Grčija

Solun in Meteora, 2.4.2024 - SKORAJ ZAGOTOVLJENO

Vabimo vas v severno Grčijo, kjer bomo v nekaj dneh obiskali nekaj najpomembnejših krajev. Nastanjeni bomo v Solunu, kjer se prepletajo antične, bizantinske in druge plasti in kjer sta svojo pot začela brata...
Vrsta ponudbe: 
Izlet
Prevoz: 
Letalo
Potovanja po Svetu
1. dan : Ljubljana - Solun
(-) | 150 km
Zbor potnikov in prevoz na enega bližnjih letališč (predviden je polet iz Zagreba), od koder bomo poleteli proti Solunu. Po pristanku sledi namestitev v hotelu in popoldanski sprehod po mestnem središču ob obali Egejskega morja. Ogledali si bomo cerkev Svete Sofije, ki je kopija istoimenske konstantinopelske cerkve, danes mošeje v Istanbulu. Opazili bomo lahko tudi ohranjene temelje antičnega rimskega mesta, ki ležijo pod nivojem modernih zgradb in trga, ter ostanke Galerijeve palače, ki je prav iz Soluna vladal svojemu delu rimskega cesarstva v času tetrarhije. Na promenadi ob obali se nahaja tudi kip Aleksandra Velikega. Zvečer prosto za večerjo in čas za uživanje v ambientu večernega grškega življenja. Povratek v hotel in prenočitev.
 
2. dan : Solun
(Z)
Drugi dan bomo namenili ogledom v Solunu. Sprehodili se bomo do najstarejše ohranjene soseske Ano Poli, ki je pod Unescovo zaščito. Po požaru leta 1917 je bilo večino mesta uničenega, sosesko Ano Poli pa je otomansko obzidje obranilo pred ognjenimi zublji. Tu je v času pred grško samostojnostjo živela otomanska elita in sosesko napolnila z mošejami, vrtovi in kopališčem. Ogledali si bomo rdečo fontano, pašine vrtove, bizantinsko kopališče in mošejo Alaca Imaret, ki je lep primer zgodnje otomanske arhitekture. Nadaljevali bomo s sprehodom do rojstne hiše očeta moderne turške države Kemala Mustafe Atatürka, ki danes deluje kot muzej. V bližini sta še Galerijeva Rotunda z ohranjenimi rimskimi mozaiki in vrata, ki so bila postavljena v proslavitev rimske zmage nad Perzijci. Pot nas bo vodila proti promenadi ob morju, kjer se bomo povzpeli na Beli stolp, ki je verjetno ena od najbolj prepoznavnih znamenitosti mesta in je služila kot zapor. Sledi prosti čas za samostojno raziskovanje in večerjo. Povratek v hotel in prenočitev.
 
3. dan : Meteora
(Z) | 460 km
Po zajtrku se bomo odpeljali proti Tesaliji, kjer si bomo ogledali samostane Meteora. Ime izhaja iz grške besedne zveze Metéora Monastíria, kar pomeni »samostani na nebu«. Samostane so začeli graditi bratje srbskega vladarja Dušana Silnega v 14. stoletju, že konec 12. stoletja pa so vrhove naselili asketski menihi. V času otomanskih osvajanj so se puščavniški menihi pred Turki umaknili v gore in nadaljevali svojo tradicijo. V času razcveta samostanov jih je bilo kar 26, danes pa jih deluje še šest, štirje moški in dva ženska. Tam bomo lahko uživali tudi v slikovitih razgledih na gorato pokrajino Tesalije, ki obdaja samostane, nato pa se bomo vrnili Solun. Po prostem večeru sledi povratek v hotel in prenočitev.
 
4. dan : Vergina – Pela – Solun
(Z) | 90 km
Po zajtrku se bomo napotili proti Vergini, kjer so grobnice antičnih makedonskih kraljev. Poleg grobnic si bomo ogledali tudi bogate muzejske zbirke. Nadaljevali bomo v bližnji Peli, arheološkemu najdišču, velikem kar 70 tisoč kvadratnih metrov, kjer izkopavanja še vedno potekajo. Mesto je bilo v starem veku prestolnica Makedonskega kraljestva in je rojstni kraj Aleksandra Velikega. Okoli leta 90 pr.n.š. je bilo mesto močno poškodovano v potresu in je postopoma nazadovalo v primerjavi s Solunom, a nas še vedno navdihuje z dobro ohranjenimi mozaiki in spominja na veličino Makedonskega imperija. Povratek v Solun, prosto popoldne in večer. Povratek v hotel in prenočitev.
 
5. dan : Solun – Ljubljana
(Z) | 150 km
Po zajtrku bomo imeli še nekaj časa za uživanje v mestnem središču in za obisk Muzeja bizantinske kulture, kjer hranijo eksponate, nastale med antiko in padcem Bizantinskega cesarstva. Vožnja do letališča in polet na eno od bližnjih letališč (predviden je polet v Zagreb). Po pristanku sledi avtobusni prevoz v Ljubljano.
Datum odhoda: 
2.4.2024 - SKORAJ ZAGOTOVLJENO
Lokacija odhoda: 
Ljubljana ali bližnje letališče
Cene/Termini: 

Odhod: 02. 04. 2024 - SKORAJ ZAGOTOVLJENO
Cena:
699 € (min. 45 oseb)
759 € (min. 35 oseb)
849 € (min. 25 oseb)

Cena vključuje
prevoz na odhodno letališče in nazaj
letalske prevoze po programu, letališke in varnostne takse
prevoze s sodobnim turističnim avtobusom z vsemi pripadajočimi stroški
namestitev v dvoposteljni sobi (prha, wc) v hotelu z najmanj 3***
obroke po programu (Z-zajtrk)
stroške organizacije potovanja
kompetentno vodstvo slovenskega in lokalnih vodnikov
osnovno nezgodno zavarovanje in DDV
Doplačilo (na poti)
60.- € za vstopnine
Doplačila po želji (ob prijavi)
zavarovanje rizika odpovedi
120.- € za enoposteljno sobo

Število dni: 
5

Preveri ponudbo tudi na Booking.com

PRIPOROČAMO (vprašajte za ponudbo):

ZAVAROVANJE RIZIKA ODPOVEDI:

Premija znaša 4,03% (vključno do dve osebi), 4,22% (vključno do 5 oseb) in 4,42% (več kot 5 oseb) od zneska celotnega aranžmaja in velja za nepričakovano odpoved zavarovanca pred ali na dan predvidenega odhoda v primeru nezgode, nenadnega poslabšanja zdravstvenega stanja ali smrti enega od potnikov ali ožjih družinskih članov. Več informacij v splošnih pogojih zavarovanja.

ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE TUJINA Z ASISTENCO V TUJINI
Namenjeno vsem, ki potujete v tujino. V primeru bolezni ali poškodb v času potovanja, vam zavarovalnica Vzajemna povrne celotne stroške zdravljenja do višine zavarovalne police.

Solun in Meteora, 2.4.2024 - SKORAJ ZAGOTOVLJENO

Imam super moč, 
zato boste prvi obveščeni o
najboljših ponudbah!

Zagotovite si najboljše akcijske ponudbe s prijavo na e-novice TA Marco Polo d.o.o.!

Prijavite se zdaj!

Prijava na e-novice

Hvala prijateljem!

Podarite doživetja, razvajanja, avanture, spomine!

Darilni bon

Podarite darilni bon