Italija

Ravena in bogastvo mozaikov

Odhoda: 23. 09. 2023 in 17. 11. 2023
Vrsta ponudbe: 
Izlet
Prevoz: 
Avtobus
Cena od: 
159,00 €
Avtobusna potovanja
1. dan : Pomposa - Ravena
(V) | 370 km

Zgodnji jutranji odhod iz Ljubljane preko Kopra (velja za odhod 23.9.) in naprej vožnja preko severne Italije mimo Benetk na južno stran lagune vse do zaledja delte reke Pad, kjer leži slavna opatija Pomposa. Arhitekturni kompleks je začel nastajati že v pozni antiki, še posebej pa so v cerkvi pomembne freske iz srede 14. stoletja, pri nastanku katerih je sodeloval tudi Vitale da Bologna. Opatija je znana tudi po opatu Guidu d'Arezzo iz 11. stoletja, utemeljitelju glasbenega notnega zapisa, ki ga uporabljamo še danes. Pot bomo nadaljevali proti jugu do bizantinske Ravene, ki je bila nekaj desetletij prestolnica propadajočega rimskega cesarstva. Vrhunec je mesto doživelo pod vladavino vzhodnogotskega kralja Teodorika, ki je iz Ravene naredil prestolnico svoje širne države, v katero so bili med drugim vključeni tudi naši kraji. Oglede bomo začeli v nekdanjem ravenskem pristanišču Classe, ki danes leži na obronkih mesta in je od morja oddaljeno več kilometrov. Največ pozornosti bodo pritegnili čudoviti apsidalni mozaiki v baziliki Sant'Apollinare in Classe, ki sodi med najlepše zgodnjekrščanske sakralne arhitekture. V samem mestu bomo največ časa namenili centralno zasnovani cerkvi San Vitale z mozaičnima podobama cesarja Justinijana in cesarice Teodore. Podobi najslavnejšega bizantinskega cesarskega para obdajajo njuni dvorjani in bogata dekoracija polna simbolike. Poleg cerkve stoji majhna arhitektura, ki je danes znana kot mavzolej Galle Placidije in je v celoti okrašen s finimi mozaiki. Kljub skromnim dimenzijam so lepoto najzgodnejših ravenskih mozaikov že od nekdaj občudovali številni obiskovalci. Med slednjimi naj spomnimo na našega pesnika Alojza Gradnika, ki jim je namenil eno svojih najlepših pesmi. V škofijski palači domuje manjši muzej, ki pa hrani nekaj izjemnih umetnin med katerimi izstopa škofovski prestol okrašen s slonovino. Sicer pa je del palače zasebna škofovska kapela iz 6. stoletja, ki je v celoti okrašena z mozaiki. Namestitev v hotelu. Večerja in nočitev.

 

2. dan : Ravena - Comacchio
(Z) | 370 km

Naslednji dan si bomo po zajtrku v baziliki Sant'Apollinare Nuovo ogledali slavne mozaike, ki so nastali na željo kralja Teodorika in bili kasneje v času bizantinske vladavine podvrženi številnim popravkom, izbrisom oseb, ki so jih zaradi vere in politike želeli pozabiti. Obiskali bomo tudi obe krstilnici, arijansko in ortodoksno, ki pričata o globokih verskih sporih v času zgodnjega krščanstva ter s svojim mozaičnim okrasom kažeta dve stopnji v razvoju mozaične umetnosti v Ravenni. Popoldne se bomo ustavili ob Dantejevem grobu, ki priča o burni življenjski poti največjega italijanskega pesnika, ki se konča tu, daleč stran od rodne Toskane. Pred odhodom iz Ravenne si bomo ogledali še nekoliko enigmatičen spomenik, Mavzolej Teoderika Velikega, mogočna iz kamna grajena arhitektura je edinstven spomenik pozne antike. Popoldne se bomo obrnili proti domu in se na poti ustavili še v mestecu Comacchio. ki je zaradi bližnje lagune in kanalov nekoliko spominja na Benetke. Obiskali bomo Museo Delta Antico, ki hrani arheološke najdbe območja delte reke Pad - med njimi najbolj izstopa dobro ohranjena v antiki potopljena rimska ladja, na kateri so našli celo tovor. Prihod v Ljubljano v poznih večernih urah.

 

Datum odhoda: 
Odhoda: 23. 09. 2023 in 17. 11. 2023
Lokacija odhoda: 
Ljubljana / Sežana / Koper
Cene/Termini: 

Odhod:23. 09. 2023 ZAGOTOVLJENO

Odhod tudi iz Kopra

 

Cena:

159 € (min. 45 oseb)

169 € (min. 40 oseb)

179 € (min. 35 oseb)

199 € (min. 30 oseb)

 

Odhod:17. 11. 2023

Cena:

159 € (min. 45 oseb)

169 € (min. 40 oseb)

179 € (min. 35 oseb)

199 € (min. 30 oseb)

Število dni: 
2
Cena vključuje: 

Cena vključuje
prevoz s sodobnim turističnim avtobusom
namestitev s polpenzionom v dvoposteljni sobi (prha, wc) v hotelu s 4**** v Raveni
stroške organizacije potovanja
kompetentno vodstvo
osnovno nezgodno zavarovanje in DDV
Doplačilo (na poti)
okrog 40.- € za vstopnine in rezervacije
Doplačila po želji (ob prijavi)
30.- € za enoposteljno sobo

Preveri ponudbo tudi na Booking.com

PRIPOROČAMO (vprašajte za ponudbo):

ZAVAROVANJE RIZIKA ODPOVEDI:

Premija znaša 4,03% (vključno do dve osebi), 4,22% (vključno do 5 oseb) in 4,42% (več kot 5 oseb) od zneska celotnega aranžmaja in velja za nepričakovano odpoved zavarovanca pred ali na dan predvidenega odhoda v primeru nezgode, nenadnega poslabšanja zdravstvenega stanja ali smrti enega od potnikov ali ožjih družinskih članov. Več informacij v splošnih pogojih zavarovanja.

ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE TUJINA Z ASISTENCO V TUJINI
Namenjeno vsem, ki potujete v tujino. V primeru bolezni ali poškodb v času potovanja, vam zavarovalnica Vzajemna povrne celotne stroške zdravljenja do višine zavarovalne police.

Ravena in bogastvo mozaikov

Imam super moč, 
zato boste prvi obveščeni o
najboljših ponudbah!

Zagotovite si najboljše akcijske ponudbe s prijavo na e-novice TA Marco Polo d.o.o.!

Prijavite se zdaj!

Prijava na e-novice

Hvala prijateljem!

Podarite doživetja, razvajanja, avanture, spomine!

Darilni bon

Podarite darilni bon