Srednja Amerika

Srednja Amerika, 19 dni - 9.2.2024 - zagotovljeno

V predstavnem svetu Evropejcev Amerika navadno nastopa kot enovita celota. Največkrat govorimo le o Severni in o Južni Ameriki in pri tem zanemarjamo prostor med njima. Srednja Amerika je najmlajša od vseh...
Vrsta ponudbe: 
Izlet
Prevoz: 
Letalo
Cena od: 
4890,00 €
Potovanja po Svetu

1.-2. dan : Ljubljana - Panama City
(L in Z-V)
Potovanje bomo začeli s prevozom do bližnjega letališča, od koder bomo (s prestopom) poleteli do Paname. Prestolnica PANAMA CITY se nahaja na najožjem delu ameriške celine, kjer so pred sto leti zgradili veliki Panamski prekop. Po vožnji iz letališča nastanitev v hotelu, večerja in prenočitev. Naslednji dan nas čaka sprehod po starem mestnem jedru, nato pa ogled Panamskega prekopa. Vzdolž njega se bomo po zgodovinski železnici odpeljali do mesta COLÓN na atlantski obali, ki so ga sredi 19. stoletja zgradili priseljenci iz ZDA. Povratek v Panama City. Večerja in prenočitev.

3. dan : Vulkan Irazú - San José - Arenal
(Z-V)
Po poletu iz Paname v Kostariko se bomo preko planote Meseta Central podali na pot proti veličastnemu vulkanu IRAZÚ, ki meri v višino preko tri tisoč metrov. Ogledali si bomo njegov krater, v katerem je kot zemljino oko v nebo zazrto zeleno jezero. Popoldne se bomo vrnili v prestolnico in se sprehodili po njenem jedru, posebno pozornost pa namenili izjemni stavbi Narodnega gledališča. Pot bomo nadaljevali proti Narodnemu parku Arenal, kjer ob vznožju še vedno aktivnega vulkana leži veliko jezero sredi skrivnostnega deževnega gozda. Ob vrelcih tople vode, ki jih je veliko v okolici, si bomo vzeli čas za sprostitev. Nastanitev v hotelu. Večerja in prenočitev.

4. dan : Monteverde - Playa Hermosa
(Z-V)
Zjutraj se bomo iz hotela odpravili na raziskovanje t.i. oblačnega gozda v rezervatu MONTEVERDE, ki si ga bomo ogledali med sprehodom po visečih mostovih, razpetih nad bujnim tropskim rastjem. V teh gozdovih se skriva prava zakladnica rastlinskih in živalskih vrst. Med drugim tukaj med paritvenim obdobjem gnezdi tudi kecal (quetzal), ta čudovita ptica, ki je tako očarala že starodavne kulture Srednje Amerike. Po krajšem premoru nas bo pot peljala proti pacifiški obali, ki s svojimi čudovitimi plažami skozi vse leto privablja ljudi od blizu in daleč, slovi pa tudi kot raj za surfarje. Tukaj se bomo zazrli v večerni horizont Tihega oceana. Nastanitev v hotelu v kraju Playa Hermosa. Večerja in prenočitev.

5. dan : Playa Hermosa - Granada
(Z-V)
Po zajtrku se bomo po panameriški cesti mimo vulkanskega gorovja Guanacaste opdeljali proti severu. Regija Guanacaste, ki ima ime po nacionalnemu drevesu Kostarike, je bila skozi vso zgodovino povezana z rudarstvom in zlatom. Med potjo proti meji se bomo še zadnjikrat na kratko pomudili na obali Tihega ocena, ki poleg Atlantika obliva obalo večine srednjeameriških držav. Po prestopu meje s sosednjo Nikaragvo bomo nadaljevali por do izjemno lepega kolonialnega mesta GRANADA. Namestitev v hotelu, večerja in prenočitev.

6. dan : Granada
(Z-V)
Po zajtrku bomo ves dan preživeli v čudovitem mestu GRANADA. Med sprehodom po njegovih ulicah si bomo ogledali glavni trg s katedralo in samostanom sv. Frančiška ter nadvse pisano tržnico. Po sprehodu in uživanju živahnega mestnega utripa se bomo povzpeli na 1.344 m visok stratovulkan Mombacho, ki bdi nad Granado. Ob lepem vremenu se nam bo odprl lep razgled na mesto in na jezero Cocibolca, imenovano tudi Nikaragovsko jezero. Oglede tega dne bomo končali s plovbo med številni vulkanski otočki, ki so posejani po jezeru. Vrnitev v hotel. Večerja in prenočitev.

