Švedska

Švedska - 8 dni: 18.7., 22.8.2024

Ena največjih držav v Evropi Švedska, je večini Slovencev poznana zaradi glasbe, alpskega smučanja in nekaterih blagovnih znamk. Razsežna kraljevina, ki sega čez polarni krog seveda ponuja še mnogo več. Če se...
Vrsta ponudbe: 
Izlet
Prevoz: 
Letalo
Cena od: 
1849,00 €
Potovanja po Svetu
1. dan : Ljubljana - Uppsala - Stockholm(V) | 30 in 75 km
Zbor potnikov in prevoz na enega bližnjih letališč, od koder bomo poleteli proti Švedski. Po pristanku na stockholmskem letališču bomo kmalu prispeli v univerzitetno središče UPPSALA. Po prihodu se bomo sprehodili po starem mestnem jedru, ki ga obvladujejo številni parki. Osrednji kulturnozgodovinski spomenik je brez dvoma stolnica, ki je največji sakralni objekt v Skandinaviji. V veličastni opečnati zgradbi so kronali švedske kralje, obiskali pa bomo tudi grob ustanovitelja sodobne Švedske Gustava Vase. Že od 15. stoletja dalje je Uppsala tesno povezana z univerzo, ki je najstarejša v Skandinaviji. S ploščadi grajskega kompleksa bomo uživali v lepem razgledu na lepo urejene vrtove. Sledil bo obisk botaničnega vrta, ki predstavlja srce mesta. Zvečer prihod v prestolnico Stockholm. Namestitev v hotelu na robu mesta. Večerja in prenočitev.
 
2. dan : Stockholm: Mestna hiša, kraljeva palača, Skansen(Z-V) | 20 km
Ves dan bomo namenili obisku nekaterih najpomembnejših institucij švedske prestolnice. Mesto je zraslo na neštetih otokih med jezerom Mälaren in Baltiškim morjem. Po zajtrku bomo vstopili v mestno hišo. Že od daleč nas bo prevzel 107 m visok stolp, ki je že več kot stoletje simbol mesta. V notranjosti nas bo osupnila zlata dvorana z motivi iz švedske zgodovine in veličastna banketna dvorana, kjer Švedi vsako leto počastijo Nobelove nagrajence. Nato bomo vstopili v Riddarholmskyrkan. Nekdanjo samostansko cerkev, ki je najstarejša zgradba v mestu, uporabljajo kot grobnico švedskih monarhov in protokolarna bogoslužja Serafinovega viteškega reda. Z izjemo kraljice Kristine in Gustava VI. so tu pokopani vsi kralji in kraljice zadnjih štirih stoletij. Po krajšem sprehodu se bomo ustavili pri mogočni kraljevi palači, ki nas bo osupnila z razsežnostjo. Zunanjost zgradbe je poklon rimskemu baroku. Palača je do danes ostala uradna rezidenca švedskih monarhov. V okolici palače boste odkrili mnogo privlačnih kotičkov za kosilo ali nakup spominkov. Preostanek dneva bomo porabili za ogled najbolj »švedskega« od vseh muzejev. Skansen, ki je postal sinonim za narodopisni muzej na prostem, nam bo ponudil obilico možnosti za spoznavanje tradicionalnega življenja v različnih pokrajinah Švedske. Na skoraj 30 ha velikem območju se boste seznanili s podeželsko arhitekturo, naravo, običaji in živalmi, saj je tu tudi najstarejši živalski vrt v državi. Vrnitev v hotel, večerja in prenočitev.
 
