UGANDA

Uganda, Ruanda in Kongo – skrivnostni svet goril, 25.1.2025 - ŽE ZAGOTOVLJENO

Uganda, Ruanda in Kongo – v objemu goril je potovanje namenjeno občudovanju narave v treh vzhodnoafriških deželah. Uganda – divja, drugačna in polna naravne lepote, Ruanda – poznana predvsem po gorskih gorilah...
Vrsta ponudbe: 
Izlet
Prevoz: 
Letalo
Cena od: 
3498,00 €
Aktivne počitnice
Na toplo iz Ljubljane
Potovanja po Svetu

1. dan: LJUBLJANA - ENTEBBE
Polet iz ljubljanskega ali bližnjega letališča (v tem primeru prevoz iz Ljubljane) preko vmesnega letališča v Entebbe. Nočitev na letalu. (letalo)

2. dan: ENTEBBE – BIGODI močvirje - NP KIBALE
Jutranji prihod v Ugando. Ureditev obmejnih formalnosti in začenja se naša Afrika! Prvi stik z deželo, vstopimo v drugačnost. Kratka osvežitev in zajtrk v penzionu. Odpravimo se na pot v NP Kibale. Na poti občudujemo naravo, vozimo se mimo čajnih plantaž. Za kosilo se ustavimo v Fort Portal, kjer si morda privoščimo prvi matoke – specialiteto ugandske kuhinje. Vožnja vzdolž Rwenzori gorovja do Bigodi močvirja, kjer se odpravimo na krajši sprehod po močvirju, zatočišču neštetih živalskih vrst. Sprehod zaključimo v vasi Bigodi, raziščemo lokalno življenje in spoznamo kdo je šef v vasi. Vožnja do NP Kibale. Večerja in nočitev v prijetnem okolju. (H, ZV)

3. dan: NP KIBALE – šimpanzi – rudnik soli - NP QUEEN ELIZABETH
Po zajtrku sledi krajša vožnja do vhoda v Narodni park Kibale potem pa se odpravimo na treking do šimpanzov (doplačilo). Le ta zahteva osnovno pohodno kondicijo. Lokalni vodnik (ranger) nas bo vodil po deževnem gozdu in nas poskušal pripeljati čim bližje tem človeku najbližjim živalim. Nas morda na svoj teritorij spusti šimpanzja družina? Mirno in v tišini opazujemo njihovo obnašanje in značilnosti. Nepozabno! Po uri skupnega druženja (lokalna pravila) šimpanze zapustimo in se odpravimo proti narodnemu parku, poimenovanemu po nekdanji britanski kraljici Elizabeti. Park je znan po svoji raznovrstni pokrajini – vsebuje jezera, gozdove, savano, ter močvirja na obali jezera George. Obiščemo rudnik soli pri jezeru Katwe, ki leži na zahodnem deu Vzhodnoafriškega jarka. Izvemo, da sol ni zanimiva le za ljudi – območje namreč obiščejo občasno tudi sloni, bivoli in antlope in ližejo sol. Nadaljujemo z vožnjo do našega lodga, Zaslužena večerja. Morda je čas za kratek sprehod? Nočitev. (H, ZV)

4. dan: NP QUEEN ELIZABETH – safari in vožnja s čolnom po kanalu KAZINGA
Zajtrk. Zgodnji zajtrk in nove dogodivščine na obzorju! Odpravimo se na safari po parku, kjer si želimo videti čim več afriških divjih živali – morda opazimo leve, lepoarda, bivole, slone, divje svinje ali pa hijene? V parku je kar 5000 povodnih konjev in 2500 slonov. V parku živi tudi več kot 600 različnih vrst ptic! Prizori kot iz risanke. Najamemo čoln z lokalnim kapitanom in se popeljemo po kanalu, kjer življenje kar buhti od goste vegetacije in številnih živali. Vidimo povodne konje, se vozimo tik ob njih, opazujemo afriške bivole, slone, antilope, opice, številne ptice in verjetno tudi krokodile. Naš kapitan je stari maček in z nami deli mnoge zanimive reči. Po vrnitvi na kopno se odpravimo še na večerni safari – večer je namreč čas lova. Vrnitev v prenočišče, večerja in namestitev. (H, ZV, čoln)

