Mehika

Velika mehiška tura - 15 dni - zagotovljeni odhodi:18.10., 26.12.2024, 19.1. in skoraj zagotovljeno 18.4.2025

Predstavljamo vam čudovito turo, kjer nam bo skrivnosti mezoameriških kultur na Jukatanu razkrival arheolog dr. Ivan Šprajc, ki že dolga leta raziskuje v Mehiki in je tam tudi živel. Med drugim je tudi avtor...
Vrsta ponudbe: 
Izlet
Prevoz: 
Letalo
Cena od: 
3099,00 €
Na toplo iz Ljubljane
Potovanja po Svetu

Velika mehiška tura - 15 dni

Odhod: 18.10.2024 - Let z Brnika - ZAGOTOVLJENO
Odhod: 26. 12. 2024, let iz Brnika - ZAGOTOVLJENO
Odhod: 19. 01. 2025, let iz Brnika - ZAGOTOVLJENO
Odhod: 18. 04. 2025 - SKORAJ ZAGOTOVLJENO

Predstavljamo vam čudovito turo, kjer nam bo skrivnosti mezoameriških kultur na Jukatanu razkrival arheolog dr. Ivan Šprajc, ki že dolga leta raziskuje v Mehiki in je tam tudi živel. Med drugim je tudi avtor knjig Quetzalcóatlova zvezda ter Izgubljena mesta.  Klasičen program od mehiške prestolnice do Jukatana smo razširili za nekaj dragocenih arheoloških najdišč, kamor zaidejo le redki slovenski popotniki. Izpostaviti velja majevski najdišči Kabah in Calakmul, sploh slednje, ki leži v samem osrčju Jukatana, v pragozdu blizu meje z Gvatemalo, je bila eno največjih in najbolj bleščečih majevskih mest. To je program za vse, ki vas zanimajo skrivnosti predkolumbovskih civilizacij v Ameriki in imate vprašanja v zvezi z njimi. Vabimo vas, da odgovore nanje poiščete na potovanju z dr. Ivanom Šprajcem!

Največja država Srednje Amerike predstavlja most med dvema poloma ameriške celine. Medtem ko zeleni pragozdovi Jukatana povezujejo tropski svet Srednje Amerike, pod zasneženimi vulkani Mehiškega višavja vlada sušna pokrajina z obilico kaktusov. Posebej raznolika je kulturnozgodovinska dediščina. Od trenutka, ko v Mehiškem zalivu vznikne kultura Olmekov, si tu sledijo, občasno pa tudi sobivajo številna ljudstva - med njimi Tolteki, Zapoteki, Mizteki, Maji in Azteki. Kulturi slednjih sta nam nekoliko bližji, saj sta zapustili sijajne spomenike. Mogočna mesta, kot sta npr. Chichen Itza in Teotihuacan, se lahko po obsegu in urbanistični urejenosti primerjajo z metropolami starega sveta. Zadnjih petsto let so Mehiki vtisnili pečat Španci, ki so tam vladali do 19. stoletja. Kolonialna mesta, kot so Merida, Puebla ali Oaxaca, ter mogočni sakralni kompleksi, kakršen je v Izamalu, pričajo o dobi, ko je bila dežela prvič združena pod enim vladarjem. Tudi moderna Mehika ponuja obiskovalcu obilo doživetij. Podobo teh nemirnih časov zaznamujeta opusa velikanov sodobne mehiške umetnosti Diega Rivere in Fride Kahlo.

Na svoj račun bodo prišli tudi ljubitelji narave, saj program vodi skozi večno zeleni deževni pragozd, čez brezmejne kraške ravnice in značilne mehiške sušne pokrajine - od morja v Mehiškem zalivu in Pacifiku pa tja pod mogočne vrhove vulkanskega obroča okoli metropole. Pester in barvit mehiški vsakdan se zrcali tudi na obrazih domačinov. Današnje prebivalstvo Mehike se je izoblikovalo kot posledica mešanja indijanskih plemen s potomci španskih osvajalcev. Gospodarske, družbene in kulturne razlike dežele pridejo še najbolj do izraza v njeni ogromni prestolnici, enem največjih mest na svetu. Naše popotovanje po Mehiki ponuja obilo priložnosti za srečanja z domačini in spoznavanje odlične mehiške kulinarike. Poudariti velja tudi skrbno izbiro hotelov, med katerimi jih je kar nekaj kolonialnega tipa.