3. dan : Stockholm: Drottningholm, muzej Vasa(Z-V) | 30 km
Bilo bi nadvse nenavadno, če del ogledov Stockholma ne bi opravili z ladjo. Po zajtrku bomo odpluli do roba mesta in dvorca Drottningholm, v katerem prebiva švedska kraljeva družina. Med plovbo bomo uživali v pogledih na zelene obale in lepo urejene soseske. Kot številnim drugim zgradbam je tudi nastanku tega dvorca botroval francoski vpliv, ki je viden v čudovitem formalnem parku okoli sklopa stavb. Tudi bleščeča rokokojska notranjost odraža tesno povezavo med Švedsko in Francijo. Po ogledu dvorca se bomo vrnili v središče mesta Popoldne bomo najprej obiskali muzej Vasa, nujen postanek za vsakega obiskovalca Stockholma. Muzej je nastal posebej za hrambo veličastne ladje Vasa, ki je leta 1628 potonila na svoji krstni plovbi. Sledi še obisk Narodnega muzeja, ki hrani obširne zbirke umetnin švedskih in tujih avtorjev. Še posebej nas bo presenetilo veliko število slik francoskih slikarjev 18. stoletja. Vrnitev v hotel. Večerja in nočitev.
 
4. dan : Stockholm - Kalmar(Z-V) | 420 km
Po zajtrku bomo zapustili Stockholm in se podali proti jugu. Za nekaj dni se bomo preselili v zgodovinsko pokrajino Scania, ki pokriva večji del južne Švedske. Pot nas bo vodila v zaledju Baltiškega morja, kjer se bodo širna polja izmenjevala z gozdovi, na nekaj mestih pa se bomo dotaknili tudi obale. Cilj tega dne bo KALMAR, ki je v preteklosti sodil med najpomembnejša mesta v Skandinaviji. Po odmoru za kosilo bomo vstopili v stolnico, ki kaže jasne vplive rimskega baroka, kar je za protestantsko Švedsko velika izjema. Nato bomo vstopili za obzidje Kalmarskega gradu, ki je današnjo podobo dobil v 16. stoletju. Namestitev v hotelu, večerja in prenočitev.
 
5. dan : Öland - Lund(Z-V) | 320 km
Zjutraj bomo zapustili Kalmar in kmalu prispeli na kar 137 km dolg otok ÖLAND, ki je drugi največji v državi. Otok je bil priča zelo zgodnji poselitvi o čemer pričajo mnogi arheološki ostanki. Med njim prav posebej izstopa grobišče pri kraju GETTLINGE, ki je nastalo v železni dobi. Vrnitev na kopno preko 6,5 km dolgega mostu, ki otok povezuje s Kalmarjem. Popoldne bomo prispeli v LUND, ki velja za nabolj "dansko" mesto na Švedskem, saj so mu dolga stoletja vladali Danci. Slikovito mestno jedro, ki ga zaznamuje tipičen vrvež univerzitetnega središča, si boste lahko ogledali med odmorom za kosilo. Skupaj bomo obiskali srednjeveško stolnico, ki je edinstven spomenik romanike na vsem območju Skandinavije. Notranjost se ponaša z opremo, ki je nenavdno bogata za protestantsko cerkev. Namestitev v hotelu, večerja in prenočitev.
 
6. dan : Göteborg - Jönköping(Z-V) | 410 km
Po zajtrku se bomo obrnili nazaj proti severu in po nekaj urah vožnje prispeli v drugo največje mesto v državi GÖTEBORG. Mesto je mlado tudi po švedskih merilih, saj je bilo ustanovljeno leta 1621. Göteborg slovi kot največje skandinavsko pristanišče in sedež univerze, kar močno vpliva na poprečno starost prebivalstva in živahen življenjski utrip. Po sprehodu po mestnem jedru, med katerim si bomo ogledali zunanjščini mestne hiše in stolnice ter odmoru za kosilo se bomo podali do muzeja Volvo, kjer se bomo seznanili z enim najbolj poznanih švedskih izvoznih artiklov, avtomobili znamke Volvo. Popoldne bomo obrnili hrbet morju in se podali v notranjost države. Vožnjo mimo zelenih polj in gozdov bodo popestrila jezera, ki jih je v tem delu Švedske v izobilju. Namestitev v hotelu v okolici kraja Jönköping, večerja in prenočitev.
 