5. dan: NP QUEEN ELIZABETH - ISHASHA sektor – jezero BUNYONI
Jutro izkoristimo za zgodnji safari, saj so velike živali najbolj aktivne dopoldne. Morda pa danes opazimo živali, ki si jih želimo? Privoščimo si naš zajtrk in se zapeljemo se v drug del NP – v sektor Ishasha. Prijava v kamp in kosilo. Popoldan pa se odpravimo na novo dogodivščino – še en safari, kjer si z nekaj sreče ogledamo lokalno posebnost – leve, ki plezajo po drevesih. To je izredno redek prizor – le v treh NP v Vzhodni Afriki lahko to vidimo, sicer pa levi nimajo te navade. Polni vtisov nadaljujemo z vožnjo do jezera Bunyoni. Večerja in nočitev v lodgu v čudovitem okolju. (H, ZV)

6. dan: Jezero BUNYONI – plovba s čolnom in obisku plemena Batwa – RUANDA – jezero KIVU
Zajtrk. Čudovit dan na vidiku! S čolnom se odpravimo na plovbo po jezeru. Ob jezeru se dvigajo zeleni terasasti hribi, visoki tudi do 2400 metrov! Najbolj čarobni pa so otoki, ki bi jih lahko opazovali praktično ves dan. 29 jih je in so različnih oblik in velikosti. Spoznamo zgodbo o Otoku kaznovanja, kjer se je odločila usoda mnogo mladih deklet. Običemo etnično skupino pigmejcev Batwa. Spoznamo se z njihovo usodo, ki si jo delijo z mnogimi plemeni drugod po svetu. Izvedeli bomo, kako so živeli včasih, zakaj je priošlo do sprememb in kako živijo danes. To je popolnoma drugačen svet od preostale Ugande. Nadaljujemo proti Ruandi. Sledi prečkanje meje in vstopimo v Ruando. Vožnja do jezera Kivu. Šesto največje afriško jezero je kratersko jezero, ki leži ob meji s DR Kongom in ga obdajajo zeleni hribi in prijazni domačnimi. Večerja in nočitev v prekrasnem okolju. (H, ZV, čoln)

7. dan: Jezero KIVU – sprehod po Kongo -Nilovski poti (4-5h lahkotne hoje) - izlet z ladjico po jezeru
Zajtrk. Vožnja do jezera Kivu ob meji s DR Kongom. Jezero Kivu je največje ruandsko jezero in eno izmed najlepših območij v deželi. Poleg prekrasne narave pa je to čas tudi, da spoznamo lokalno skupnost in njihove nasade bananovcev, čaja in kave. Odpravimo se na najlepši odsek Kongo-Nilovske poti – hoja ni naporna, doživetja, krasni pogledi na jezero in vtisi pa nam bodo še dolgo ostali v spominu. Na koncu poti nas čaka ladjica, ki nas zapelje po jezeru. Oh, to je življenje! Rwanda je dežela kave, zato obiščemo še plantažo kave. V skladu s sezono pomagamo pri nabiranju in spoznamo to edinstveno rastlino. Vožnja z ladjico do namestitve, večerja in nočitev. (H, ladjica, ZV)

8. dan: Jezero KIVU – NP NYUNGWE - jezero KIVU (južni del)
Zajtrk. Poslovimo se od domačega vaškega življenja ob jezeru. Življenje tu res poteka v počasnem in umirjenem ritmu. Nadaljujemo do NP Nyungwe, ki leži ob meji z Burundijem. Vstopimo v narodni park Nyungwe, enega izmed veličastno ohranjenih prvinskih gozdov. Na raziskovanje se odpravimo malo drugače. Sprehodimo se namreč po visečih mostovih v krošnjah dreves. Kakšen razgled! Super doživetje in neverjeten občutek, ko se pod nami raztezajo pljuča dežele. Vožnja do južnega roba jezera Kivu do naše namestitve. Privoščimo si večerjo in uživamo ob večernem pogledu na jezero. Nočitev. (H, ZV)

