LOV NA SEVERNI SIJ
Helsinki

ZIMSKA PRAVLJICA IN LOV NA SEVERNI SIJ

Vrsta ponudbe: 
Izlet
Prevoz: 
Letalo
Cena od: 
1.269,00 €
Aktualna potovanja
Počitnice za družine

Zakaj izbrati to potovanje?

 • ZAGOTOVOLJEN ODHOD

 • Direktni čarter iz Ljubljane z odličnimi časovnicami
 • Bivanje v odličnih hotelih 3-4*
 • Opazovanje arktične divjine
 • Lov na severni sij
 • Zimske dogodivščine - Možnost vožnje z jelenjimi sanmi, pasjo vprego, motornimi sanmi in drugih arktičnih dogodivščin
 • Obisk božičkove vasi
 • Možnost obiska odličnega polarnega muzeja Arktikum

 

Predvidene časovnice:

18.2.23: LJUBLJANA  HELSINKI  07.00  10.45,  čas letenja 2h45min
25.2.23: HELSINKI  LJUBLJANA  22.30  00.20,  čas letenja 2h50min

Datum odhoda: 18.2.2023   
Čas potovanja: 8 dni | 7 noči
Najmanjše št. potnikov: 25
Produkt: 42950H3

1. DAN: LJUBLJANA - HELSINKI
Predvidoma v zgodnjih jutranjih urah se bomo zbrali na Letališču Jožeta Pučnika v Ljubljani. Sledil bo polet čarterskega letala proti »deželi tisočerih jezer«, kot romantično poimenujemo Finsko. Po pristanku v glavnem mestu Helsinki se bomo najprej odpravili do hotela. Po nastanitvi v hotelu bomo imeli prosto popoldne za raziskovanje »bele prestolnice«. Priporočamo sprehod po središču mesta in mestnem pristanišču, obisk slikovite pokrite tržnice Vanha Kauppahalli, vožnjo s panoramskim kolesom, obisk kakšnega od muzejev umetnosti… Čisto pravo severno pravljico pa lahko začnemo z obiskom trgovinice z Mumin izdelki. Največja in najnovejša se nahaja v trgovskem centru Forum. Mumini so simpatična pravljična bitja, ki jih je ustvarila finska pisateljica in slikarka švedskega rodu, Tove Jansson. Primarno družino Mumin predstavljajo Muminočka, Muminmama in Mumintrol, ki skupaj s svojo razširjeno družino živijo nadvse harmonično in razburljivo življenje v Dolini Muminov. Njihove dogodivščine lahko danes spremljamo po celem svetu v knjigah, stripih, animacijah, risankah, dramskih predstavah in celo v operi. Mumini sicer zimo radi prespijo, za nas pa bo ta del leta na severu, ko noč kar hitro zamenja dan, zagotovo nekaj pravljičnega in romantičnega, saj nas čaka lov na severni sij. Večerja po želji (doplačilo) in prenočevanje.

2. DAN : HELSINKI – ROVANIEMI
Po zajtrku se bomo odpravili na ogled severne prestolnice prav posebnega karakterja, ki je leta 2012 prejela prestižen naziv svetovne prestolnice oblikovanja. Sprehodili se bomo po čudoviti prestolnici, odeti v zimski plašč, ki so jo prvi naselili Švedi in jo takrat poimenovali Helsingfors. Mesto je doživelo pravi razvoj šele v 19. stoletju, tako da je večina stavb v historičnih slogih. Ko se je dežela osvobodila izpod ruske nadoblasti (v času kaosa po oktobrski revoluciji), so Helsinki postali prestolnica nove države. Sledil je nov gospodarski razcvet ter razvoj modernih slogov. Pot nas bo vodila po širokih avenijah in bulvarjih, mimo klasicističnih palač in cerkva, zaključili pa jo bomo na Manerheimovi ulici, kjer domujejo številne imenitne zgradbe, med drugim tudi finski parlament. Zgrajen je bil v tridesetih letih dvajsetega stoletja, poznavalci pa bodo lahko v balustradah zaznali tudi vplive našega Plečnika. Po ogledu bomo imeli še nekaj prostega časa za samostojna doživetja, tudi za kakšen prigrizek ali kosilo. V duhu zimske pravljice priporočamo »pravljični prigrizek« na prostem. Okus cimetovih rolic in glögija nas ne bo le ogrel, temveč tudi spomnil na božič. Smo vendarle na obisku pri Božičku. Proti večeru se bomo odpravili na glavno železniško postajo. Sledila bo udobna nočna vožnja po idilični zimski finski pokrajini proti severu. Nočitev na vlaku.

