UZBEKISTAN

Uzbekistan - po sledeh Svilne ceste - 9 dni, 23.4.2024 - skoraj zagotovljeno

Dežela, skrita popotniku z juga za visokimi gorami Irana in Afganistana ter puščavo Karakum, na severu ločena od preostalega sveta z brezmejnimi stepami Kazahstana. Četudi se Uzbekistan nemara zdi pozabljen,...
Vrsta ponudbe: 
Izlet
Prevoz: 
Letalo
Cena od: 
1999,00 €
Potovanja po Svetu
Prvi maj 2024
1. - 2. dan : Ljubljana - Taškent
(L in Z-V) | 50 km
Prevoz na enega bližnjih letališč in polet proti osrednji Aziji.** V zgodnjih jutranjih urah naslednjega dne pristanek v TAŠKENTU. Po ureditvi carinskih in vizumskih obveznosti prevoz do hotela in namestitev. Prosto za počitek. Po poznem zajtrku si bomo ogledali prestolnico Uzbekistana, starodavno mesto, ki ga je najprej leta 1966 uničil hud potres, nato pa močno spremenila še sovjetska obnova in modernizacija. Navkljub vsemu je mestu uspelo ohraniti vrsto imenitnih spomenikov. Obiskali bomo bogat muzej umetne obrti, mošejo Hasti Imam s Koranom kalifa Utmana, ki je najstarejši izvod te knjige na svetu. Po sprehodu po bazarju Čorsu bomo spoznali še sodoben sistem podzemne železnice. Večerja, povratek v hotel in nočitev.
 
3. dan : Taškent - Hiva
(Z-V) | 60 km
Po zajtrku prevoz na letališče in notranji let proti mestu Urgenč. Po pristanku vožnja do bližnjega mesta HIVA. Namestitev v hotelu. Oglede bomo začeli pri zahodnih mestnih vratih in nikoli dokončanemu minaretu Kalta Minor, simbolu mesta. Sledijo ogledi glavnih kulturnozgodovinskih spomenikov, med katerimi izstopata trdnjava Kunja-Ark in nenavadni stožčasti minaret Islam Hodža, ki je najvišji v mestu. Obiskali bomo tudi kompleksa Palvan-Kari in Abd Al Bobo, ki ju poleg mošeje sestavljata še minaret in medresa. Med profanimi zgradbami izstopa palača Toš Hovli, kar v prevodu pomeni Kamnito dvorišče. Večina zgradb je nastala v 18. in 19. stoletju, ko je mesto doživljalo obdobje svojega največjega razcveta. Povratek v hotel. Večerja in nočitev.
 
4. dan : Hiva - Buhara
(Z-V) | 480 km
Zjutraj bomo zapustili Hivo, ki nas bo presenetila tudi z odlično ohranjenim obzidjem. Ta dan nas čaka vožnja vzdolž ene največjih puščav na svetu, slabih 300.000 kvadratnih kilometrov velike puščave KIZILKUM (Rdeči pesek). Suho področje, ki pokriva kar slabo polovico države, se razteza naprej v Kazahstan do reke Sir Darja, na jugu v Turkmenistanu preko reke Amu Darja prehaja v Karakum, drugo veliko puščavo osrednje Azije. Pot nas bo vodila vzdolž Svilne ceste, prastare karavanske poti, mimo oaz ob reki Amu Darja, mimo sipin ter čez pusto kamnito pokrajino. Na poti se bomo večkrat ustavili na slikovitih mestih ter skušali s fotoaparatom ujeti nekaj podob neskončne puščave. Pozno popoldne prihod v mesto BUHARA, ki sodi med najpomembnejša zgodovinska mesta v državi. Namestitev v hotelu. Večerja in nočitev.
 
5. dan : Buhara
(Z-V) | 20 km
BUHARA, najstarejše mesto osrednje Azije, je bila zaradi lege ob oazi na robu puščave Kizilkum pomembno mesto in kulturno središče že v starem perzijskem imperiju. Odkrivanje mesta bomo začeli pri kompleksu Poi Kalon, znotraj katerega stojita minaret in slovita medresa Miri-Arab. Sprehodili se bomo po slikovitih pokritih bazarjih, obiskali mošejo Mag'oki-Attori, trdnjavo Ark, mavzolej Ismaila Samanija, ustanovitelja dinastije Samanidov iz 10. stoletja, in medreso štirih minaretov Čor Minor. Mesto se ponaša še z drugimi medresami: Nodir Devonbegi, Ulug'bek in Abdulaziz. Obiskali bomo tudi kompleks Bolo Hovuz. V eni izmed medres si bomo ogledali lokalno folklorno predstavo. Večerjo si bomo privoščili v eni izmed restavracij, kjer nam bodo postregli z lokalno hrano. Povratek v hotel. Nočitev.
 