9. dan: Jezero KIVU – DR Kongo – NP KAHUZI BIEGA
Zajtrk. Odpravimo se na najbolj divji del našega potovanja. Vozimo se znotraj Ruandskih hribov in opazujemo odmaknjeno vaško življenje. Zapeljemo se do meje s DR Kongom, kjer opravimo vse potrebne formalnosti in vstopimo v neznani Kongo. Dežela je prakrasna, divja in polna naravnih bogastev, ki pa žal privabljajo spore. Mi vstopimo v varni del dežele in naš cilj so drugo naravno bogastvo – gorile. Do njih pa se je treba kar potruditi. Ustavimo se v mestu Bukave in se sprehodimo po njem. So si sosednje res kaj različni? Nadaljujemo z vožnjo do NP Kahuzi-Biega, ki se razteza na 6000 km2 in je bil ustanovljen da zaščiti gorile in prvinski gozd. Ime je dobil po vulkanih Kahuzi in Biega, ki se dvigata okoli 3000m nad morjem. Prihod v namestitev, namestimo se v prijetnih bungalovih in si privoščimo večerjo. Nočitev. (P*, ZV)

10. dan: NP KAHUZI BIEGA – gorile.
Danes nas čaka poseben dan, saj se odpravimo na trek in bližnje srečanje z neverjetnimi bitji – ogroženimi nižinskimi gorilami! Zgodaj zjutraj po zajtrku (ob 6.00) se zberemo v skupino skupaj z vodnikom parka. Po obširnih navodilih o obnašanju in pravilih ob kontaktu z gorilami se odpravimo na pohod (doplačilo). Hodi se skozi gost deževen gozd in večinoma navkreber skozi vlažen in včasih tudi hladen gozd. To je pravo zalezovanje, ki zahteva tudi nekaj fizične kondicije, vendar se vse skupaj še kako obrestuje, ko se srečamo s temi monumentalnimi bitji, ki so tako podobna nam. Gorilam se lahko približamo do zgolj 7 metrov in v njihovi družbi prebijemo kakšno uro, potem pa se vrnemo v naše bivališče. Življenjska izkušnja, nepozabno! Po nekoliko napornem pohodu si zaslužimo kosilo. Vrnitev v nastanitev in prosto popoldne. Večerja in nočitev. (P*, ZV)

11. dan: NP Kahuzi Biega-Ruanda- NYANZA – KIGALI
Zajtrk. Pripravimo prtljago in prečkamo mejo ter se vrnemo v Ruando. Zbogom Kongo – še se vidimo! Odpravimo se proti prestolnici, za začetek pa postanemo v Nyanzi in se spoznamo z nekdanjo kraljevo vasico. Odkrijemo kraljevo palačo, raziščemo etnografski izlet in izvemo vse o življenju kraljev. Vožnja do Kigalija, kjer vstopimo v živahno življenje prestolnice. Naj vas ne preseneti blišč in urejenost mesta. Pred odhodom na letališče obiščemo spomenik posvečen genocidu in potem raziščemo še največjo tržnico v mestu. Prosto za nakupe spominkov. Zadnja večerja pred odhodom na letališče. Polet (preko vmesnega letališča) do ljubljanskega (ali bližnjega) letališča. (H, ZV, letalo)

12. dan: KIGALI - LJUBLJANA
Polet preko vmesnega letališča do Ljubljane (ali bližnjega letališča – v tem primeru še prevoz do Ljubljane. Naša potovalna zgodba je zaključena. (letalo)

 

Zaradi hitre zasedbe mest na opazovanju goril in šimpanzov se predlaga čim prejšnja prijava (priporočamo vsaj 3 mesece pred odhodom). Treking z gorilami in šimpanzi je dovoljen le osebam nad 15 let. V DR Kongo se odpravimo na treking ogroženih Vzhodno-nižinskih goril.

V primeru velikosti skupine večje od 15 pax namesto v NP Kahuzi-Biega spimo v hotelu v mestu Bukavu.