3. DAN: ROVANIEMI
Po zajtrku na vlaku se bomo izkrcali z vlaka v prestolnici Laponske, Rovaniemiju, ter se odpravili do hotela v središču mesta. Že na prvi pogled nam bo jasno, da smo v domačem mestu najbolj znane finske osebnosti, Božička, ter najbolj slavnega naravnega pojava, severnega sija. Naj se pravljica začne. Priporočamo obisk muzeja in znanstvenega središča Arktikum, kjer bomo skozi zgodovino, naravo in kulturo spoznavali, kaj pomeni življenje na severu, lahko pa se odločite za obisk finske savne. Na Laponskem sonce v februarju zaide med 16. in 17. uro, kar pomeni, da se plan lova na severni sij začne vsak dan že pred večerjo. Edinstven naravni pojav je povezan s Sončevim vetrom in magnetnim poljem Zemlje. Trčenje solarnih delcev z zgornjimi deli zemeljskega ozračja sproži reakcijo, ki jo z obličja Zemlje vidimo kot sijaj svetlobe različnih oblik, običajno smaragdno zelene barve. V polarnem območju se severni sij pojavlja od septembra do aprila, na vidnost tega osupljivega svetlobnega pojava pa vpliva več dejavnikov, kot so jasnost neba, lokacija in vpliv mestnih luči. Ter pod kako srečno zvezdo smo rojeni. Večerja po želji (doplačilo) in prenočevanje.

4. DAN: ROVANIEMI
Po zajtrku prosto za nadaljevanje zimske pravljice v prestolnici Laponske. Priporočamo obisk severnega živalskega vrta v Ranui (doplačilo), bomo v naravnem okolju gozda lahko opazili sivega volka, losa, snežno sovo, polarnega medveda, jelene in številne druge živalske vrste. Zvečer nadaljujemo z lovom na severni sij. Večerja po želji (doplačilo) in prenočevanje.

5. DAN :ROVANIEMI
Po zajtrku prosto za nadaljevanje zimske pravljice v prestolnici Laponske. Priporočam poldnevno arktično avanturo (doplačilo), ki se bo pričela z obiskom farme haskijev in vožnjo (1 km, pribl. 5-7 minut) s haskiji. Sani vleče od 4 do 5 haskijev, ki vam bodo ponudili resnično vznemirljivi zorni kot za odkrivanje idilične pokrajine. Arktična avantura se bo nadaljevala z obiskom farme jelenov, kjer vam bodo predstavili njihov način življenja in vas poučili o vzreji severnih jelenov. Za konec se boste zapeljali še z jelenjo vprego (600 m) in slavnostno prečkali polarni krog. Popoldan se boste lahko tisti z bolj avanturistično žilico na motornih saneh odpeljali v osrčje laponske narave (doplačilo). Ta prav posebna vožnja vas bo peljala po poteh zamrznjenih rek, zasneženih gozdov, dolin in hribov, od koder se vam bodo odpirali čudoviti razgledi. Drugi se boste lahko pogreli v hotelski savni. Večerja po želji (doplačilo) in prenočevanje.

6. DAN : ROVANIEMI - HELSINKI
Po zajtrku bomo zapustili hotel in se odpravili proti liniji severnega tečajnika, kjer se nahaja Božičkova vasica, kjer ima svojo pisarno eden in edini – Božiček. Božička bomo lahko obiskali, z njim poklepetali in mu zaupali svoje želje. Odpravili se bomo na Božičkovo pošto, kjer bomo tisti najbolj hudomušni domačim poslali božično voščilnico (z zamudo). Čas bo še za nakupe kakšnih spominkov, seveda božičnih, objavo fotografij severnega sija na socialnih omrežjih, za vročo čokolado in ingverjeve kekse, nato pa bomo pot nadaljevali proti letališču. V popoldanskih urah polet letala proti Helsinkom, kjer je predviden pristanek v večernih urah. Po pristanku se bomo odpravili do hotela. Večerja po želji (doplačilo) in prenočevanje.