7. dan : Managua - León
(Z-K)
Po zajtrku se bomo odpeljali proti severu do mesta MANAGUA. Po krajšem ogledu se bomo odpeljali na razgledno točko LOMA DE TISCAPA, od koder se odpira razgled na prestolnico Nikaragve in kjer nas bo pričakal spomenik narodnemu junaku Sandinu. Po kosilu nas čaka še en kolonialni biser - mesto LEÓN. Staro mesto iz 16. stoletja so opustili po izbruhu bližnjega vulkana Momotombo, zato nam danes njegove izkopanine lepo prikazujejo način gradnje španskih mest iz začetka kolonialne dobe. Nastanitev v hotelu, prosti čas za sprehod in prenočitev.

8. dan : Tegucigalpa
(Z-K)
Po zajtrku nas bo pot vodila proti Hondurasu. Hribovito območje med Nikaragvo in Hondurasom je zelo bogato z rastjem. Klima in tla sta izjemno ugodna za kmetovanje, prav posebnega pomena pa je za te kraje pridelava tobaka. Zato ne čudi, da se je po kubanski revoluciji leta 1959 sem priselilo kar nekaj prebeglih Kubancev. Na naši poti se bomo zato ustavili tudi v eni od tovarn cigar. Cilj tega dne pa bo honduraška prestolnica TEGUCIGALPA, katere ime v indijanskem jeziku Nahuatl pomeni "srebrni grič", saj so v njem Španci našli to rudo. V mestu si bomo ogledali stari kolonialni del mesta s katedralo. Namestitev v hotelu. Večerja in prenočitev.

9.-10. dan : Tegucigalpa - Karibska obala
(Z-V in Z-V)
Zjutraj se bomo odpravili v staro kolonialno prestolnico COMAYAGUA. Po krajšem ogledu bomo pot nadaljevali do karibske obale, kjer bomo nekaj časa uživali bomo v raziskovanju naravnih lepot zaliva Honduras. V teh vodah je Kolumb s posadko preživel hudo neurje, preden je ravno na tej obali prvič stopil na tla ameriške celine. Območje slovi po čudovitih plažah, bogatem živalskem in rastlinskem svetu in zanimivi zmesi kultur tukajšnjega prebivalstva. Poleg odmora na plaži se bo mogoče s fakultativnimi izleti odpraviti na potapljaško avanturo ali pa si pobliže ogledati kako živijo pripadniki posebne afro-indijanske kulturne skupnosti Garifuna, ki živijo v osamljenih obmorskih vasicah, kot sta Travesía in Bajamar. Nastanitev v hotelu. Večerja in prenočitev.

11. dan : Copán - Antigua
(Z-V)
S svežimi močmi bomo zjutraj nadaljevali pot ob gvatemalski meji, do arheološkega parka COPÁN, ki slovi po izjemno lepo ohranjenih majevskih stelah, templjih in trgih. Zaradi izjemnih skulptur je bil Copán med arheologi oklican za »Atene Novega sveta«. Med 5. in 9. stoletjem je mesto veljalo za eno največjih središč Mezoamerike.Različne najdbe kažejo, da je bilo tukaj zelo pomembno trgovsko in kulturno vozlišče, saj so opazni tudi vplivi drugih srednjeameriških kultur. Leta 1980 je bil Copán uvrščen na seznam svetovne naravne in kulturne dediščine UNESCO. Popoldne bomo pot nadaljevali preko meje, v Gvatemalo. Proti večeru bomo prispeli v staro prestolnico, mesto ANTIGUA. Nastanitev v hotelu. Večerja in prenočitev.

12. dan : Chichicastenango - Atitlán
(Z-V)
Po zajtrku se bomo z avtobusom podali v slikovito mesto CHICHICASTENANGO v osrčju gvatemalskega hribovja. Tukajšnja tržnica je ena najbolj znanih v Latinski Ameriki in slovi po tradicionalnih izdelkih sodobne majevske kulture. V cerkvi Santo Tomás je še dandanes mogoče opazovati obrede, v katerih je opazen močan sinkretizem med pogansko majevsko kulturo in krščansko špansko kulturo. Po krajšem odmoru se bomo odpeljali do jezera ATITLÁN, največjega jezera v Gvatemali. Njegova okolica nudi krasne razglede in možnosti za sprehode. Pozno popoldan se bomo vrnili v naš hotel v mestu Antigua. Nastanitev v hotelu. Večerja in nočitev.

13. dan : Antigua - Flores
(Z-V)
Ta dan bomo namenili ogledu mesta, ki ga opisujejo kot najlepšega v Latinski Ameriki. ANTIGUA je bila ustanovljena 1524 in do leta 1773 je služila kot prestolnica Gvatemale. Nato so zaradi potresa upravni sedež države preselili v dolino La Ermita. Antigua je čudovito kolonialno mesto, kjer se bomo sprehodili po širokih tlakovanih ulicah in trgih, obkroženimi s številnimi cerkvenimi in posvetnimi stavbami, ki jih krasi bogata ornamentika. Mesto leži v dolini, nad katero kraljujejo trije vulkani – Agua, Fuego in Acatenango. Pozno popoldan se bomo odpeljali do letališča, se vkrcali v letalo in poleteli proti mestu Flores na severu Gvatemale. Natanitev v hotelu. Večerja in prenočitev.

