UZBEKISTAN

UZBEKISTAN, 25.4.2024

NAJLEPŠI KOTIČKI NEKOČ SLAVNE SVILNE POTI Uzbekistan se nahaja v osrčju svilne poti in dežela je bila že v časih stare Sovjetske zveze najbolj obiskana turistična destinacija v osrednji Aziji. In to povsem z...
Vrsta ponudbe: 
Izlet
Prevoz: 
Letalo
Cena od: 
2290,00 €
Potovanja po Svetu
Na toplo iz Ljubljane
Prvi maj 2024
1. DAN: LJUBLJANA – URGENCH
Zbirališče potnikov na letališču JP na Brniku tri ure pred večernim poletom proti Istanbulu in dalje proti Urgenchu. Nočni let.
 
2. DAN: URGENCH - HIVA
Zjutraj pristanek na letališču v mestu Urgench na zahodu Uzbekistana in nato kratek prevoz do mesta Hive, ki velja za najbolje ohranjeno mesto na svilni poti. Po prihodu v HIvo bo zajtrk v hotelu in prosto za počitek. Popoldan bomo pričeli z ogledom mesta. Mesto naj bi ustanovil Noetov sin Šen. Zahvaljujoč sovjetskemu konzervacijskemu načrtu je mesto danes muzej na prostem. Za mestnim obzidjem s štirimi vhodi so številni arhitekturni spomeniki iz različnih obdobij: palače, javna poslopja in mavzoleji, kot na primer: najvišji minaret v osrednji Aziji, Kalta-Minor iz leta 1855, prva palača kanov iz Hive, Kunya-Ark iz 17. stoletja, nato mavzolej Pahlovan Mahmud iz 14. stoletja … Ves popoldan bomo uživali na sprehodu po starih ulicah mesta. Večerja in nočitev (Z,V).
 
3. DAN: HIVA - BUHARA
Dopoldne bomo nadaljevali z ogledi Hive, mesta, ki je zaradi svoje edinstvene lepo ohranjene stare arhitekture na UNESCOVI listi svetovne kulturne dediščine. Ogledali si bomo Veliko petkovo mošejo iz 18. stoletja … Celotni stari del mesta, Ichan Kala, je en sam muzej na prostem. Po končanih ogledih bo nekaj prostega časa in kosilo. Sledil bo prevoz do železniške postaje in popoldne se bomo z vlakom popeljali, ob stari karavanski poti, čez zanimivo puščavsko pokrajino Kizil Kum proti Buhari. Zvečer bomo prispeli v Buharo. Sledil bo prevoz do hotela, nastanitev in nočitev (Z,K).
 
4. DAN: BUHARA
Buhara je najbolj versko in sveto mesto v osrednji Aziji. V 9. in 10. stoletju je bila glavno mesto Samanidskega imperija in tedaj se je imenovala »Vzvišena Buhara«. Bila je steber islama. Druga zlata doba je bila v 16. stoletju, ko je bila Buhara glavno mesto uzbeških Shaybanidov. V tem času je bilo v mestu preko 100 medres in preko 300 mošej. Na sprehodu skozi mesto si bomo nekaj teh medres, mošej in mavzolejev tudi ogledali in sicer: medresi Kukeldash in Miri-Arab, kompleks Poi-Kalyan z najvišjim minaretom v mestu, Petkovo mošejo Kalyan. Večerja in nočitev (Z,V).
 
5. DAN: BUHARA - SAMARKAND
Po zajtrku bomo nadaljevali z ogledi Buhare in sicer bomo obiskali Samanidski mavzolej, citadelo Ark, palačo Sitorai-Mohi-Hosa ter zgradbo s štirimi minareti, Chor Mosa. Popoldne se bomo z vlakom odpeljali v mesto Samarkand, kamor bomo prispeli po dveh urah vožnje. Samarkand, ali po grško Marakanda, je nastalo v 5. st. pr.n.št. Ko ga je zavzel Aleksander Veliki leta 329 pr.n.št. je bilo to že kozmopolitsko mesto, obdano z obzidjem. Aleksander Veliki je o prestolnici Sogdijskega imperija izjavil: »Vse kar sem slišal o Marakandi je res, razen tega je mesto lepše, kot sem si sploh lahko predstavljal«. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).
 