1.-2. dan : Ljubljana - Ciudad de Mexico
(L in V)
Polet proti Mehiki.** Oglede v Ciudad de México bomo začeli na trgu v središču mesta, ki ga obdajata katedrala in Palacio Nacional, ki se ponaša s freskami slovitega Diega Rivere. Katedrala, ki velja za eno največjih in najstarejših stolnic zahodne poloble, je nastala kot simbol španske zmage na temeljih porušenega tempeljskega središča azteške prestolnice. Ustavili se bomo tudi v Modri hiši, kjer se je rodila in ustvarjala Frida Kahlo. Antropološki muzej (Museo Nacional de Antropología) hrani najobsežnejšo zbirko predkolumbovskih kultur v Mehiki. V muzeju si bomo lahko ustvarili prvi vtis o kulturah, s katerimi se bomo srečevali na poti. Namestitev v hotelu. Večerja in nočitev.

3. dan : Teotihuacan - Puebla
(Z-V)
Na poti proti severu se bomo najprej ustavili pri Materi božji Guadalupski, najpomembnejšem romarskem središču Latinske Amerike. Pot bomo nadaljevali do TEOTIHUACANA, največjega mesta predkolumbovske Amerike. Z vrha tamkajšnje piramide Sonca bomo uživali v razgledu na ostanke mesta, ki se je nekoč razprostiralo na površini 20 km2. Po ogledih se bomo podali proti dvomilijonskemu mestu PUEBLA, kjer si bomo ogledali staro mestno jedro. Med tamkajšnjimi spomeniki izstopata katedrala in slovita baročna kapela v cerkvi Santo Domingo, ki je biser mehiškega baroka. Med sprehodom skozi mesto bomo videli tudi vrsto palač v slogu "poblano", za katerega so značilne slikovite opečnate fasade s keramičnimi vložki. Namestitev v hotelu. Večerja in nočitev.

4. dan : Monte Alban - Oaxaca
(Z-V)
Po zajtrku bomo zapustili Pueblo. Čaka nas dolg zložen spust z Mehiškega višavja, ki ga bomo prekinili z nekaj panoramskimi postanki v slikoviti sušni pokrajini z obilico kaktusov. Nato bomo obiskali MONTE ALBAN, ki sodi med kraje z najdaljšo naselitveno kontinuiteto v Ameriki. Začetki segajo še v 6. tisočletje pr. Kr., zadnja faza pa v 16. stoletje. Med veličastnimi objekti na obsežnem umetno ustvarjenem platoju na vrhu hriba nas bo še posebej očarala t. i. Palača plesalcev. Popoldne bomo prispeli v očarljivo kolonialno mesto OAXACA. Sledi sprehod po starem mestnem jedru z ogledi: osrednji mestni trg (zócalo), cerkev Santo Domingo, ki slovi po bogatih štukaturah, ter muzej z bogatimi zakladi Miztekov iz grobov na Monte Albanu. Namestitev v hotelu. Večerja in nočitev.

5. dan : Tule - Mitla - Tehuantepec
(Z-K)
Zjutraj bomo zapustili Oaxaco in se kmalu nato ustavili pri velikanski cipresi v kraju TULE, ki s svojimi 2.000 leti in 60 m obsega velja za eno najstarejših in največjih dreves na svetu. T. i. Montezumova cipresa je botrovala nastanku mnogih legend in praznovanj. V kraju MITLA, kulturnem središču Zapotekov, ki so ga prezidali Mizteki, nas bo navdušila geometrična kamnita dekoracija templjev, ki je kljub preprostosti izjemno kakovostna. Čeprav je večina zgradb nastala med letoma 450 in 850, segajo korenine mesta več kot dva tisoč let nazaj. Po kosilu si bomo v destilarni ogledali, kako iz agave kuhajo žgano pijačo mezcal, ki poleg tekile velja za najbolj priljubljeno žganje domačinov. Namestitev v hotelu v mestu Tehuantepec, ki leži v bližini Pacifika. Nočitev.