14. dan : Tikal - Belize
(Z-V)
Po zajtrku nas čaka vožnja do arheološkega parka TIKAL, kjer se nahajajo različne zgradbe, od piramid, templjev, palač do teras in trgov iz vseh obdobij majevske civilizacije. K mistiki prostora pa svoje dodaja še bujen gozd na tem območju. Tikal je bil pomembno kulturno središče klasičnega obdobja, njegov zaton pa sovpada z zatonom celotne majevske kulture v 9. stoletju. Popoldne se bomo napotili proti karibski obali v bivši angleški koloniji Belize. Mimo modernega Belmopana, kjer je od leta 1971 sedež države, nas bo pot peljala v bivšo prestolnico Belize City. Vkrcali se bomo na ladjo in odpluli na otok AMBERGIS CAYE. Natanitev hotelu. Večerja in prenočitev.

15.-16. dan : Ambergis Caye (koralni greben)
(Z-V in Z-V)
Vzdolž celotne obale Belizeja se razteza veliki KORALNI GREBEN, ki je s svojimi 298 km po dolžini drugi na svetu, takoj za avstralskim. Tukaj je narava v tisočletjih izoblikovala čudovite otoke z neštetimi lagunami, bogatimi z izjemno barvito favno, ki privablja potapljače iz celega sveta. Palme in mangrove, ki mečejo senco na bleščečo belo plažo in smaragdna, kristalno čista voda, pričarajo prizor raja. Na enem od otokov bomo dva dni uživali na plaži. Raziskovali bomo vse te lepote ter si vzeli čas za različne fakultativne dejavnosti in izlete. Nastanitev v hotelu. Večerja in prenočitev.

17.-19. dan : Belize - Chetumal - Ljubljana
(Z-V in L)
Po zajtrku bomo zapustili koralni greben in se z ladjo odpeljali do meje z Mehiko. Po prestopu meje bomo prispeli v CHETUMAL, mesto, ki je nastalo kot mehiška obmejna točka v 19. stoletju. Obiskali bomo arheološki muzej posvečen majevski kulturi. Nastanitev v hotelu. Večerja in prenočitev. Naslednji dan nas čaka nas prevoz na letališče in let proti mehiški prestolnici, odkoder bomo poleteli preko Atlantika v Evropo. Po pristanku na enem od bližnjih letališč sledi še prevoz proti domu.

Datum odhoda: 
9.2.2024
Lokacija odhoda: 
Ljubljana ali bližnja letališča
Cene/Termini: 

Odhod: 09. 02. 2024 - ZAGOTOVLJENO

Cena:

4.890 € (min. 25 oseb)

5.090 € (min. 20 oseb)

5.290 € (min. 15 oseb)

 

Cena vključuje

letalske prevoze, letališke in varnostne takse

avtobusne in ladijske prevoze

namestitev v dvoposteljni sobi (prha, wc) v hotelih s 3***, 4**** in 5*****

prehrano z obroki po programu (L - obrok na letalu, Z - zajtrk, K - kosilo, V - večerja)

kompetentno slovensko vodstvo ob spremstvu lokalnih vodnikov

stroške organizacije potovanja

osnovno nezgodno zavarovanje in DDV

Doplačilo (na poti)

90.- € za napitnine

Doplačila po želji (ob prijavi)

zavarovanje rizika odpovedi

590.- € za enoposteljno sobo

Število dni: 
19

Preveri ponudbo tudi na Booking.com

PRIPOROČAMO (vprašajte za ponudbo):

ZAVAROVANJE RIZIKA ODPOVEDI:

Premija znaša 4,03% (vključno do dve osebi), 4,22% (vključno do 5 oseb) in 4,42% (več kot 5 oseb) od zneska celotnega aranžmaja in velja za nepričakovano odpoved zavarovanca pred ali na dan predvidenega odhoda v primeru nezgode, nenadnega poslabšanja zdravstvenega stanja ali smrti enega od potnikov ali ožjih družinskih članov. Več informacij v splošnih pogojih zavarovanja.

ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE TUJINA Z ASISTENCO V TUJINI
Namenjeno vsem, ki potujete v tujino. V primeru bolezni ali poškodb v času potovanja, vam zavarovalnica Vzajemna povrne celotne stroške zdravljenja do višine zavarovalne police.

Srednja Amerika, 19 dni - 9.2.2024 - zagotovljeno

Imam super moč, 
zato boste prvi obveščeni o
najboljših ponudbah!

Zagotovite si najboljše akcijske ponudbe s prijavo na e-novice TA Marco Polo d.o.o.!

Prijavite se zdaj!

Prijava na e-novice

Hvala prijateljem!

Podarite doživetja, razvajanja, avanture, spomine!

Darilni bon

Podarite darilni bon