Afrika zna biti včasih precej nepredvidljiva. Zaradi vremenskih razmer in tudi človeškega faktorja so lahko določene ceste neprevozne ali zaprte. Brez predhodnega obvestila se lahko zaprejo narodni parki, prenočišča, kampi. Obstaja možnost zamude zaradi okvare vozila.

Skladno s tem si pridržujemo pravico do morebitne sprotne spremembe in prilagoditve programa.

Od Afričanov se lahko učimo improviziranja in vsako takšno priložnost bomo vsekakor izkoristili v naše dobro. Navsezadnje so doživetja tista, ki si jih najbolj zapomnimo.

Datum odhoda: 
25.1.2025
Lokacija odhoda: 
LJUBLJANA
Cene/Termini: 

CENE SO DINAMIČNE IN SE STALNO SPREMINJAJO!

Za izračun cene nas prosimo kontaktirajte na info@marcopolo.si

Cenik potovanja na osebo v dvoposteljni sobi     Redna cena          Aktualna cena

                                                                                            3570 €                  3498 €

Obvezna doplačila

Vizum za Ugando - e-visa 50 USD

Vizum za Ruando - e-visa večkratni vstop 70 USD

Doplačilo za skupino v velikosti 10 - 14 oseb 150 €

Doplačilo za skupino v velikosti 6 - 9 oseb 250 €

Doplačila po želji

Vizum za DR Kongo - plačilo na kraju samem 100 USD

Treking šimpanzi 250 USD

Trekking gorile 400 USD

Doplačilo za enoposteljno sobo 330 €

Doplačilo na kraju samem (priporočljive napitnine) 85 USD

Cena (najmanj 6 udeležencev) vključuje: letalski prevoz, letališke in varnostne pristojbine (386EUR), povratni prevoz na letališče (v primeru, da odhod ni iz Ljubljane), vsi prevozi v Ugandi, Ruandi in Kongu, vse nočitve po programu (lodge, penzioni in hoteli), hrana kot je vpisano, vstopnine v narodne parke po programu (NP Elizabeth, NP Nyungwe in Canopy walk, Bigodi zavetišče in močvirje) obisk skupnosti pri rudniku soli Katwa, obisk plantaže kave, obisk kraljeve palače in Etnografskega muzeja v Nyanzi, obisk vasi Batwa pigmejcev, vodnika na pohodu Congo-Nile poti, vožnje s čolni (jezero Kivu in Bunyonyi) po programu, slovensko vodenje in lokalni vodniki, stroške priprave in organizacijo potovanja. V ceno ni  vključen strošek ogleda goril v NP Kahuzi-Biega (400 USD) in šimpanzov v NP Kibale (250 USD).

DOKUMENTI: Slovenci potrebujemo vsaj 6 mesecev veljaven potni list.

VIZE: Potrebno je pridobiti ugandsko e-vizo z enojnim vstopom, ki se jo naredi na njihovem portalu. Za e-vizo je potreben skeniran potni list, skenirana fotografija z belim ozadjem ter skeniran rumeni karton (cepljenje proti rumeni mrzlici). Vizo je potrebno urediti vsaj 2 tedna pred odhodom. Obrazec lahko ob doplačilu in predložitvi kopije potnega lista izpolnimo tudi v agenciji.

Potrebno je pridobiti ruandsko e-vizo z večkratnim vstopom, ki se jo naredi na njihovem portalu. Za e-vizo je potreben skeniran potni list, skenirana fotografija z belim ozadjem ter skeniran rumeni karton (cepljenje proti rumeni mrzlici). Vizo je potrebno urediti vsaj 2 tedna pred odhodom. Obrazec lahko ob doplačilu in predložitvi kopije potnega lista izpolnimo tudi v agenciji .

Vizo za Demokratično Republiko Kongo dobimo na meji.

ZDRAVJE:

Rumena mrzlica: cepljenje je obvezno. Ob vstopu v državo je potrebno pokazati rumeno knjižico.

Hepatitis A in kaplični meningitis: priporočljivo.