6.-7. dan : San Cristobal de las Casas
(Z-V in Z-V)
Zjutraj nadaljevanje poti čez območje, kjer je Mehika najožja. Opoldne slikovita vožnja s hitrimi čolni po reki Grijalvo, ki je blizu mesta Chiapa de Corzo in deželne prestolnice Tuxtla Gutiérrez vrezala kilometer globok kanjon El Sumidero. Pozno popoldne namestitev v hotelu v mestu SAN CRISTOBAL DE LAS CASAS, sprehod, večerja in nočitev. Naslednji dan bomo dopoldne obiskali bližnjo vas San Juan Chamula, središče ljudstva Tzotzil, kjer bomo srečali krščanstvo, ki je zraščeno z močno pogansko tradicijo. V sosednjem Zinacantanu bomo obiskali domačine, ki nam bodo pokazali, kako se izdelujejo tortilje. Popoldne sprehod po sloviti indijanski tržnici in obisk cerkve Santo Domingo, ki se ponaša z bogato fasado. Večerja in še ena nočitev v prijaznem gorskem mestu.

8.-9. dan : Villahermosa - Palenque
(Z-V in Z-V)
Zgodaj zjutraj vožnja po hribovju Chiapasa do prestolnice države Tabasco VILLAHERMOSA. Obisk muzeja in parka La Venta, v katerem je na ogled več orjaških glav in drugih kipov, ki so jih izklesali Olmeki. V parku živijo tudi pume, jaguarji in aligatorji. Popoldan bomo prispeli v Palenque. Namestitev v hotelu. Večerja in nočitev. Po zajtrku se bomo podali na sprehod po čudovitem majevskem mestu PALENQUE, ki leži sredi bujnega deževnega pragozda. V enem najpomembnejših arheoloških najdišč celotne Srednje Amerike si bomo ogledali slovito Piramido zapisov z grobnico vladarja Pakala iz 7. stoletja. Tamkajšnje najdbe so dokazale, da so tudi majevske piramide lahko služile za grobnice. Ogledali si bomo tudi nenavadno palačo trapezoidnega tlorisa, Tempelj sonca in Tempelj listnatega križa. Nato bomo zapustili hriboviti svet Chiapasa in se podali čez reko Usumacinta v deželo Campeche. V osrčju Jukatana se bomo ustavili v kraju Xpujil, kjer nas blizu tromeje z Gvatemalo in Belizejem čaka hotel ali lodge. Namestitev. Večerja in nočitev.

10. dan : Calakmul - Campeche
(Z-K)
Zjutraj vožnja na območje biosfere na meji z Gvatemalo, kjer leži majevsko mesto Calakmul. Dr. Ivan Šprajc na tem območju že nekaj let išče še neodkrite ali pozabljene spomenike majevske civilizacije. Med pomembnejše rezultate njegovih ekspedicij sodi tudi ponovno odkritje bližnjega mesta OXPEMUL. Mi se bomo podali v CALAKMUL, ki s približno 6.000 zgradbami velja za največje majevsko mesto nasploh. Calakmul je bil rival slovitega Tikala, ki so si ga vladarji iz Calakmula podredili sredi 7. stoletja. Do sedaj so arheologi tu odkrili bogato okrašena grobišča, več kot sto stel in kar sedem vpadnic, ki so s podeželja vodile v velemesto. Kosilo v značilni lokalni restavraciji. Po ogledih vožnja na obalo Mehiškega zaliva, kjer nas čaka nastanitev v hotelu v kolonialnem mestu Campeche. Nočitev.

