki mora biti veljaven še najmanj 6 mesecev od dneva zaključka potovanja.
- v času objave programa vsi letalski poleti še niso bili potrjeni, zato je možna sprememba odhodnega letališča, zamik datuma za kak dan oz. manjša prerazporeditev ogledov brez vpliva na vsebino programa.
- ker se Savdska Arabija šele razvija kot turistična destinacija, odpiralni časi vseh znamenitosti še niso stalnica, zato se lahko program še prerazporedi in spremeni, če bi to nalagale okoliščine. Če bi nam odpadel kak ogled, ga bomo nadomestili z ustrezno alternativo.
- vključeni so zajtrki v hotelih + še en obrok dnevno. Pridržujemo si pravico, da namesto večerje kdaj vključimo kosilo ali obratno.

Število dni: 
13

Preveri ponudbo tudi na Booking.com

PRIPOROČAMO (vprašajte za ponudbo):

ZAVAROVANJE RIZIKA ODPOVEDI:

Premija znaša 4,03% (vključno do dve osebi), 4,22% (vključno do 5 oseb) in 4,42% (več kot 5 oseb) od zneska celotnega aranžmaja in velja za nepričakovano odpoved zavarovanca pred ali na dan predvidenega odhoda v primeru nezgode, nenadnega poslabšanja zdravstvenega stanja ali smrti enega od potnikov ali ožjih družinskih članov. Več informacij v splošnih pogojih zavarovanja.

ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE TUJINA Z ASISTENCO V TUJINI
Namenjeno vsem, ki potujete v tujino. V primeru bolezni ali poškodb v času potovanja, vam zavarovalnica Vzajemna povrne celotne stroške zdravljenja do višine zavarovalne police.

SAUDSKA ARABIJA - 13-DNEVNO POTOVANJE, 27. oktober 2023

Imam super moč, 
zato boste prvi obveščeni o
najboljših ponudbah!

Zagotovite si najboljše akcijske ponudbe s prijavo na e-novice TA Marco Polo d.o.o.!

Prijavite se zdaj!

Prijava na e-novice

Hvala prijateljem!

Podarite doživetja, razvajanja, avanture, spomine!

Darilni bon

Podarite darilni bon