7. DAN : HELSINKI – TALIN
Po zajtrku se bomo odpravili proti pristanišču in vkrcali na potniški trajekt. Sledila bo plovba čez Finski zaliv proti prestolnici Estonije. Že pogled z morja bo v nas zbudil občutek, da se približujemo pravljičnemu mestecu. Staro mestno jedro Talina, srednjeveški biser Evrope, je uvrščeno na seznam svetovne kulturne dediščine Unesco. Med sprehodom po tlakovanih uličicah se bomo počutili, kot da smo vstopili v časovni stroj, ki nas je pripeljal v 14. stoletje, med princese in viteze. Z ogledom srednjeveškega bisera bomo pričeli na mestnem trgu. Mestna hiša je lep primerek baltske gotike, enako tudi čudovita cerkev Sv. Nikolaja, ki velja za pravo zakladnico srednjeveške in renesančne umetnosti. Cerkev Sv. Duha je v osnovi gotska iz 13. stoletja, zvonik pa baročen. Velika dvorana trgovskega ceha je bila ekonomsko središče srednjeveškega mesta, zdaj pa je v njej muzej. Nedaleč stran so »tri sestre« (tri trgovske palače, povezane v luksuzen hotel) ter cerkev Sv. Olafa. Njen 159 m visok zvonik je bil nekoč najvišja zgradba na Baltiku. Po ogledu bomo imeli nekaj prostega časa, ki ga bomo namenili kosilu, nakupom spominkov iz jantarja ter samostojnemu raziskovanju prikupnih uličic in trgov. Poiskali bomo razgledno ploščad s čudovitim razgledom na mesto in Finski zaliv ter občudovali obzidje, stolpe in stolpiče, cerkvene zvonike in stopnišča. Pozno popoldne se bomo odpravili proti pristanišču in se vkrcali na trajekt. Sledilo bo potovanje v časovnem stroju v 21. stoletje oziroma udobna plovba proti Helsinkom, kamor bomo prispeli v večernih urah. Nočitev v hotelu.

8. DAN : HELSINKI – LJUBLJANA
Po zajtrku bomo nadaljevali z ogledom finske prestolnice. Na otočku Katajanokka si bomo ogledali rusko pravoslavno katedralo Uspenskij (Marijinega spanja). Sprehodili se bomo po širokih bulvarjih do parka Esplanade, nadaljevali do senatnega trga, kjer nas bo pozdravil kip ruskega cesarja Aleksandra II. ki je odpravil tlačanstvo in bil nasploh velik reformator. Med stavbami okoli trga je najbolj impozantna luteranska katedrala Sv. Nikolaja. Preden se bomo odpravili na letališče, bo še nekaj prostega časa. Tisti, ki si želimo sobotno dopoldne preživeti kot čisto pravi Finci, se bomo podali v (finsko) savno ter potem v odprti bazen nekateri pa zadnje urice izkoristili za nakupe. Prišel bo čas za odhod proti letališču ter polet proti Letališču Jožeta Pučnika, kjer je predviden pristanek v večernih urah.  

 

Datum odhoda: 
18.2.2023
Lokacija odhoda: 
Ljubljana
Cene/Termini: 

Odhod 18.2.2023

8 dni

cena od: 1.269 €

Število dni: 
8 dni
Cena vključuje: 
 • letalski prevoz v ekonomskem razredu Ljubljana – Helsinki - Ljubljana
 • letališke pristojbine
 • avtobusni prevoz in zunanje oglede po programu
 • 3 x nočitev z zajtrkom v dvoposteljni sobi v hotelu 3*/4* v Helsinkih
 • 3 x nočitev z zajtrkom v dvoposteljni sobi v hotelu 3*/4* v Rovaniemiju
 • nočna vožnja z vlakom Helsinki – Rovaniemi v dvoposteljni kabini
 • notranji letalski prevoz v ekonomskem razredu Rovaniemi – Helsinki
 • trajekt Helsinki – Talin – Helsinki
 • slovensko vodenje
 • DDV
 • organizacija potovanja