11. dan : Kabah - Uxmal - Merida
(Z-V)
Naslednje jutro si bomo ogledali mesto KABAH, ki sodi med večje majevske kraje. Našo pozornost bosta pritegnila predvsem sloviti "Codz-Poop" kot domačini imenujejo Palačo mask, in slavolok, ki je največji v majevskem svetu. Opoldne postanek v eni od značilnih majevskih vasi ter ogled nekdanjega majevskega mesta UXMAL. Tam bomo lahko občudovali odlično arhitekturo iz 9. in 10. stoletja, Čarovnikovo piramido, Hišo želv, Nunski samostan ter Guvernerjevo palačo. Slednja zaradi bogate členitve in umetelnega okrasja velja za najlepšo palačo predkolumbovske Amerike. Proti večeru prihod v MERIDO. V "belem mestu" si bomo ogledali spomenike okoli osrednjega trga Plaza de Armas in se sprehodili po elegantnem Paseo Montejo. Namestitev v hotelu. Večerja in nočitev.

12.-13. dan : Izamal - Chichén Itzá - Playa del Carmen
(Z in Z)
Po zajtrku bomo obiskali IZAMAL. Arkadno dvorišče frančiškanskega samostana po velikosti presega le vatikansko. Nato bomo obiskali mesto CHICHÉN ITZÁ, ki je doseglo vrhunec moči v 11. in 12. stoletju, in občudovali El Castillo, eno najelegantnejših piramid v Mehiki. Vožnja v letovišče Playa del Carmen. Namestitev v hotelu. Nočitev. Naslednji dan Prosto za kopanje in sončenje na prijetnih peščenih plažah ter uživanje v živahnem utripu enega najpopularnejših karibskih letovišč. S katero od lokalnih turističnih agencij si lahko privoščite opcijski izlet v TULUM, ki je edino majevsko mesto na obali Karibskega morja. Njegova izjemna pozicija na slikoviti pečini je pripomogla tudi k učinkoviti naravni obrambi. Poleg piramide si bomo ogledali še Tempelj fresk in Tempelj padajočega božanstva. Playa del Carmen ponuja tudi številne druge aktivnosti. Golfisti bodo v okolici mesta našli izjemno igrišče, potapljači bodo veseli obiska potopljenih kraških brezen Cenote dos Ojos, kjer bo mogoče šnorkljati, lahko pa se boste potapljali in uživali tudi v pravljičnem podvodnem svetu v kristalno čisti vodi. Podrobnejše informacije vam bodo na voljo na recepciji hotela in v lokalnih turističnih agencijah.

14.-15. (16.) dan : Cancun - Ljubljana
(L)
Iz Cancuna bomo v preko letališča v mehiški prestolnici ali direktno odleteli nazaj proti Evropi in našim krajem, kamor bomo prispeli naslednji dan.**

Odhod 10. januarja in 15. aprila (16 dni) - podaljšek v Playa del Carmen

Na januarskem in aprislkem odhodu smo dodali dan v letovišču Playa del Carmen, tako da potovanje traja skupno šestnajst dni. 14. dan bo namenjen počitku ali raziskovanju okolice in drugim dejavnostim, 15. dan pa sledi vožnja na letališče v Cancunu in let proti Evropi.

** Predviden je odhod z enega bližnjih letališč. Prevoza na letališče in z letališča nazaj v Ljubljano sta vključena v osnovno ceno potovanja. V primeru odhoda z letališča Jožeta Pučnika je zbirno mesto na letališču.