Malarija: priporočljivo. Uganda je uradno malarično področje. Priporočamo antimalarike in pa zaščito proti komarjem, kreme in mazila z najmanj 30 % deet (za tropske pogoje). Tablete proti malariji (antimalariki) lahko imajo stranske vplive, pred uporabo je nujen posvet z vašim zdravnikom.

Nekatere ceste v Ugandi so zelo slabe. Komur je v avtu rado slabo, naj si priskrbeti tablete proti slabosti.

Del potovanja sta tudi vročina in prah.

Vse dodatne informacije o boleznih in predhodni zaščiti lahko dobite na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Ljubljana, Zaloška 29, 1000 Ljubljana, telefon: (01) 586 39 00. Za več informacij obiščite: http://www.nijz.si.

Priporočamo dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini, ki ga lahko uredite pri nas.

____________________________

 Kako potujemo?

Prevoz: Potujemo v safari kombijih z lokalnim voznikom, ki je hkrati tudi vodnik.  Na makadamskih cestah je včasih veliko prahu, kdor je občutljiv, lahko uporabi ruto. Komur je rado slabo na slabih cestah, naj si priskrbi tablete proti slabosti. Na poti se veliko ustavljamo zaradi fotografiranja. Tempo vožnje sproti prilagajamo situacijam. Priporočamo pitje zadostne količine ustekleničene vode. Dovolj je tudi postankov za wc.

Razdalje med kraji niso velike, vendar zaradi slabih cest in številnih ležečih policajev poteka potovanje počasi.

Prtljaga: Priporočamo, da prtljago zložite v več manjših mehkih torb ali rugzakov zaradi lažjega zlaganja v avtu. Nujne stvari, ki jih nosite vedno s sabo (telefoni, foto aparati, voda idr.) pa imejte v majhnem nahrbtniku. Denar in dokumente imejte spravljene nekje pod obleko (ne v torbi ali nahrbtniku).

Nastanitev: Večinoma spimo v bungalovih ali hotelskih sobah, kot je označeno po dnevih. Potrebno je imeti tudi baterijsko svetilko. Prav vam bo prišel tudi daljnogled. To opremo naj potniki prinesejo s seboj od doma.

Obroki: V ceno sta vključena zajtrk in večerja ter ustekleničena voda. Ostalo pijačo si potniki kupujejo sami. Praznino med obroki bomo dopolnjevali s sadjem, po potrebi pa si potnik lahko naroči dodaten obrok, ki ga  plača sam. Jemo samo kuhano in pečeno hrano ter sadje, ki ga sami olupimo. Svetujemo vam ZGOLJ pitje ustekleničene vode. Priporočamo gel za dezinfekcijo rok pred vsakim obrokom. 

 

Število dni: 
12

Preveri ponudbo tudi na Booking.com

PRIPOROČAMO (vprašajte za ponudbo):

ZAVAROVANJE RIZIKA ODPOVEDI:

Premija znaša 4,03% (vključno do dve osebi), 4,22% (vključno do 5 oseb) in 4,42% (več kot 5 oseb) od zneska celotnega aranžmaja in velja za nepričakovano odpoved zavarovanca pred ali na dan predvidenega odhoda v primeru nezgode, nenadnega poslabšanja zdravstvenega stanja ali smrti enega od potnikov ali ožjih družinskih članov. Več informacij v splošnih pogojih zavarovanja.

ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE TUJINA Z ASISTENCO V TUJINI
Namenjeno vsem, ki potujete v tujino. V primeru bolezni ali poškodb v času potovanja, vam zavarovalnica Vzajemna povrne celotne stroške zdravljenja do višine zavarovalne police.

Uganda, Ruanda in Kongo – skrivnostni svet goril, 25.1.2025 - ŽE ZAGOTOVLJENO

Imam super moč, 
zato boste prvi obveščeni o
najboljših ponudbah!

Zagotovite si najboljše akcijske ponudbe s prijavo na e-novice TA Marco Polo d.o.o.!

Prijavite se zdaj!

Prijava na e-novice

Hvala prijateljem!

Podarite doživetja, razvajanja, avanture, spomine!

Darilni bon

Podarite darilni bon