6. dan : Buhara - Samarkand
(Z-V) | 300 km
Zjutraj bomo raziskali okolico starodavne Buhare. Najprej si bomo ogledali Sitorai Mohi Hosa, poletno palačo zadnjega buharskega emirja Alima Kana, ki je nenavadna kombinacija tradicionalne buharske arhitekture in tedaj aktualnih ruskih vplivov. Naslednji obisk pa bo namenjen romarskemu središču Nakšbandi, ki je za muslimane izjemno pomembno svetišče, saj je tu pokopan veliki teolog sufizma iz 14. stoletja Bahaudin Nakšband. Zaradi verskega izjemnega pomena kraj imenujejo kar Meka osrednje Azije. Po ogledih nadaljujemo pot proti vzhodu do mesta Samarkand. Po prihodu namestitev v hotelu. Večerja in nočitev.
 
7. dan : Samarkand
(Z-V) | 20 km
Po zajtrku nas čaka eno najstarejših in obenem najlepših mest na svetu. SAMARKAND, ki je v dolgi zgodovini doživel osvajanja Aleksandra Velikega in Džingiskana, se je razvil v eno od najbogatejših trgovskih središč ob Svilni cesti. Najprej bomo obiskali trg Registan, ki s tremi medresami velja za enega najveličastnejših arhitekturnih zasnov celotnega islamskega sveta. Ob Gur-i Amirju, grobnici Timurlenka in njegovih naslednikov, se bomo seznanili s slovitim osvajalcem in njegovimi dejanji. Med njimi je tudi gradnja orjaške mošeje Bibi-honim. Sledi ogled ostankov astronomskega observatorija Ulug bega in kompleksa Šohi Zinda z nekropolo, kjer naj bi bil pokopan tudi bratranec preroka Mohameda. Pred povratkom v hotel se bomo sprehodili še po tržnici Sijob, ki v glavnem kaže moderno podobo. Večerja in nočitev.
 
8. - 9. dan : Samarkand - Taškent - Ljubljana
(Z-V in Z-L) | 350 km
Po zajtrku nadaljevanje ogledov mestnih znamenitosti v Samarkandu. Med drugim si bomo ogledali mavzolej Ruhobod in arheološko lokacijo Afrosijob z ostanki antičnega mesta. Popoldne prevoz na železniško postajo, od koder bomo s hitrim vlakom odpotovali do Taškenta. Namestitev v hotelu. Večerja in nočitev. Zgodaj zjutraj naslednjega dne avtobusni prevoz na letališče, od koder bomo poleteli nazaj proti Evropi. Po vmesnem pristanku bomo prispeli do enega bližnjih letališč. Prevoz do Ljubljane.
 
* Prevoza na letališče in z letališča nazaj v Ljubljano sta vključena v osnovno ceno potovanja. V primeru odhoda z letališča Jožeta Pučnika je zbirno mesto na letališču.
Datum odhoda: 
23.4.2024
Lokacija odhoda: 
Ljubljana ali bližnje letališče
Cene/Termini: 
Odhod: 23. 04. 2024 - SKORAJ ZAGOTOVLJENO
Cena:
1.999 € (min. 35 oseb)
2.099 € (min. 25 oseb)
2.199 € (min. 15 oseb)
 
Cena vključuje
letalski prevoz
letališke in varnostne takse ter pristojbine
prevoze s turističnim avtobusom po programu
vožnjo z vlakom
namestitev v dvoposteljni sobi (prha, wc) v hotelih s 3*** in 4****
obroke po programu (Z-zajtrk, V-večerja)
kompetentno vodstvo slovenskega in lokalnih vodnikov
stroške organizacije potovanja
vstopnine po programu
osnovno nezgodno zavarovanje in DDV
Doplačilo (na poti)
40.- € za napitnine
Doplačila po želji (ob prijavi)
zavarovanje rizika odpovedi
199.- € za enoposteljno sobo
 
Število dni: 
9

Preveri ponudbo tudi na Booking.com

PRIPOROČAMO (vprašajte za ponudbo):

ZAVAROVANJE RIZIKA ODPOVEDI:

Premija znaša 4,03% (vključno do dve osebi), 4,22% (vključno do 5 oseb) in 4,42% (več kot 5 oseb) od zneska celotnega aranžmaja in velja za nepričakovano odpoved zavarovanca pred ali na dan predvidenega odhoda v primeru nezgode, nenadnega poslabšanja zdravstvenega stanja ali smrti enega od potnikov ali ožjih družinskih članov. Več informacij v splošnih pogojih zavarovanja.

ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE TUJINA Z ASISTENCO V TUJINI
Namenjeno vsem, ki potujete v tujino. V primeru bolezni ali poškodb v času potovanja, vam zavarovalnica Vzajemna povrne celotne stroške zdravljenja do višine zavarovalne police.

Uzbekistan - po sledeh Svilne ceste - 9 dni, 23.4.2024 - skoraj zagotovljeno

Imam super moč, 
zato boste prvi obveščeni o
najboljših ponudbah!

Zagotovite si najboljše akcijske ponudbe s prijavo na e-novice TA Marco Polo d.o.o.!

Prijavite se zdaj!

Prijava na e-novice

Hvala prijateljem!

Podarite doživetja, razvajanja, avanture, spomine!

Darilni bon

Podarite darilni bon