 

 

Predviden urnik letov (27. maj)

27. maj: Ljubljana - Istanbul 20:15 - 23:40 / Istanbul - Ciudad de Mexico 01:55 - 07:05 (28. maj)

10. junij: Cancun - Istanbul 14:00-10:10+1 / Istanbul - Ljubljana 18:05 - 19:20 (11. junij)

Predviden urnik letov (18. oktober)

18. oktober: Ljubljana - Istanbul 08:50 - 12:15 / Istanbul - Ciudad de Mexico 20:50 - 02:00 (19. oktober)

1. november: Cancun - Istanbul 14:30-10:35+1 / 2. november Istanbul - Benetke 13:05 - 13:40

 

Datum odhoda: 
Odhod: 18.10.2024 - let z Brnika - ZAGOTOVLJENO Odhod: 26. 12. 2024, let iz Brnika - ZAGOTOVLJENO Odhod: 19. 01. 2025, let iz Brnika - ZAGOTOVLJENO Odhod: 18. 04. 2025 - SKORAJ ZAGOTOVLJENO
Lokacija odhoda: 
Ljubljana
Cene/Termini: 

Odhod: 18. 10. 2024 Let z Brnika - ZAGOTOVLJENO
Cena:
3.299 € (min. 25 oseb)
3.399 € (min. 15 oseb)

 

Odhod: 26. 12. 2024, let iz Brnika -  ZAGOTOVLJENO

Cena:

3.499 € (min. 25 oseb)

3.599 € (min. 15 oseb)

 

Odhod: 19. 01. 2025, let iz Brnika - ZAGOTOVLJENO

Cena:

3.299 € (min. 25 oseb)

3.399 € (min. 15 oseb)

 

Odhod: 18. 04. 2025 - SKORAJ ZAGOTOVLJENO

Cena:

3.299 € (min. 25 oseb)

3.399 € (min. 15 oseb)

 Dr. Ivan Šprajc se v izbranih terminih pridruži skupini na polotoku Jukatan in nam iz prve roke pomaga odkrivati kulturo Majev.
Število dni: 
15
Cena vključuje: 
  • avtobusni prevoz na odhodno letališče in nazaj
  • vse letalske prevoze po programu
  • letališke in varnostne takse ter pristojbine
  • prevoze s sodobnim turističnim avtobusom z vsemi pripadajočimi stroški po programu
  • namestitev v dvoposteljni sobi (prha, wc) v hotelih s 3*** in 4**** (razen v Xpujilu), kjer včasih bivamo v lodgeu
  • prehrano z obroki po programu (L-obrok na medcelinskem letu, Z-zajtrk, K-kosilo, V-večerja)
  • kompetentno slovensko vodstvo ob spremstvu lokalnih vodnikov
  • stroške organizacije potovanja
  • osnovno nezgodno zavarovanje potnikov in DDV
Doplačila: 

Doplačilo (na poti)
65.- € za vstopnine
65.- € za napitnine


Doplačila po želji (ob prijavi)
zavarovanje rizika odpovedi
359 € za enoposteljno sobo

 

Preveri ponudbo tudi na Booking.com

PRIPOROČAMO (vprašajte za ponudbo):

ZAVAROVANJE RIZIKA ODPOVEDI:

Premija znaša 4,03% (vključno do dve osebi), 4,22% (vključno do 5 oseb) in 4,42% (več kot 5 oseb) od zneska celotnega aranžmaja in velja za nepričakovano odpoved zavarovanca pred ali na dan predvidenega odhoda v primeru nezgode, nenadnega poslabšanja zdravstvenega stanja ali smrti enega od potnikov ali ožjih družinskih članov. Več informacij v splošnih pogojih zavarovanja.

ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE TUJINA Z ASISTENCO V TUJINI
Namenjeno vsem, ki potujete v tujino. V primeru bolezni ali poškodb v času potovanja, vam zavarovalnica Vzajemna povrne celotne stroške zdravljenja do višine zavarovalne police.

Velika mehiška tura - 15 dni - zagotovljeni odhodi:18.10., 26.12.2024, 19.1. in skoraj zagotovljeno 18.4.2025

Imam super moč, 
zato boste prvi obveščeni o
najboljših ponudbah!

Zagotovite si najboljše akcijske ponudbe s prijavo na e-novice TA Marco Polo d.o.o.!

Prijavite se zdaj!

Prijava na e-novice

Hvala prijateljem!

Podarite doživetja, razvajanja, avanture, spomine!

Darilni bon

Podarite darilni bon