Cena ne vključuje:

 • navedenih doplačil
 • vstopnin
 • storitev po posebnih naročilih
 • napitnin za voznike in vodnike
Doplačila: 

Možna doplačila na osebo (ob prijavi):

 • enoposteljna soba 420 €
 • polpenzion  210 €
 • izleti v Rovaniemiju (ob prijavi najmanj 20 potnikov)*

*Pravljična doživetja v Rovaniemiju:

 • avtobusni izlet v živalski vrt Ranua z vstopnino: odrasli 64,00 EUR/osebo, otroci do 12 let 49,00 EUR/osebo (min 20 potnikov)
 • izlet Aurora Borealis: odrasli 85,00 EUR/osebo; izlet se izvaja v večerno nočnih urah in ni primeren za mlajše otroke (min 20 potnikov)
 • izlet poldnevna arktična avantura (obisk jelenje farme in vožnja z jelenjo vprego, obisk farme haskijev in mini haski safari): odrasli 198,00 EUR/osebo, otroci do 12 let 168,00 EUR/osebo (min 15 potnikov)
 • izlet - dvourni safari z motornimi sanmi (cena na osebo ob prijavi dveh oseb hkrati) 130,00 EUR/osebo; doplačilo za 1 osebo na motornih saneh: 80 EUR/osebo
 • dvourni haski safari: odrasli 180,00 EUR/osebo, do 12 let 140,00 EUR/oseb ni primeren za mlajše otroke (min 20 potnikov)

Možna doplačila na osebo (v kraju samem):

 • vstopnina Arktikum pribl. 13 EUR odrasli, pribl. 6 EUR otroci 7-15 let (otroci do 7. leta BREZPLAČNO)
Popusti: 

Popusti:

 • 200 EUR za prvega otroka do 12. leta na dodatnem ležišču v spremstvu 2 odraslih
 • 100 EUR za drugega otroka do 12. leta na dodatnem ležišču v spremstvu 2 odraslih (v sobi z enim dodatnim ležiščem)
 • 100 EUR za otroka do 12. leta na osnovnem ležišču v spremstvu enega odraslega
 • 170 EUR za tretjo odraslo osebo v sobi na dodatnem ležišču

Opomba:

 • Triposteljne in štiriposteljne sobe so na vprašanje
 • Strošek goriva je vključen glede na trenutne cene naftnih derivatov (November 2022).

Preveri ponudbo tudi na Booking.com

PRIPOROČAMO (vprašajte za ponudbo):

ZAVAROVANJE RIZIKA ODPOVEDI:

Premija znaša 4,03% (vključno do dve osebi), 4,22% (vključno do 5 oseb) in 4,42% (več kot 5 oseb) od zneska celotnega aranžmaja in velja za nepričakovano odpoved zavarovanca pred ali na dan predvidenega odhoda v primeru nezgode, nenadnega poslabšanja zdravstvenega stanja ali smrti enega od potnikov ali ožjih družinskih članov. Več informacij v splošnih pogojih zavarovanja.

ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE TUJINA Z ASISTENCO V TUJINI
Namenjeno vsem, ki potujete v tujino. V primeru bolezni ali poškodb v času potovanja, vam zavarovalnica Vzajemna povrne celotne stroške zdravljenja do višine zavarovalne police.

ZIMSKA PRAVLJICA IN LOV NA SEVERNI SIJ

Sorodne destinacije

Imam super moč, 
zato boste prvi obveščeni o
najboljših ponudbah!

Zagotovite si najboljše akcijske ponudbe s prijavo na e-novice TA Marco Polo d.o.o.!

Prijavite se zdaj!

Prijava na e-novice

Hvala prijateljem!

Podarite doživetja, razvajanja, avanture, spomine!

Darilni bon

Podarite darilni bon