6. DAN: SAMARKAND - TAŠKENT
Dopoldne bo namenjeno najlepšim spomenikom tega legendarnega mesta, kot so: Guri Amirjev mavzolej, Ulugbegovo, Sher Dor in Tilla Kari medrese, nekropola Shahr i Zindah, muzej Afrasiab in Ulugnegov observatorij. Po ogledih bo še nekaj časa prostega za individualne sprehode in raziskovanja ter morda lahko kosilo. Popoldne prevoz na železniško postajo in vožnja s hitrim vlakom do glavnega mesta. Prevoz do hotela, nastanitev, večerja in nočitev (Z,V).
 
7. DAN: TAŠKENT
es dan bomo imeli na razpolago za odkrivanje uzbekistanskega glavnega mesta. Taškent je največje mesto v osrednji Aziji. Mesto je bilo uničeno v potresu leta 1966, a ga je tedanja sovjetska oblast popolnoma obnovila. Obiskali bomo stari del mesta, kulturno-arhitektonski kompleks Khast Imam in Veliko Petkovo mošejo, mavzoleja Yunus Khan in Kafal-Shashi, medresi Barakh-kan in Kukeldosh iz 16. stoletja, se sprehodili po trgu Amir Timur, se sprehodili skozi park, kjer stoji spomenik posvečen Timurlengu. Sprehodili se bomo mimo gledališke hiše, v kateri gostujeta opera in balet in ki so jo postavili japonski ujetniki leta 1945. Ustavili se bomo tudi na trgu Osvoboditve, Mustaqilik, kjer gori večni ogenj in si ogledali spomenik neodvisnosti. Na koncu bo nekaj prostega na bazarju, kjer boste lahko kupili kak izdelek domačih rokodelcev. Večerja in nočitev (Z,V).
 
8. DAN: TAŠKENT – ISTANBUL - LJUBLJANA
Zjutraj prevoz na letališče in dopoldanski let proti Istanbulu in dalje proti Ljubljani, kjer bomo pristali zvečer (Z).
Datum odhoda: 
25.4.2024
Lokacija odhoda: 
Ljubljana
Cene/Termini: 

Najmanjše št. potnikov
25

Cena vključuje
letalsko karto na relaciji Ljubljana-Istabul-Urgench in Taškent-Istanbul-Ljubljana, vse letališke, varnostne in TSC takse (ki na dan 20.7.2023 znašajo 307 EUR), vse prevoze in transferje po Uzbekistanu, vožnjo z vlaki na relacijah Hiva-Buhara, Buhara-Samarkand in Samarkand-Taškent, oglede in vstopnine po programu, bivanje v butičnih hotelih v dvoposteljnih sobah* (doplačilo za enoposteljno sobo znaša 290 EUR), obroke po programu, lokalno vodenje v angleškem jeziku in slovenskega spremljevalca ves čas potovanja, organizacijo potovanja, nezgodno zavarovanje potnikov in DDV.  

Cena ne vključuje
morebitnih napitnin za vodnike in voznike.

Dodatne informacije
CENA pri najmanj 20 plačanih potnikih znaša 2.290 EUR, pri najmanj 15 plačanih potnikih znaša 2.390 EUR in pri najmanj 10 plačanih potnikih znaša 2.490 EUR.   *Kategorizacija butičnih hotelov je v Uzbekistanu drugačna, vendar hoteli ustrezajo našim 4****. Običajno gre za manjše družinske hotele s šarmom, ki se odlikujejo po arhitekturnem izgledu ali dobri lokaciji.

Število dni: 
8

Preveri ponudbo tudi na Booking.com

PRIPOROČAMO (vprašajte za ponudbo):

ZAVAROVANJE RIZIKA ODPOVEDI:

Premija znaša 4,03% (vključno do dve osebi), 4,22% (vključno do 5 oseb) in 4,42% (več kot 5 oseb) od zneska celotnega aranžmaja in velja za nepričakovano odpoved zavarovanca pred ali na dan predvidenega odhoda v primeru nezgode, nenadnega poslabšanja zdravstvenega stanja ali smrti enega od potnikov ali ožjih družinskih članov. Več informacij v splošnih pogojih zavarovanja.

ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE TUJINA Z ASISTENCO V TUJINI
Namenjeno vsem, ki potujete v tujino. V primeru bolezni ali poškodb v času potovanja, vam zavarovalnica Vzajemna povrne celotne stroške zdravljenja do višine zavarovalne police.

UZBEKISTAN, 25.4.2024

Imam super moč, 
zato boste prvi obveščeni o
najboljših ponudbah!

Zagotovite si najboljše akcijske ponudbe s prijavo na e-novice TA Marco Polo d.o.o.!

Prijavite se zdaj!

Prijava na e-novice

Hvala prijateljem!

Podarite doživetja, razvajanja, avanture, spomine!

Darilni bon

Podarite darilni bon