7. - 8. dan : Vadstena - Sigtuna - Ljubljana(Z-V) | 390 km
Po zajtrku bomo nadaljevali pot ob jezeru VÄTTERN in se ustavili v mestu VADSTENA. Tu si bomo ogledali mogočen grad z značilnimi stolpi, ki jih kronajo kupole. V nadaljevanju sledi obisk samostane sv. Brigite. Čeprav so od njegove razpustitve minila že stoletja, se je samostanski kompleks ohranil skoraj nedotaknjen. Samostanska poslopja dopljuje pokopališče, ki se ponaša z nekaj runskimi kamni. Po odmoru za kosilo v mestnem središču se bomo podali proti severu in mimo Stockholma prispeli do mesta SIGTUNA, ki je najstarejše na Švedskem. Danes kraj slovi po mnogih primerkih značilne lesene arhitekture, ki z barvitostjo preseneti obiskovalce. Namestitev v hotelu v okolici Stockholma. Večerja in nočitev. Zgodaj zjutraj prevoz na letališče, od koder bomo poleteli proti našim krajem. Po pristanku na enem bližnjih letališč bo organiziran avtobusni prevoz do Ljubljane.
 
 
Datum odhoda: 
18.7.2024, 22.8.2024
Lokacija odhoda: 
Ljubljana ali bližnje letališče
Cene/Termini: 

Odhod:18. 07. 2024
Cena:
1.849 € (min. 30 oseb)
1.899 € (min. 25 oseb)
1.949 € (min. 20 oseb)
2.049 € (min. 15 oseb)

Odhod:22. 08. 2024
Cena:
1.849 € (min. 30 oseb)
1.899 € (min. 25 oseb)
1.949 € (min. 20 oseb)
2.049 € (min. 15 oseb)

Cena vključuje
letalske prevoze po programu, letališke in varnostne takse
prevoze s sodobnim turističnim avtobusom z vsemi pripadajočimi stroški
namestitev v dvoposteljni sobi (prha, wc) v hotelih z najmanj 3***
obroke po programu (Z-zajtrk, V-večerja)
stroške organizacije potovanja
kompetentno vodstvo
osnovno nezgodno zavarovanje in DDV
Doplačilo (na poti)
okrog 170.- € za vstopnine
Doplačila po želji (ob prijavi)
 zavarovanje rizika odpovedi
399.- € za enoposteljno sobo

 

 

Število dni: 
8

Preveri ponudbo tudi na Booking.com

PRIPOROČAMO (vprašajte za ponudbo):

ZAVAROVANJE RIZIKA ODPOVEDI:

Premija znaša 4,03% (vključno do dve osebi), 4,22% (vključno do 5 oseb) in 4,42% (več kot 5 oseb) od zneska celotnega aranžmaja in velja za nepričakovano odpoved zavarovanca pred ali na dan predvidenega odhoda v primeru nezgode, nenadnega poslabšanja zdravstvenega stanja ali smrti enega od potnikov ali ožjih družinskih članov. Več informacij v splošnih pogojih zavarovanja.

ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE TUJINA Z ASISTENCO V TUJINI
Namenjeno vsem, ki potujete v tujino. V primeru bolezni ali poškodb v času potovanja, vam zavarovalnica Vzajemna povrne celotne stroške zdravljenja do višine zavarovalne police.

Švedska - 8 dni: 18.7., 22.8.2024

Imam super moč, 
zato boste prvi obveščeni o
najboljših ponudbah!

Zagotovite si najboljše akcijske ponudbe s prijavo na e-novice TA Marco Polo d.o.o.!

Prijavite se zdaj!

Prijava na e-novice

Hvala prijateljem!

Podarite doživetja, razvajanja, avanture, spomine!

Darilni bon

Podarite darilni bon